Криво је постављена теза, да је Србија између Русије и ЕУ. Заоштреност односа Русије и НАТО неће издржати још дуго. Кретање је такво да већ сада Немачка, Италија и Француска назначавају како се ова криза мора превазићи чим пре, рекао је јуче Будимир Лончар, чувени министар иностраних послова СФРЈ на трибини под називом „Међународни односи и антифашизам“.

Лончар је образложио свој став о дипломатској позицији Србије речима да је одабир између ЕУ и Русије „натегнута дилема“. Он је рекао да се Русија осећа као опкољена земља и да је због тога сада у контраофанзиви.

– Кисинџер рекао да се мора ревидирати Атлантизам. Грешка је Клинтона што је проширио Атлантски пакт, јер сада улазе у трбух Русије са Украјином. Кад тад ће доћи до преиспитивања и прилагођавања односа Русије и Запада. Србија не треба да има оптерећење да ли ће са или против Русије. Еу у својим условима за чланство треба да инсистира на традицији антифашизма, као и да не дозволи ревизију фашизма. Поглавља 23 и 24 говоре о владавини права,  то мора бити предуслов за улазак у ЕУ, а не коси се са добрим односима Србије и Русије – навео је Лончар.

Он је истакао да је Југославија пре распада била на нивоу садашњих чланица ЕУ, западних, а не источних земаља чланица, а да је сада свака од бивших република у економским дуговима и друштвено у великом друштвеном заостатку за Унијом.

– Рат је на овим просторима срушио друштвене вредности, зауставио развој. Цео регион заостаје за просеком ЕУ, Србија 30, Хрватска 20, а Словенија 15 година. Јасно се види шта је задатак, а Русија ту није препрека – поновио је свој став угледни дипломата.

Говорећи о глобалним изазовима изнео је мишљење да је свет данас у средишту нуклеарне кризе и да је то „игра нерава која лако може измаћи контроли“. Сматра да је Кина остварила изванредан економски напредак, као и да је победа Трампа у САД још један фактор који продубљује неизвесност.

– Није Трамп створио ситуацију, већ ситуација Трампа. Неопходно је створити једно велико отворено и фер светско тржиште, а Трамп проглашава протекционизам паролом Америка прва. Данас је мултицентрични свет. Савезништво по принципу интереса. Либераллни капитализам после година позитивних ефеката, створио је и продубио неравноправност, а и ЕУ, која је имала постулат одговорног друштва социјалне правде, пала је под тај утицај. Ослабила је средња класа у свим великим и важним чланицама. Некада се говорило о умрежености идеологије и капитала, а сада имамо доминацију капитала, без идеологије, над политиком. Војно индустријски капитал надвладао је идеологију и политику. Постоји нова доктрина, извоз демократије. Завршетком Хладног рата нестао је биполарни поредак, а интервенцијом САД у Ираку завршена је ера униполаризма – подвукао је Лончар.

Такође, он је пред окупљенима изразио задовољство што је поново у Београду, за који је везан, како је рекао, и приватно и професионално.

Предавање Будимира Лончара одржано је у оквиру „Политичке академије СДП Србије“, а међу окупљенима били су неки истакнути чланови странке, али међу њима се није налазио и председник странке Расим Љајић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Будимир Лончар – Лажна је дилема ЕУ или Русија

* Обавезна поља