dacic-i-eston-briselski-sporazum-409x230БЕОГРАД – Објављивањем у Службеном гласнику РС одлуке Уставног суда о неуставности и незаконитости Уредбе Владе Србије којом су привременим приштинским институцијама уступљене копије земљишних књига са Косова и Метохије, и формално је тај акт (проистекао из Бриселског споразума) стављен ван снаге.

Тиме је и сам Бриселски споразум де факто оцијењен као неуставан, односно оспорен је практично поптис представника државе Србије на истом.

Подсетимо, Уставни суд Републике Србије донео је још 30 јануара одлуку да Уредба о посебном начину обраде података садржаних у катастру земљишта за Аутономну покрајину Косово на основу које је Влада РС уступила копије земљишњих књига са територије АП Косова и Метохија албанским властима у покрајини, у вези са чиме је иницијативу поднела Демократска странка Србије (ДСС). Првог дана августа, и званично је објављена у Службеном гласнику.

У образложењу одлуке се наводи да је Влада РС у више наврата захтевала да се застане са поступком како би се донели потребни закони у вези АП Косово и Метохије, међутим до данас није донет нити један закон који регулише ту материју.

Будући да је спорна Уредба донета на основу Бриселског споразума поставља се питање уставности осталих правних аката донетих на основу њега, па и самог споразума, за који је, према општим оценама стручне јавности, још од момента његовог потписивања било јасно да је неуставан.

У Влади Србије за сада не коментаришу чињеницу да је одлука проистекла из Бриселског споразума поништена.


Извор: ИН4С

Коментари

Један коментар на Бриселски споразум и званично неуставан

Оставите коментар

Оставите коментар на Бриселски споразум и званично неуставан

* Обавезна поља