momciloБЕОГРАД – Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић јуче ујутру је дошао на информативни разговор у Управу криминалистичке полиције за Београд. Чучковић је стигао пре девет сати, без адвоката, у пето одељење које се бави хаваријама, пожарима и диверзијама. Позван је на захтев тужиоца Другог основног тужилаштва, због изјаве поводом недавних поплава и ванредне ситуације у Обреновцу одакле је евакуисано више хиљада људи, пошто је тужилаштво одлучило да провери да ли су локалне власти поштовале мере прописане законом.

Чучковић је у полицији разговарао у својству грађанина и у присуству надлежног тужиоца, казао је за Танјуг шеф Управе криминалистичке полиције за Београд Небојша Марковић. Према његовим речима, осим Чучковића, биће саслушано доста његових сарадника, сви који су имали неку одговорност. Полиција ће о свему сачинити службену белешку, а тужилаштво ће одлучити о даљим корацима, додао је Марковић.

Према закону, информативни разговор може да траје четири сата, а уз сагласност испитиваног може да се продужи без ограничења. Чучковић се ових дана у више медија бранио да су оптужбе да није на време упозорио Обреновчане – неосноване. Јер, према незваничним информацијама, сигнал за евакуацију становништва Обреновца дат је тек 16. маја (у петак) у пола пет ујутро. Сат и по раније неки делови гада већ су били под водом метар и по. Чучковић је више пута јавно поновио да су у Обреновцу имали такав налет воде да није било могуће бранити се, као и да је све ово било непредвидиво и неизбежно.

И да без упозорења стручних служби, а то су РХМЗ, „Србијаводе”, „Београдводе” и „Војводинаводе”, и у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације, он није могао много да уради. Упозорење, да ће се нешто овако десити, изостало је, тврдио је Чучковић.

Он је рекао да су у Обреновцу 15. маја (у четвртак увече) за двадесет минута покренули сву механизацију и почели ојачавање насипа. Нико им није сугерисао да ураде другачије. Он и његови људи, тврдио је, трчали су ка граду кад су видели да неће моћи да одбране насип да упозоре људе да остану смирени. Јер, да су сви изашли и кренули аутомобилима док расте вода, остали би заробљени у својим возилима. Уверен је да је урадио све како треба.

У току јучерашњег дана полиција је обавила разговоре и са другим члановима Општинског штаба у Обреновцу, а по захтеву тужиоца.

Чучковић је по изласку из седишта полиције казао да је до 17.30 часова објашњавао шта се дешавало током катастрофе.

– Испитивање је трајало дуго јер се и ситуација на терену током катастрофе мењала из дана у дан, из часа у час, из минута у минут. Што се тиче одговорности, њу нисам пребацивао на другога. Ја чврсто стојим иза својих одлука – рекао је Чучковић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Чучковић саслушаван осам сати

* Обавезна поља