Britanski parlamentЛОНДОН – Британски посланици одбацили су владин предлог о могућој војној акцији против режима сиријског председника Башара ал-Асада.

Предлог британског премијера Дејвида Камерона одбачен је са 285 гласова против и 272 гласа за, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Британски премијер је, после гласања, изјавио да је јасно да парламент не жели акцију и да ће „влада деловати у складу с тим“.

Овим се практично одбацује британско учешће у било каквом нападу које би предводиле САД против Асадовог режима.

Одлука британских парламентараца долази као ударац ауторитету Камерона који је већ ублажио документ којим се предлаже војна акција у Сирији, као одговор на захтеве опозиционе лабуристичке странке да се пружи више доказа о одговорности Асада за употребу хемијског оружја, навео је ББЦ.

Неочекивано, посланици су одбацили предлог владе за подршку војној акцији у Сирији, уколико јој буду ишли у прилог докази инспектора Уједињених нација за наоружање, који на терену истражују наводе да је Асадов режим кориштио хемијско оружје против цивила.

Вашингтон: Видели смо резултате гласања, водимо се интересима САД

Амерички председик Барак Обама ће поступати у најбољем интересу САД по питању Сирије, упркос одлуци британског парламента да одбаци војну акцију у тој држави, саопштили су амерички званичици.

„Видели смо ноћас резултат гласања парламента у Уједињеном краљевству“, рекла је портпаролка Савета за националну безбедност Кејтлин Хајден.

„Као што смо рекли, одлука председника Обаме биће вођена оним што је у најбољем интересу Сједињених Држава. Он верује да су у питању суштински интереси за Сједињене Државе и да земље које крше међународне норме у погледу хемијског оружја треба да одговарају“, нагласила је Хајден.


Извор: B B C

Оставите коментар

Оставите коментар на Британски парламент одбацио агресију

* Обавезна поља