dejvid-kameronСептембарски референдум о независности Шкотске много је утицао да Велика Британија од некада најстабилније земље у Европи постане политички и економски непредвидљива држава. То ће, како тврди економски колумниста Ројтерса Анатол Калецки у тексту за „Њујорк тајмс”, нарочито постати јасно после општих избора 7. маја, чији је исход непредвидљив. Већина предузетника и инвеститора се понаша као да та политичка несигурност неће имати утицаја на економију.

Ни Лабуристичка ни Конзервативна партија, према новијим испитивањима јавног мњења, неће моћи да освоје довољно места неопходних за састављање већинске владе. Уколико после избора ниједна партија или коалиција не буде успела да састави већинску владу, Велика Британија би, по оцени домаћих аналитичара, могла да постане земља безвлашћа.

Шкотска национална партија ће, како се предвиђа, уместо досадашњих шест места у британском парламенту освојити између 20 и 50, и тај пораст ће углавном ићи на рачун Лабуристичке странке, док ће Странка за независност Уједињеног Краљевства (Укип) ка себи привући бираче Конзервативне партије, па би у следећем сазиву парламента могла да добије на десетине посланика, на рачун торијеваца. Владајућа коалиција мораће, уколико се ове прогнозе остваре, да буде састављена од три или четири партије, а бар једна од њих биће националистичка.

Да би пристала на такву коалицију, Шкотска национална странка ће заузврат тражити заказивање новог референдума о независности Шкотске јер тамошњи барометри јавног мњења указују да би већ данас већина Шкота гласала за независност, док је прошлог септембра ипак победила опција за останак унутар Уједињеног Краљевства. Укип ће, пак, имати захтеве у другом правцу. Они ће тражити да Британија изађе из ЕУ што ће бити исто тако неприхватљиво за остале странке у будућој већинској влади.

Чак и ако Лондон успе да састави већинску владу од неколико партија, или мањинску владу, она ће највероватније пасти већ после годину или две. Било да следећи премијер буде поново Дејвид Камерон, било лидер лабуриста Ед Милибанд, на њега ће се гледати као на краткорочног кућепазитеља и он ће моћи да прогура само мере које нису ни на један начин спорне. У неком згодном тренутку 2016. или у најбољем случају 2017. опозиционе странке ће се ујединити око неког значајнијег питања и изгласати неповерење влади, због чега ће Британија морати да иде на нове изборе, предвиђају британски аналитичари. На тим превременим изборима Укип ће, како се прогнозира, добити још већи број гласова, и то би могло да доведе до изласка Британије из ЕУ.

Како је очување садашње коалиције после мајских избора скоро немогуће, јер су се конзервативци обавезали на референдум о изласку или останку Британије у Европској унији, чему се либерали противе, Камерон би могао да буде на челу следеће владе једино уколико његова партија добије већину или ако састави владу са шкотским националистима и Укипом, процењује аналитичар Ројтерса.

Шкотска национална партија би у том случају хтела да одмах после гласања за излазак Британије из ЕУ буде одржан нови референдум за излазак Шкотске из досадашње државе. Али поједини аналитичари предвиђају да би излазак Велике Британије из ЕУ био још вероватнији уколико би на власт дошли лабуристи у коалицији са либералима, иако су обе странке привржене европском путу. Ова влада била би слаба, и због тога би изазвала неповерење великих бизнисмена, а то би довело до кризе са фунтом. У том случају још би се брже распала и превремени избори ишли би у прилог Укипу.

У међувремену, конзервативци би у опозицији вероватно гласали за смену Камерона са лидерске позиције у Конзервативној странци, и можда би на његово место дошао Борис Џонсон, садашњи градоначелник Лондона, чија популарност стално расте. То би, по овим прогнозама, довело до још већег раста евроскептицизма на превременим изборима, а затим до набрзину сазваног референдума и изласка из ЕУ.

Све ово и не мора баш тако да се деси, јер до 2017. може да дође још до великих политичких изненађења. Рачуна се и на инстинктивну опрезност британског бирачког тела, које би могло да превагне уколико би дошло до референдума о изласку из ЕУ.

Али шта год да се на крају деси, паника и несигурност сигурно ће лоше утицати на бизнис – неколико месеци пре мајских избора и нарочито у постизборном периоду приликом мучних преговора око састављања владе.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Британија постаје политички непредвидљива држава

* Обавезна поља