Dragan Djilas za govornicom DSНОВИ САД – Председништво Демократске странке одржало је седницу после које је  почео да заседа и Главни одбор. На тој седници расправља се о раду странке а биће именовани и чланови Изборног штаба за локалне, београдске, а и за могуће превремене посланичке избора.

„Свестан сам својих грешака и прихватам критике, али тражим подршку за оно што радимо и сигуран сам у победу“, рекао је Ђилас и додао да не води ДС као прилепак СНС-а и Александра Вучића, већ ДС која може да победи СНС.

Борис Тадић је изјавио да Драган Ђилас нема капацитет да води ДС. „И пре прошлих избора сам рекао да Драган Ђилас нема капацитет да води ДС. Немам ништа лично против тебе али то сам мислио и кад си изабран и сада“, рекао је Тадић обраћајући се Ђиласу.

„Господо делегати ви ћете давањем подршке за извештај се определити да ли сте за Ђиласа или мене. И дали Ђилас или ја имам капацитет да странка крене у изборну трку.

Тадић је упозорио да ће, уколико Ђилас остане на челу странке, у року од три до шест месеци пасти и Влада Војводине. По његовим речима, то значи да ће егзистенција запослених у покрајинској администрацији бити доведена у питање.

Он је критиковао Борка Стефановића због наводних претњи онима који нису за извештај. „То није демократија“, рекао је Тадић. Потом је напао и Бојана Пајтића да прети отпуштањем у покрајинској влади ако се не гласа за предлог.

Бојан Пајтић није подржао иницијативу о смени Драгана Ђиласа и предложио да се расправа одложи после избора у Београду.

Он је позвао на јединство странке и рекао да „ко сад жели да се странка опредељује жели заправо што гори резултат странке да би то искористио у личне сврхе“.

„Сви ми смо овде другари и саборци и увек је добро када има више идеја, али најбољи кандидат за градонацелника Београда је Ђилас“, рекао је Пајтић.

18:24 – 1800 чланова ДС рекло да стање у странци није добро. Тренутно говори заменик шефа посланичког клуба Демократске странке у републичком парламенту Јанко Веселиновић.

„Током изјашњавања одбора 1800 чланова је рекло да стање у странци не ваља. Иницијативу о смени Ђиласа подржали су из Војводине: Сомбор, Зрењанин, Оџаци, Суботица. Главни одбор је требало да буде заказан још пре месец дана, али се намерно одлагао. У Ђиласовом извештају није ни било речи о раду странке“, рекао је Веселиновић.

Тадић: Све сам вас држао испод пазуха

17:10 – Мики Ракић није подржао Тадића.

Миодраг Ракић је на седници ГО ДС говорио неутрално и није подржао Тадића. Он је, како сазнајемо, покушао и да објасни и свој недавни текст у „Политици“.

16:49 – Вида Огњеновић: Сами себи забадамо нож у стомак. Вида Огњеновић је оценила да иницијатива за смену Ђиласа у овом тренутку представља покушај да ДС сам себи забоде нож у стомак. Зато је позвала на смирење страсти и да се сачека време за дискусију после градских избора у Београду.

16:36 – Ђиласа подржали и генетичар Стојковић и Наташа Вучковић. Драгана Ђиласа су у својим говорима подржали и генетичар Миодраг Стојковић и Наташа Вучковић.

– Енергију усмерити на изборе, заједничким снагама, и убеђена сам да ДС има најбољег кандидата за Београд – рекла је Вучковића.

16:15 – Тадић: Све сам вас држао испод пазуха. Наступ Бориса Тадића на Главном одбору Демократске странке у неколико наврата је изазвао бурне реакције многих чланова ГО.

То се посебно односи на тренутак када је Тадић оптужио Бојана Пајтића да је претио отказима онима који раде у Влади Војводине, ако не подрже његову иницијативу.

Још једна изјава Бориса Тадића изазвала је бурне реакције у сали:

– Све сам вас држао испод пазуха – рекао је Тадић.

15:48 – Тадић: Хушкали сте Александру Јерков да ме напада. У међувремену, Борис Тадић прозвао је челнике странке што су „нахушкали портпаролку Александру Јерков да га изјавама у јавности напада“.

15:36 – Шутановац подржао Ђиласа. До сада је седам говорника завршило излагање. Драган Шутановац је рекао да је и он имао многе замерке на рад странке, али да је Београд имао два одлична градоначелника од 2000. године, и да су обојица дошли из ДС.

– Дао сам подршку Ђиласу за градоначелничку кандидатуру, јер Београд је у његово време, као и у време Ненада Богдановића, промењен на боље. Што значи да се залажем за то да се тек после градских избора одлучује о промени градских челника – изјавио је за „Блиц“ Драган Шутановац.

– У животу и у смрти најважнији је тајминг. Што касније умреш, то је боље. Дакле, ово није добар термин да се разговара о смени председника, па ћу гласати за извештај Драгана Ђиласа. Зато вас позивам да заједно већ од сутра кренемо у кампању како би остварили што боље резултате у Београду, Неготину и Пећинцима – казао је Драган Шутановац.

