stojiljkovicПоступак којим Агенција за борбу против корупције испитује како се располагало градским новцем у време док је министар одбране Братислав Гашић био на челу Крушевца тек је у претпроцедури, рекао је јуче Зоран Стојиљковић, председник одбора Агенције за борбу против корупције, додајући да не зна зашто Гашић „нервозно” реагује на наводе Агенције. Према његовим речима, Агенција је почела да испитује наводе зато што томе и служи и што јој је посао да се бави сукобом интереса, за који, како је рекао, јавност очито жели да зна. „То што ћете покренути процедуру преиспитивања не значи да ћете нужно и пронаћи да је Гашић у сукобу интереса”, рекао је Стојиљковић, а преноси Танјуг.

Агенција је, да подсетимо, почела да испитује тачност медијских написа по којима су наводно медијске фирме „АДД продакшен” и „БНЗ хигијеник д. о. о.”, у власништву чланова Гашићеве породице, добијале субвенције из градске касе у време док је Гашић био на челу Крушевца.

Стојиљковић је јуче појаснио и да, када се покрене истраживање да ли је неко у сукобу интереса, углавном на представке других, у великом проценту се све заврши на томе што Агенција нађе да неко није у сукобу интереса. „Информације о томе, новински написи, позиције људи који су говорили да је спорно и у зони сукоба интереса што су чланови породица добијали послове у време када је он (Гашић) био градоначелник јесу нешто на основу чега је Агенција донела одлуку да преиспита те наводе”, рекао је Стојиљковић.

Према писању „Курира”, фирме Гашићевих чланова породице добиле су и од Министарства културе око 1,7 милиона динара на недавно завршеном конкурсу за финансирање медијских пројеката које је расписало ово министарство. Реч је, како се наводи, такође о фирми „АДД продакшен” и о предузећу „Зона плус”.

Министарство културе је јуче негирало да је на било који начин одлучивало о додели новца из буџета за финансирање медијских пројеката и најавило жалбу Савету за штампу против листа „Курир”.

„О томе који ће медијски пројекти бити суфинансирани на конкурсима Министарства културе и информисања одлуку доносе искључиво комисије које је министарство именовало на предлог новинарских, медијских удружења и независних институција”, наводи се у саопштењу и објашњава да је министарство у складу са законом прописало пропозиције конкурса и критеријуме за медијске пројекте у јавном интересу, али се ни на који начин није мешало у рад комисија нити утицало на њихово одлучивање.

У министарству зато очекују да на сва питања у вези с одлукама донетим након конкурса за доделу новца медијским кућама треба да одговоре УНС, НУНС, АНЕМ, Локал прес, НДНВ, Асоцијација медија, РАБ, ДНВ и независне институције, чији су представници чинили већину у комисијама. Ово, како се каже, тим пре што је министарство одлуке о додели новца верификовало уздајући се управо у стручност, објективност и интегритет комисија.

bratislav-gasic-fonet-ndj_f

У изјашњењу које је послао Агенцији, министар Гашић је преко свог адвоката Милана Петровића оспорио да је био у сукобу интереса и предложио Агенцији да у „целости обустави даље неосновано вођење овог бесмисленог, исконструисаног и инсинуираног поступка”.

Гашићев адвокат подсећа да је још од 1995. године редовна пракса локалне самоуправе додела субвенција из буџета града привредним друштвима која се на територији Крушевца баве делатношћу јавног информисања. Како се каже, на основу такве редовне процедуре и привредна друштва „АДД продакшен”, чији је власник Ирена Гашић, са 100 одсто учешћа у оснивачком капиталу, и „БНЗ хигијеник д. о. о.”, чији је сувласник Владан Гашић, са 30 одсто учешћа у оснивачком капиталу, била су редовни корисници буџетских субвенција, и то сваке године од оснивања. Изузев током 2009. и 2010. године, „када је тадашњи градоначелник једностраном одлуком онемогућио коришћење буџетских субвенција” овим фирмама, а на основу „незаконитог уклањања са листе за доделу субвенција”. Додаје се и да су током 2011. и 2012. године, док је на челу Крушевца био Драган Јовановић из Демократске странке, ове фирме такође добијале субвенције. Градско веће је, како се каже, без икаквог утицаја и учешћа Гашића у поступку доношења те одлуке, равномерно распоредило средства свим пријављеним медијским кућама.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Чему нервоза, Гашићу?

* Обавезна поља