Budimka-jabukeРускa агенција за надзор увоза пољопривредних производа „Росељхознадзор“ забринута је због значајног повећања увоза јабука из Србије у Русију и не искључује увођење санкција Србији, уколико се установи да су у питању препаковане јабуке из Пољске, којој је Русија увела санкције.

Предложене су консултације о том проблему, а српски министар трговине Расим Љајић наглашава да се свака сумња у реекспорт мора хитно испитати.

Прес-секретар управе „Росeљхознадзора“ Јулија Трофимова није искључила могућност увођења санкција у вези са увозом воћа у Русију због сумње у реекспорт јабука из земаља ЕУ.

Ограничења ће бити уведена ако Србија не буде могла да објасни разлог наглог раста испорука јабука у Русију у периоду фебруар–март 2015. године, рекла је Трофимова, преноси агенција Тас.

„Затражили смо информације од наших колега из Србије и ако се утврди да они немају сопствене количине, размотриће се вероватне санкционе мере“, рекла је она.

Агенција „Росељхознадзор“ је још у јануару изразила сумњу да је Србија увучена у нелегалну трговину јабукама, крушкама, купусом и поврћем, а Москва и Београд су се тада договорили да потпишу билатерални документ који регулише акције српске стране у осигурању безбедности испоруке пољопривредних артикала на руско тржиште.

„У овом тренутку та сарадња је само на папиру и ове чињенице о увећању испорука јабука говоре да постоји могућност реекспорта“, навела је Трофимова.

Српски министар трговине Расим Љајић је рекао да не смемо дозволити да се због једног или два извозника угрози Споразум о слободној трговини са Русијом, и истакао да ће се проверити ко су наши извозници, колико их има и које количине јабука одлазе из Србије.

Министар је најавио састанак са руском страном о том питању и истакао да је већ појачана контрола наших граничних и царинских служби, јер је ово други пут од почетка године да се износе сумње у реекспорт.

Он је подсетио да је у јануару фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде договорила са руском агенцијом рад на спречавању евентуалног реекспорта.

Државни секретар Министарства трговине Стеван Никчевић за Спутњик каже да Србија већ три недеље спроводи мере појачаног фитосанитарног надзора свих аграрних производа који се извозе за Русију у намери да потпуно испоштује све одредбе Споразума о слободној трговини који имамо са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана.

„У току ове године бележимо благо повећани извоз кад је реч конкретно о јабукама, али нисмо до сада наишли, спроводећи мере појачаног и редовног фитосанитарног надозора, ни на какве појаве које би указивале на злоупотребе. Наставићемо ту контролу заједно са царинским органима и контролишући све произовде који се увозе у Србију, а који су аграрног порекла“,  рекао је Никчевић.

Он је додао да ће Србија у спровођењу надзора извоза у Русију покушати да установи да ли има евентуалних злоупотреба, наглашавајући да наш интерес није да се то толерише него да се санкционише.

Према подацима руске Федералне царинске службе, откатко је објављен руски ембарго на увоз пољопривредних артикала из земаља које су увеле санкције Русији, увоз јабука из Србије у Русију порастао је 48 одсто, на 118.000 тона, а вредност за 82 одсто — на 98 милиона долара.

eu-jabuke

Према речима Никчевића, подаци Србије не указују на толики пораст.

„Он је према званичним статистикама значајно мањи, јесте повећан али значајно испод тога. Ове године имамо повећање од тридесетак одсто у тој категорији“, прецизира он.

Државни секретар такође истиче да су Министарство трговине, као и други државни органи учинили доста да се произвођачима приближе услови и стандарди производа који се могу извозити  на руско тржиште које је, како додаје, врло захтевно а услови фитосанитарног али и ветеринарског надзора врло строги.

Војин Плавански, власник фирме „Богенд“ која годинама извози у Русију за Спутњик објашњава проблеме с којима су суочени наши извозници и како се довијају у таквој ситуацији.

„Да роба не би стајала на залихама, будући да су хладњаче веома скупе, наши произвођачи да би се решили лагера, између осталог, прихватају да својим старим партнерима на територији РФ дају робу на одложено плаћање или прихватају тзв. дампинг цену. У ово време свих ранијих година цена јабуке по килограму је била 50-60 евроценти, а садашња цена је отприлике око 30-35 евроценти“, наводи Плавански.

На питање да ли су могуће злоупотребе у извозу јабука као реекспорта јабука увезених, рецимо из Пољске или Македоније, Плавански каже да је порекло јабука врло лако установити и да се зато било какве злоупотребе не исплате.