14:39 – Пајтић: О раду Ђиласа после избора у Београду. Бојан Пајтић није подржао иницијативу о смени Драгана Ђиласа и предложио да се расправа одложи после избора у Београду.

– Ако ДС хоће да оствари мисију да мења друштво, мора да се ојача странке – рекао је он.

Он је напоменуо да је пре страначког ангажмана имао каријеру професора и да је ДС-у дао више него што је добио.

14:32 – Овације за Виду Огњеновић. У дискусији учествује и Вида Огњеновић, која је од чланова ГО ДС добила овације.

14:30 – Тадић: Ако Ђилас остане на челу ДС, пада и Влада Војводине. Тадић је упозорио да ће, уколико Ђилас остане на челу странке, у року од три до шест месеци пасти и Влада Војводине.

По његовим речима, то значи да ће егзистенција запослених у покрајинској администрацији бити доведена у питање.

14:24 – Чак 71 члан ГО у дискусији. Иначе, за дискусију о извештају пријавио је 71 члан ГО, а до сада су говорили само Тадић и Мићуновић.

После расправе која је у току очекује се гласање за извештај о раду након којег ће се новинарима обратити Бојан Пајтић, заменик председника странке и Драгољуб Мићуновић.

14:12 – Полемика Тадића и Мићуновића. На седници ГО ДС дошло је до полемике Драгољуба Мићуновића и Бориса Тадића.

– Добро размислите како ћете гласати за овај извештај. Јер, ако он добије подршку вашим гласовима, кривица за одговорност нерада странке неће бити на њеном председнику и његовим заменицима, пошто ћете ви бити одговорни – казао је Борис Тадић.

Драгољуб Мићуновић апеловао је на страначко јединоство, јер као је казао ДС није партија појединаца – Драгана и Бориса, већ је заједничка кућа свих нас – истакао је Мићуновић и додао да је без обзира на данашњи исход чињеница да је чланство овог страначког тела подељено, пошто има појединаца који су за или против актуелног руководства.

13:29 – Ђилас: Не водим ДС као подршку такозваном реформатору Вучићу

Завршио се отворени део Главног одбора ДС, а наставља се рад седнице који је завторен за јавност.

Лидер Демократске странке Драган Ђилас затражио је данас на седници Главног одбора подршку за свој рад и поручио да не води странку која ће бити уз „такозваног реформатора и модернизатора Александра Вучића, већ ДС која верује да може да победи СНС и Вучића и са те позиције мења државу“.

13:25 – Ђилас: Свестан сам грешака, али прихватам критике

Члан Главног одбора из Лексовца Саша Пешић на Твитеру је пренео речи Драгана Ђиласа:

„Свестан сам својих грешака и прихватам критике, али тражим подршку за оно што радимо и сигуран сам у победу“, рекао је Ђилас.

12:58 – Рат СМС-овима

Чланови Главног одбора ДС су уочи заседања добијали смс поруке у којима су их две супростављене стране позивале да их подрже.

У порукама у које је Бета имала увид једна страна позива да Главни одбор ДС не усвоји извештај председника странке Драгана Ђиласа о раду док друга позива на подршку Ђиласу и упозорава да не треба водити унутарстраначке битке у предизборно време.

12:57 – Присутна 433 члана одбора

Седници присуствују 433 од укупно 481 члана Главног одбора, председава председник странке Драган Ђилас, а присутан је и почасни председник ДС Борис Тадић.

12:55 – Минут ћутања за Љубомира Тадића

Седница је почела минутом ћутања у знак сећања на недавно преминулог академика Љубомира Тадића, једног од оснивача странке и оца Бориса Тадића.

12:53 – Колико гласова је потребно за изгласавање неповерења Ђиласу?

ДС има 160 одбора, али је функционално 130, и сви имају представнике у
Главном одбору, који има око 450 чланова.

Да би Ђиласу на седници ГО било ускраћено поверење, за то мора да гласа већина чланова тог тела.

Бојан Пајтић: 60 општинских одбора не значи ништа

После завршетка председништва ДС, заменик председника странке Бојан Пајтић изјавио је за „Блиц“ да очекује да ће чланови ГО двотрећинском већином усвојити извештај о раду лидера странке.

– Што се тиче трвдње неких колега да више од 60 општинских и градских одбора инсистира на смени лидера странке, то не значи ништа, јер за његово неповерење чланови Главног одбора морају да гласају. Неки општински одбори као Дољевац на пример, Обилић или Лепосавић, имају по два, евентуално три члана у ГО, док градски одбори као што је новосадски имају 20 пута више представника у овом страначком телу. Подсећам да су се они изјаснили да се не расправља о кадровским променама пре одржавања градских избора у Београду – казао је Пајтић и додао да је писмо које је упутио члановима градског одбора потписима прихватило више од две трећина чланова градског одбора (има их 400, а потписало је 300).


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Бурно у Новом Саду на ГО демократа

* Обавезна поља