Кфор саопштава да не поседује снимак убиства Оливера Ивановића, јер тврде да летелицу чији је снимак објављен у јавности ни Кфор ни НАТО не поседују у свом наоружању на Косову.

Можда нема Кфор, а Американци…

Дронови које по свему судећи поседују америчке трупе на Косову и Метохији, а који би могли да имају снимак убиства Оливера Ивановића, унапређена су верзија британских дронова „црни стршљен“ који теже свега 18 грама и опремљени су обичним и термалним камерама. Та верзија минијатурних дронова у Америци се користи током великих скупова, као што су председничке кампање или области које су подложне расним нередима. У војсци се користи како у извиђачке сврхе, тако и за шпијунско надгледање. Званични Кфор не поседује ту врсту дрона, а како је Спутњику речено, због ситуације на Косову, од 2014. године, није искључено да ту врло скупу играчку користе амерички обавештајци како би контролисали ситуацију на терену.

Ксенија Божовић из Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, странке Оливера Ивановића, за Спутњик је потврдила да се на иницијативу Кфора срела са представницима те војне мисије на Космету и да су јој они саопштили да сам Кфор, као мисија, нема дронове који су могли да сниме убиство.

„Моје питање је било везано за информацију која се појавила у јавности да они поседују снимке дроном убиства Оливера Ивановића, али и зашто се нису огласили, ако већ тврде да немају. Рекли су ми да је њихова пракса да то не коментаришу. Питала сам их да ми потврде наводе, али су ми рекли да тај тип летелица на фотографијама, које су наводно снимиле убиство, не поседују ни Кфор ни Нато“, препричава разговор Божовићева.

„Из Кфора су ми такође рекли да немају никакве доказе у вези са Оливеровим убиством, али да помно прате ситуацију. Они нас и даље упућују на тужилаштво у Приштини, јер како су истакли њихов посао је да брину о безбедности као трећа линија чији је задатак да спречи неке веће немире.“

Ко је убио Оливера Ивановића питање је на које ни после четири месеца очигледно нема одговора. Да ли Американци на Косову заиста поседују ту врсту дронова у свом наоружању ни то није до краја јасно, као што није јасно ни зашто структуре на Косову не дају изјаве о новим помацима у истрази.

Дронове стршљенове прва је развила Велика Британија и то за потребе својих специјалних јединица, али су их непосредно затим купили и Американци. Реч је о летећем роботу, који су тестирале америчке специјалне снаге, посебно њихову способност да самостално лете у различитим срединама.

Максимална дужина лета тог дрона је првобитно била 25 минута и са брзином од 10 метара у секунди, домета више од једног и по километра. Американци су ту верзију усавршили тако да сада она може три пута дуже да издржи у ваздуху, али и да се приближи безбедно тлу у висини од једног метра, што је чини погодном и за прислушкивање. Контролном терминалу преноси видео и фотографије, које се окидају у размаку од 35 секунди до пет минута, у зависности како је подешена летелица.

Тај дрон је у званичној употреби од 2013. године, а Британци су га користили у Авганистану још 2012. године.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли је дрон снимио убиство Оливера Ивановића?

* Обавезна поља