britanija-bregzit 3ЛОНДОН – Британска влада је данас званично одбацила петицију за одржавање новог, другог референдума о чланству Британије у Европској унији, коју је досад потписало више од 4,12 милиона људи.

У петицији пише: „Ми потписници ове петиције тражимо од владе Њеног Величанства да примени пропис да, ако страна за или против добије мање од 60 одсто гласова, а излазност не премаши 75 одсто, треба да буде одржан други референдум”, пренела је агенција АФП.

На референдуму 23. јуна је забележена излазност од 72 одсто, при чему је 52 одсто или 17,4 милиона људи подржало излазак Британије из Уније.

У случајевима кад петиција на сајту британског парламента премаши 100.000 гласова, парламентарни комитет за петиције разматра да ли да је изнесе пред парламент ради дебате.

У одговору на петицију, британска влада је саопштила да није одређена минимална излазност кад је парламент усвојио Закон о референдуму о чланству у ЕУ.

У саопштењу се наводи и да је премијер Дејвид Камерон у обраћању парламенту 27. јуна јасно рекао да је референдум био „један од највећих вежби из демократије у британској историји”, на којем је гласало више од 33 милиона људи.

kameron-ostavka„Премијер и влада су јасно дали до знања да је то био референдум који се одржава једном у генерацији и, као што је премијер рекао, та одлука мора да се поштује”, саопштио је Форин Офис у име владе.

„Сада морамо да припремимо процес изласка из ЕУ, а влада је посвећена томе да обезбеди најбољи могући исход за народ Велике Британије у преговорима о изласку”, наводи се у саопштењу Форин офиса, преноси Танјуг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Британска влада одбацила петицију за нови референдум

* Обавезна поља