Русија се противи идеји да треба склапати пријатељство с неким како би се деловало против неког другог и жели да гради позитивне односе и са Истоком, и са Западом, а Балкан не треба претварати у бојно поље већ у поље за сарадњу, рекао је у емисији „Свет са Спутњиком“ руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

На све учесталије тврдње са Запада да је руски утицај на Балкану штетан, па и субверзиван, јер Москва наводно покушава да осујети евроинтеграције региона, Чепурин каже да је реч о „апсолутној бесмислици“.

„Ја сам лично више пута говорио да Русија не поставља питање евроинтеграција. Наш однос је потпуно неутралан. Овде све зависи од тога како једна земља оцењује пре свега свој економски интерес“, наводи Чепурин.

Русија се залаже за конструктивне и ефикасне односе са другим земљама у Европи, на Балкану, у свету и истиче амбасадор, који овако објашњава шта је основна одлика руске политике:

„Ако пажљивије погледате, то се потпуно јасно види: ми никада нисмо било за склапање пријатељства с неким против неког другог, да бисмо водили дијалог на нечију штету. И зато нам се не свиђа кад позивају на заједничко деловање против Русије. То је погубно за будућност, погубно за све“, сматра Чепурин. Он упозорава да се улога Русије данас демонизује:

„За шта год да се ухватимо, улогу Русије приказују уз мноштво измишљотина, по правилу негативних. Иде се дотле да Русија и Путин одлучују о изборима у западним земљама. То, наравно, оставља утисак, можда чак и ласка мени као Русу, али свакако није тако“, наводи руски амбасадор.

По његовом мишљењу, разлог зашто се то ради јесте то што је свет нестабилан, а „неко би желео да оправда мешање ових или оних земаља, како би постојао разлог да се праве коалиције против Русије, да се увлаче земље у структуре као што је НАТО“.

„То не само да је бесперспективно, него и опасно. Долази време када ће концепција нација укључивати савремене реалије у Европи, на Балкану и у свету. Ту постоје два кључна циља која обухватају и борбу против тероризма: треба да се трудимо да заједно осигурамо безбедност својих земаља и народа, и друго, морамо се трудити да сарадњом осигурамо стабилан економски развој“, оцењује Чепурин.

Одбацујући још једном „пријатељство с неким против неког другог“, каже да је настојање Русије да гради позитивне односе и са Истоком, и са Западом.

„Не треба претварати Европу и Балкан у бојно поље, него у поље за сарадњу. То је кључна ствар. Боље би им било да оставе Русију на миру, да не муте воду и не ометају позитиван развој наше сарадње јер она иде у корист наших народа. Она није усмерена ни против кога. Треба размишљати позитивно јер без тога нема нормалне будућности, мира и просперитета“, истиче наш саговорник.

Чепурин сматра и да се на примеру Црне Горе може говорити о још једном покушају да се склапају пријатељства како би се радило против Русије.

„НАТО је формиран против СССР-а, затим су га преусмерили да буде против Русије, целу Русију су окружили војним базама, увукли су Црну Гору. Притом, нејасно је како је Русија угрожавала безбедност Црне Горе. Црногорци су нам вековима били један од најближих народа. Зашто нису одржали референдум? Покушавају да промене генетски кôд народа како би био антируски. Зашто макар нису питали људе? Наставиће се ти покушаји да се демонизују Русија и Путин и прикажу као непријатељи. Упињаће се и рукама и ногама, али, по мом, тешко да ће у томе успети“, поручује руски дипломата.

Поводом све интензивније сарадње Србије и Русије – а после посете председника Думе Вјачеслава Володина Београду и Санктпетербуршког економског форума где је Србија била почасни гост – на питање може ли се говорити о новој офанзиви Русије на Балкану, Чепурин каже да је позитивна ствар што је Србија много присутнија у Русији. Подсећа да је српска делегација на Форуму била изузетно запажена, као и да су недавно организовани „Дани Београда у Москви”.

„Што се тиче офанзиве, такав циљ нико не поставља у Русији пошто је Русија увек, или бар последњих 300 година, била присутна у целом свету, укључујући и Балкан. Свет се мења, али објективно гледано, улога Русије у међународним збивањима је неоспорно значајна и позитивна. Русија се постепено трансформише из периферије Европе у центар огромног евроазијског простора. Дакле, ти процеси су објективни – Русија је стала на ноге и трудиће се да развија сарадњу и са Западом, и са Истоком. Те приче о продору, офанзиви на Балкан, апсолутно не стоје. По мом мишљењу, реч је о светској тенденцији да се Русија враћа на своје нормално, позитивно место“, закључио је Чепурин.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин о Балкану као пољу сарадње великих сила

* Обавезна поља