keljmendi-buhaПРИШТИНА – У оптужници Специјалног тужилаштва Косова против Насера Кељмендија, у коју је агенција Ал Џазира имала ексклузиван увид, бивши министар сигурности Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић први је на попису Кељмендијевих сарадника за казнена дела организирани криминал и тешко убиство, а високо место заузима и Љубиша Буха, сведок сарадник у процесу земунском клану.

Радончић за оптужницу каже да је политички конструисана и да је реч о прљавој предизборној кампањи.

„Оптужени Насер Кељменди у сарадњи са Фахрудином Радончићем, Екремом Лекићем, Мухамедом Алијем Гашијем, Милованом Јеремићем, Љубишом Бухом – Чуметом, Миланом Остојићем – Сандоканом, Насером Орићем, Сенадом Шахинпашићем, Небојшом Вукомановићем, Рашетом Страњан, Бењамином Халимовићем, Едином Ахметшахићем и осталим организовао је, формирао, надзирао, водио и усмеравао организовану и криминалну групу“, потврдио је тужилац Ендру Хјуз.

„У Тужилаштву БиХ наводе да против бившег министра сигурности Фахрудина Радончића не воде никакву истрагу. Чињеница да се његово име нашло у оптужници против Насера Кељмендија на Косову, и то као једног од чланова групе која је организовала убиство Рамиза Делалића у Сарајеву, њима, кажу, не мења ствари“, јавља Ал Џазирина репортерка Наташа Крстин.

Радончић је, како пише агенција Бета, тражио изјашњење од тужилаштва након што је тужилац Специјалног тужилаштва у Приштини поменуо и његово име. Из његове странке издато је саопштење у којем се тврди како је Радончић заправо заслужан за хапшење Кељмендија.

Насер Кељменди је пореклом с Косова, али је своје криминално царство изградио углавном у БиХ, а послове је, како пишу медији у региону, водио из Сарајева одакле је побегао непосредно пре полицијске акције у којој је требало да буде ухапшен.

После вишемесечне потраге пронађен је на Косову где је и ухапшен у мају 2013. С обзиром на то да БиХ није признала Косово, изручење Кељмендија није било могуће, па је његов предмет босанскохерцеговачко правосуђе препустило косовском, а случај су преузели међународни тужиоци. На суђењу ће се појавити више од 70 сведока.

Кељменди је власник велике имовине у Црној Гори, БиХ, Србији, на Косову, у Словенији, Дубаију…

Кељменди има право жалбе на оптужницу, кажу у Еулексу, што значи да би њен текст у коначној верзији могао да изгледа другачије.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Буха део Кељмендијевог клана

* Обавезна поља