„Злоупотребе су могуће, али саветујем нашим извозницима да то не раде. Највећи проблем наших извозника, ако роба није домаћег порекла јесте управо анализа фитопатолошког налаза на територији Руске Федерације, зато што се анализом производа тачно установе заштитна средства која се користе у третирању и заштити јабука. У том случају се лако доказује да роба није српског порекла и не може да се увезе на територију РФ, а произвођач улази у трошак“, закључује бизнисмен.

Министарка Бошковић: Нисмо упозорени на руску сумњу у јабуке

БЕОГРАД – Министарка пољопривреде и заштите животне средине Србије, Снежана Богосављевић Бошковић данас је изјавила да није добила никакве званичне информације Русије да се сумња да је повећан извоз јабука из Србије на руско тржиште.

„Нисмо добила никакве информације нити су нам упућени захтеви и тражени било какви рокови. Верујем да су само у питању наводи медија, али су у сваком случаја је добро да се појача контрола и да се евентуални проблеми на време санкционишу и казне они који су у томе учествовали”, казала је Богосављевић Бошковић новинарима.

По писању медија, руска организација за контролу увоза пољопривредних проивода, „Роселконадзор” је затражила да српске власти преиспитају повећан извоз јабука на руско тржиште.

„Могуће је да је неко, упркос свим нашим напорима и мерама предострожности, фалсификовао наш фитосанитарни сертификат и под тим фалсификатом извезао робу у Русију”, казала је министарка.

Она је указала да ће, уколико је то тачно, надлежне служе Србије и Русије то испитати, а евентуалани починиоци ће бити кажњени.„По информацијама Министарства пољопривреде, извоз јабуку на тржиште Русије прошле године повећан је за око 40 одсто у односу на 2013. годину”, рекла је Богосављевић Бошковић и изразила уверење да је раст извоза резултат преусмеравања са других тржишта на Русију.

Богосављевић је истакла да Министарство пољопривреде има добру сарадњу и редовну комуникацију са службама Русије и да свакодневно комуницирају, с циљем да се поштују извозне процедуре и стандарди квалитета пољопривредних производа.

„Ми смо нашим колегама у Русији доставили тражене податке о обиму прозводње воћа и поврћа, и по тим подацима јасно је да су наши извозни потенцијали далеко већи од количина које смо у прошлој години пласирали на тржиште Русије”, казала је министарка.

Подсетила је да је, са циљем да се поштују одговарајуће извозне процедуре, направљен и систем најаве извозних пошиљки воћа и поврћа из Србије ка Русији, уз фитосертификате.

Тако Србија унапред Русији шаље фотокопије сертификата да би се спречиле евентуалне злоупотребе и њихово фалсификовање.

Љајић:Нећемо дозволити да се забрани извоз у Русију

ПОДГОРИЦА – Министар трговине Србије Расим Љајић саопштио је данас да Србија није званично добила никакву информацију из Москве о забрани извоза јабука из Србије у Русију, али је оценио да је реч о упозорењу које мора бити испитано.

„Нећемо дозволити да буде заустављен извоз на руско тржисте”, казао је Љајић на конференцији за новинаре у Подгорици накона разговора са црногорским министрима.

По његовим речима, прошле године извоз јабука из Србије на руско тржиште порастао је за 60 одсто, али Србија и даље има тржишне вишкове јабука.

„Имамо за извоз 330.000 тона, а у свет смо извезли 127.000 тона”, рекао је он и додао да је истовремено увезено јабука за 5,9 милиона евра, од чега увоз из ЕЕ био вредан 3,7 милиона евра.

Љајић је нагласио да је Србија спремна да све податке достави властима Русије.

„Уколико постоји реекспорт најстрожије ћемо то санкционисати”, поручио је Љајић.

Министар је најавио да ће у наредена два дана бити састанак представника министарстава трговине и пољопривреде Србије да би се упоредили подаци и разјаснила ситуација.

„Не верујем да ће доћи до забране извоза у Русију”, казао је Љајић.

Руска пољопривредна инспекција упозорила је пре неколико дана да је повећан извоз јабука из Србије на руско тржиште и да се сумња да се ради о препродаји, односно да је воће пореклом из других земаља.

Србија има споразум о бесцаринском извозу на руско тржиште, а Русија је у августу прошле године ограничила увоз хране из земаља ЕУ, након што су јој чланице Уније увеле санкције због сукоба око Украине.


Извор: Спутњик, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Чије јабуке Србија извози у Русију?

* Обавезна поља