Поштујући одлуку да не треба наседати на провокације и да треба урадити све како би се сачували мир и стабилност у региону, званични Београд јуче није упутио протестну ноту Хрватској због подизања још једног споменика контроверзном кардиналу Алојзију Степинцу.

У Бриселу поново ћуте на нову провокацију из Загреба, српски званичници оштро осуђују постављање обележја у Осијеку, а наши сународници у Хрватској додатно стрепе због све снажнијег таласа потирања усташких злочина.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручује да је подизање споменика Степинцу у Осијеку „антисрпска политика, оправдавање злочина над Србима и рехабилитација фашистичке усташке НДХ“. А напредњаци су затражили да се ЕУ упозори на ширење фашизма у једној од њених чланица.

И министар Александар Вулин, каже за „Новости“, да ЕУ мора да проговори да у неким другим државама, у којима је фашистичка идеологија моћна, не почну да ничу споменици Гебелсу, Мусолинију или Хитлеру:

– Постављање спомен-бисте Степинцу, кардиналу Католичке цркве у време највећег страдања Срба, Јевреја и Хрвата у Другом светском рату и викару усташке војске, није само провокацијА за Србе, већ је увреда за све жртве фашизма и њихове породице, без обзира на веру и нацију којој припадају. Подизање споменика осуђеном ратном злочинцу је показатељ да ће се политика правдања усташких злочина у Хрватској наставити и бити подржана од тамошње власти.

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, каже за „Новости“, да су српска и друге мањинске заједнице које су страдале од злочиначког усташког режима, изразито забринуте због умањивања геноцида према Србима, Ромима и Јеврејима, посебно у Јасеновцу и Јадовну:

— Забринути смо и због плоче у Јасеновцу и порука „За дом спремни“ и због рехабилитације оних који су својим деловањем помагали усташки режим и његове идеје или нису спречавали евидентне страхоте.

Пуповац истиче да је забрињавајуће и што у Хрватској не желе да сачекају резултат комисије, коју је папа Фрања иницирао између Католичке цркве у Хрватској и Српске православне цркве, око утврђивања одговорности Степинца:

— Откривањем споменика у Осијеку директно се иде против могућег усаглашавања ставова цркава.

СПС: ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПОЗИВ НА ПРОГОН

СПС је најоштрије осудила срамну и непримерену изјаву градоначелника Осијека Ивана Вркића коју је упутио Дачићу:

— Нападом на Дачића, који је недвосмислено осудио ревизионистичко поступање власти Осијека, и указао на антифашистичке вредности и борбу у Другом светском рату, жели се послати порука да за злочине који су се догодили нико није одговоран. Да ли се ово величање усташтва може тумачити као позив на поновни прогон Срба из Хрватске?

Вркић је за шефа српске дипломатије рекао да је „Слободан Милошевић у мањем издању“ и „пропали политичар“.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Бронзани Степинац као симбол неоусташке ренесансе

* Обавезна поља