milos_zemanПРАГ — Председник Чешке Милош Земан решење кризе на Криму види у федерализацији Украјине, а упозорио је да је проблем овако дубок због преседана Косова.

„Решење садашње кризе била би федерализација Украјине, а у оквиру те федерализације јачање аутономије Крима, која и сада постоји пошто Крим има свој парламент и своју владу“, пренео је Земанову оцену његов портпарол Јиржи Овчацек.

„Ова криза била би далеко мање дубока да не постоји један преседан. Преседан Косова“, поручио је чешки председник.

Он је додао да препоручује федерализацију Украјине зато што одлука да Русија анектира територију Крима води само ка ескалацији сукоба.

Милош Земан поновио је да је праузрок кризе у одлуци совјетског вође Никите Хрушчова да поклони Крим Украјини.

Вацлав Клаус: За кризу у Украјини криви ЕУ и САД, криза око Крима може ескалирати у крвави сукоб какав је био распад Југославије

Бојазан да ће криза око Крима ескалирати у крвави сукоб какав је био распад Југославије изразио је и бивши председник Чешке Вацлав Клаус, али он, за разлику од председника Земана, сматра да су кризи допринели Европска унија и САД, тиме што су подржавале демонстранте у Кијеву.

„Људи у Украјини не заслужују да се овако играју са њиховом земљом. То ме подсећа на Југославију пре 20 година. Тамо је такође извана испровоциран трагични крвави сукоб. А ја се плашим да нешто такво управо почиње у Украјини“, рекао је данас Клаус.

Бивши чешки председник изјавио је да се руски председник Владимир Путин понаша сасвим рационално и да сигурно није сретан због тога како је Русија увучена у кризу.

„Шта даље са Украјином требало би да решавају сада они који су садашњу ситуацију изазвали. Плашим се да су томе допринели и западна Европа и САД пошто су подржавале све те демонстрације у Украјини“, казао је Вацлав Клаус.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Чешки председници посећају на Косово

* Обавезна поља