Bekim-Colaku„Косовски министар евроинтеграција“ Беким Чолаку изјавио је да се српско признање независности Косова подразумева и да то јасно показују договори постигнути у Бриселу, као и да Београд зна да Асоцијацја (Заједница) српских општина неће имати извршна олашћења.

„Нигде не пише да ће асоцијација имати извршна овлашћења. Зато, тако нешто може бити само жеља или обична унутарполитичка изјава српских званичника. Међутим, и они врло добро знају да Асоцијација неће имати извршна или законодавна овлашћења, јер би се претворила у монструм тело које би мање или више личило на Републику Српску“, рекао је Чолаку.

Чолаку је додао да се тако нешто неће догодити, јер је неприхватљиво за Косово и изнад свега за посреднике ЕУ и међународне факторе.

Он је додао да Косово, када је реч о Асоцијацији (Заједници) српских општина, неће прихватити ништа више од договореног у Бриселу.

„То (признање независности Косова) се експлицитно не спомиње, али се

подразумева по природи разговора и споразума постигнутих у Бриселу“, изјавио је Чолаку за албански програм немачког радија Дојче Веле.

Пре избора на дужност министра европских интеграција, Чолаку је био први саветник тадашњег премијера Косова Хашима Тачија и био је део косовске делегацију у свим сусретима које су премијери Косова и Србије имали до сада.

Према његовим речима, и Косову и Србији и Европској унији је јасно да су добросуседски односи обавезан предуслов за сваку државу која тежи учлањењу у ЕУ.

„Немогуће је да Србија постане чланица ЕУ без пуне нормализације међудржавних односа с Републиком Косово. То значи да ће Србија у одређеном периоду бити спремна да призна нормално функционисање државе Косово, не ометајући је као у претходних 15 година“, рекао је Чолаку.

Косовски министар је рекао да је највећи део споразума до сада испуњен.

„Заостоја у примени споразума има и са наше али више са српске стране, посебно у расформирању илегалних и паралелних структура Србије на Косову. Посебно безбедносних. Међутим и у тој области су постигнути велики резултати. Већина тих структура је расформирана. То нису лаки процеси, међутим пуна примена споразума из Брисела нема алтернативу“, казао је Чолаку.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чолаку – Београд зна да се независност подразумева

* Обавезна поља