Председница Владе Србије Ана Брнабић започела је посету Сједињеним Америчким Државама радном вечером са представницима Института Ист–Вест у Њујорку.

Институт Ист–Вест је глобална мрежа истакнутих политичара, лидера, пословних људи, представника невладиног сектора и академске заједнице. Председник Института је Камерон Мантер, некадашњи амбасадор САД у Србији.

У разговору са председником и члановима Института, премијерка Брнабић представила је актуелну економску ситуацију у Србији и приоритете Владе, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабићева је истакла да је у протекле три године Србија значајно трансформисала своју економију, што потврђују економски показатељи и признања релевантних и кредибилних међународних институција.

„Захваљујући одговорној економској политици која је започета у мандату претходне владе, а коју је наставила влада коју ја водим, Србија данас има стабилну економију“, нагласила је Брнабићева.

Прошле године Светска банка прогласила је Србију лидером у спровођењу реформи у југоисточној Европи, и повећан је кредитни рејтинг Србије.

Брнабићева је посебно издвојила да је Србија лидер у привлачењу директних страних инвестиција: само у првих пет месеци ове године, нето прилив директних страних инвестиција износио је више од 1,1 милијарду евра, што је 15,8 одсто више него у истом периоду прошле године.

ПОВЕЋАН ИЗВОЗ ИТ УСЛУГА

Она је такође издвојила тренд повећања извоза у овој години, пре свега извоз ИТ услуга, који је у прва четири месеца ове године порастао за чак 33 одсто.

„Приоритети ове владе су дигитализација и образовање“, истакла је Брнабићева и додала да су они кључни за дугорочно одрживи развој целог друштва.

„Управо зато, наш фокус је на инвестицијама које покрећу иновације, истраживање и развој. Дигитализација није само ИТ, она је наша шанса да модернизујемо и економију и цело друштво. Модернизацијом образовања, желимо да стварамо младе генерације које знају како да мисле и не плаше се да искажу свој став. Желимо да стварамо генерације које ће бити спремне за међународно тржиште рада и које ће прихватити концепт целоживотног учења, који ствара успешне појединце, који онда креирају успешно друштво“, нагласила је Брнабићева у разговору.

Да би се подстакли млади да се опробају у бизнису, од октобра ступа на снагу уредба која све оне који оснују фирму одмах после завршетка средње школе или факултета ослобађа плаћања пореза и доприноса држави у првих годину дана рада фирме.

„Уколико фирма буде успешна, држава ће касније наплаћивати порез, а уколико фирма не издржи тест тржишта, навели смо младе људе да покушају, што је јако важно, с обзиром на то да желимо да градимо предузетничку културу у Србији, која подразумева да се не плашите покушаја и да вас први неуспех неће зауставити у каријери“, истакла је премијерка.

ЈАЧАЊЕ ЕЛЕКТРОНСК ЕУПРАВЕ

Председница Владе рекла је да су постигнути значајни резултати у јачању електронске управе.

„Модерна е-Управа, која је у служби свих грађана и привреде, симбол је модернизације друштва и снажан механизам у борби против корупције и промени парадигме, у којој су државни службеници у функцији грађана, а не обрнуто“, истакла је премијерка.

„Борба против корупције и јачање владавине права остају међу приоритетима Владе, јер нам је циљ стварање бољег друштва за све грађане Србије и предвидивих услова пословања, како за стране, тако и за домаће компаније“, закључила је председница Владе.

„Настављамо да радимо на унапређењу свеукупних услова пословања, смањивању административних баријера, унапређењу пословне климе и даљем оснаживању економије и побољшању услова за рад. Желимо да се наша економија више ослања на модерне технологије и иновације и да радимо на повезивању науке и привреде“, додала је она на састанку.

„Да бисмо постигли да наш раст буде дугорочно одржив, посебну пажњу посвећујемо култури, јер је она основа за развој сваке нације и очување идентитета“, додала ја Ана Брнабић у разговору.

БРНАБИЋЕВА У САД ДО 26. ЈУЛА

Ана Брнабић од данас до 26. јула борави у посети Сједињеним Америчким Државама, што је њена прва посета тој земљи у својству председнице Владе.

Премијерка Брнабић ће у Вашингтону бити домаћин свечаности у Конгресу САД, која ће бити одржана поводом обележавања јубилеја стогодишњице подизања српске заставе испред Беле куће, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Заједно са премијерком, свечаности ће присуствовати и први потпредседник Владе и министар спољих послова Ивица Дачић.

Тај јубилеј биће обележен низом манифестација, које ће у главном граду САД бити одржанe од 25. до 28. јула.

Брнабићeвa ће у Њујорку и Вашингтону имати више сусрета са америчким званичницима, као и са представницима међународних институција и компанија које имају седиште у тој земљи. Разговараће и са представницима научне и пословне заједнице.

Током посете САД, председница Владе састаће се са министром финансија САД Стивеном Мјучином и са председником Светске банке Џим Јонг Кимом.

Током боравка у Вашингтону, Брнабићeвa ће се састати са конгресменима Тедом Поеом и Емануелом Кливером, копредседавајућима српског Кокуса.

Председница Владе разговараће и са сенатором Џејмсом Ришом, као и са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Поткомитета за Европу у Америчком сенату и сенатором Томом Котоном, чланом Војног комитета Сената.

Она ће у Њујорку посетити Научни центар „Тесла“, непрофитну невладину организацију која је недавно укључена у регистар историјских места државе Њујорк.

Та организација промовише образовање и науку и формирана је са циљем развоја регионалног научно-технолошког центра на Лонг Ајленду. Тај центар откупио је имање на коме се налази Теслина лабораторија.

Премијерка Брнабић састаће се у Њујорку и са представницима Удружења српских предузетника, које су основали предузетници српског порекла 2016. године у Калифорнији, како би подржали српске стартап компаније широм света.

Ово удружење тренутно има пет огранака – у Сан Франциску, Њујорку, Лос Анђелесу, Београду и Новом Саду, наведено је у саопштењу.

ПРЕМИЈЕРКА ЗВОНОМ ЗАТВАРА ЊУЈОРШКУ БЕРЗУ

Ана Брнабић имаће привилегију да, традиционалним ударцем у звоно, затвори Њујоршку берзу.

Након тога, Брнабићева ће се састати са Стејси Канингам, председницом Њујоршке берзе. Канингамoвa је у мају ове године постављена на чело као прва жена председница Њујоршке берзе још од њеног оснивања пре 226 година.

На Њујоршкој берзи сваког дана још од краја 19. века звоном означавају почетак и крај рада берзе. Звоно као сигнал за отварање и затварање берзе уведено је 1903. године.

Њујоршка берза је 1995. године увела традицију редовног позивања високих званица који имају част да означе почетак и крај рада берзе ударцем у звоно: политичара, познатих личности, бизнисмена, као и представника међународних организација и грађанa.

Последњи који су имали част да затворе Њујоршку берзу били су менаџмент и гости компаније „Кока-Кола“, у петак, 20. јула, а међу познатима коју су као специјални гости затворили берзу били су и Новак Ђоковић, некадашњи генерални секретар УН Бан Кимун, руководство и партнери Нaсe, кошаркашка звезда Мајкл Џордан, дизајнер Ралф Лорен и други.


Извор: Танјуг/РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Брнабићка у САД прво у Ист-Вест

* Обавезна поља