БРИСЕЛ – Састанак делегација Београда и Приштине, у оквиру дијалога две стране на највишем нивоу, завршен је вечерас нешто после 23 сата.

Након састанка, две делегације напустиле су зграду и нису давале изјаве, јавља извештач Танјуга.

У разговорима у Бриселу учествовали су председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић, као и косовски председник Хашим Тачи и премијер Иса Мустафа, уз посредовање високе представнице Европске уније Федерике Могерини.

Две делегације су се најпре одвојено састале са Могеринијевом. Она је око 20 сати разговарала са делегацијом Приштине, а пола сата касније и са делегацијом Београда, да би затим почео њихов заједнички састанак.

Пошто није било изјава новинарима, није познато о чему су разговарало на састанку, да ли су на дневном реду биле теме које је очекивала српска делегација, нити шта је био исход састанка.

Могерини је, након састанка, изјавила да је охрабрена конструктивним залагањем које су показали Београд и Приштина у новој рунди дијалога и додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Она је, у саопштењу, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу напетости и да ће рад бити настављен у том духу.

Уочи састанка, председник Николић изјавио је да ће „на столу” бити Заједница српских општина, мост у Северној Митровици и правосудни систем, и поручио да неће бити никаквих разговора о независности Косова.

Он је рекао да српска делегација у Брисел увек долази с вољом да се на територији Косова и Метохије обезбеди економски бољи живот, мирно, безбедније и сугурније окружење.

Како је подвукао, Србија неће бежати од тога да спроведе оно што је договорила и да види да ли има још тема око којих може да се постигне договор.

Претходни сусрет делегација Београда и Приштине одржан је 24. јануара.

Премијер Вучић изјавио је тада да је са делегацијом из Приштине, а уз подршку ЕУ, договорено да се настави серија дијалога на високом нивоу, као и да се „спусти лопта” у изјавама званичника.

„Успели смо, уз подршку ЕУ, да договоримо наставак дијалога, серију дијалога на високом нивоу у наредном периоду. Договор је такав и да сви спустимо лопту и да покушамо да се одговорно понашамо и да, или о томе не говоримо или да говоримо на озбиљнији начин, не говорећи ништа лоше о другој страни”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Могерини: Дијалог важан за регион и ЕУ

БРИСЕЛ – Висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини изјавила је вечерас да је охрабрена конструктивним залагањем које су показале Београд и Приштина у новој рунди дијалога и додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Она је, у саопштењу после данашњег састанка на највишем нивоу, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу тензија и да ће рад бити настављен у том духу.

„Дијалог је веома важан процес за Србију и Косова, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност”, нагласила је Могерини.

Сви учесници данашњег састанка, према њеним речима, поновили су своју пуну посвећеност заједничком раду на дијалогу.

„Желела би да захвалим свим учесницима, председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Вучићу и Мустафи за отворену и конструктивну дискусију коју смо имали”, навела је Могерини додајући да је данашњи састанак наставак дијалога од 24. јануара.

Дојче Веле оновој бриселској сесији

Немачки радио „Дојче веле“ у емисији на албанском језику преноси, позивајући се на неименоване изворе, да је синоћњи састанак делегација Београда и Приштине у Бриселу „у потпуности пропао“. На српској страни, према сазнањима „Танјуга“, расту страховања да Приштина не одустаје од идеје напада на Србе на северу Косова.

Шта се прошле вечери догодило у Бриселу, на другом састанку Београда и Приштине на високом нивоу – није саопштено, а учесници састанка су синоћ у Бриселу поштовали договор са високом представницом Федериком Могерини да не дају изјаве новинарима.

Тачније, овога пута је то поштовала и приштинска делегација. Бар формално.

Немачки радио Дојче веле на српском језику јутрос подсећа на то да је делегација Приштине прошле седмице одмах по завршетку састанка прекршила постигнути договор о некоментарисању друге стране, на шта је, дан касније, морала да их подсећа сама Могеринијева.

„Да ли је њена порука ‘мање коментарисања, више ангажовања’ била узрок синоћњег напуштања састанка у Бриселу без изјава учесника или две стране, током три сата разговора са посредницима ЕУ, једноставно нису дошле ни до једног помака или пресека који се могао представити грађанима на чије животе се односи?“, пита немачки радио.

Исти радио, међутим, у емисији на албанском језику има много више „сазнања“, укључујући то да је „састанак у потпуности пропао и да није било никаквих резултата“.

Дојче веле наводи, позивајући се на неименоване, мада препознатљиве изворе, да, „осим билатералних састанака са посредницом ЕУ у дијалогу Федериком Могерини и једне заједничке фотографије због домаћина и јавности, међу делегацијама није било озбиљног разговора, јер су им позиције у потпуности супротстављене“.

Дипломатски извор Дојче велеа из Брисела је истакао: „Састанак је био веома лош и без икаквог резултата. Стране се нису договориле о наставку дијалога и нису одредиле датум када би поново могле да се састану“.

Радио не наводи више детаља.

Танјуг, међутим, сазнаје да је српска делегација прихватила све предлоге Европске уније за мирно решавање ситуације у Митровици, која је била једна од тема разговора.

Договора ипак није било, а на српској страни, како се сазнаје, остаје „страховање да Приштина није одустала од идеје о тоталном нападу на Србе на Косову и Метохији“.

Да ли то значи да су због става Приштине исцрпљене све могућности да две стране дођу до напретка, који ЕУ и даље види као могућ, а Могеринијева као кључан предуслов за „очување мира и напредак ка ЕУ“, или напретка нема, како је то проценио председник Србије Томислав Николић уочи дијалога, јер се ушло у фазу „када је све теже доносити било какву заједничку одлуку“?

Николић са амбасадорима Русије, Кине и САД

Председник Србије Томислав Николић информисао је данас у одвојеним састанцима амбасадоре Русије, Кине и САД о разговорима српске делегације са представницима Приштине у Бриселу и са понашањем косовске делегације које није било у циљу постизања договора.

На састанцима је закључено да је неопходно наставити дијалог и сачувати стабилност у региону и да се не сме дозволити да дође до било каквог угрожавања безбедности грађана на Косову и Метохији.

Николић је разговарао са амбасадором Русије Александром Чепурином, Кине Ли Манчангом и САД Кајлом Скотом.

Немачки радио Дојче веле у емисији на албанском језику јутрос преноси, позивајући се на неименоване изворе, да је састанак делегација Београда и Приштине, синоћ у Бриселу, „у потпуности пропао”, а на српској страни, према сазнањима Танјуга, расту страховања да Приштина не одустаје од идеје напада на Србе на северу Косова.

Николић: Приштина да омогући формирање ЗСО

Председник Србије Томислав Николић пренео је Карли Робин Херши, новој координаторки УН у Србији, да је на Приштину ред да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом и омогући формирање ЗСО, као и да је Београд одлучан да очува стабилност.

Николић је, примајући акредитивно писмо координаторке Херши, истакао да је Србија посвећена сарадњи са УН и да је избор новог генералног секретара светске организације додатни подстрек у раду свим агенцијама које делују у окриљу Уједињених нација.

Он је захвалио на помоћи које су УН пружале Србији током претходних година, а поготово током поплава 2014. године.

Говорећи о проблему Косова и Метохије, председник Николић је рекао да је Србија одлучна да сачува стабилност и да не дозволи да дође до било каквих нових сукоба.

Такође, председник Николић је истакао да је сада ред на привремену администрацију у Приштини да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом, а пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина.

Он је замерио што се привремена администрација из Приштине на скуповима које организују Уједињене нације предстваља самостално, а не у оквиру делегација различитих агенција УН.

Координаторка Херши се захвалила председнику Николићу на срдачном пријему и истакла решеност да се у свом раду фокусира на оне области, које се сарадњом са Србијом покажу као најбитније.

Она је рекла да у нашој земљи ради око 20 агенција Уједињених нација које покривају широки дијапазон активности, укључујући и хуманитарни рад.

Уједињене нације су овде да би помогле Србији и зато ће радити заједно са српском државом, како би унапредили услове у којима грађани Србије живе, рекла је координаторка Херши, саопштила је Прес служба председника Републике.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Бриселски дијалог без изјава али и без резултата

* Обавезна поља