zorana mihajlovic-vucicБЕОГРАД – Сусретима са грађанима прекјуче у Градској кући у Новом Саду и у суботу у Скупштини града Београда, министарка енергетике и заштите животне средине Зорана Михајловић није прекршила закон, иако је то некима личило на злоупотребу јавних ресурса у изборној кампањи. Из информација доступних у медијима, наиме, не произлази да је повредила члан 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције, рекли су у тој агенцију за „Политику” и подсетили да су, на основу информација објављених у медијима, сусрети министарке и грађана део њених редовних активности које се спроводе још од 15. јуна 2013. године.

Председник Градског одбора Демократске странке Београда Балша Божовић изјавио је у суботу да министарка може да прима грађане у згради Министарства енергетике, али не и у Скупштини града, јер је прва на листи Српске напредне странке за одборнике у Скупштини града. У недељу је разговор са грађанима уприличила у новосадској Градској кући, па иако је и раније такве сусрете често организовала у општинским или градским скупштинама, сада се намеће питање да ли је то у реду будући да је време изборне кампање.

У члану 29. Закона о агенцији наводи се, између осталог, да функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката (осим ради заштите личне безбедности). Поред тога, наводи се и да је функционер дужан да увек недвосмислено предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши јавну функцију или став политичке странке, односно политичког субјекта (ово се не односи на функционере који се бирају непосредно од грађана).

На питање зашто и у току предизборне кампање користи локалне градске куће за сусрете са грађанима, будући да то може да има другу конотацију, и да ли је можда консултовала Агенцију за борбу против корупције, Михајловићева је јуче за „Политику” истакла да своју функцију користи само у оном домену који јој Закон о влади дозвољава.

„То што некоме смета јер није имао времена за људе, нећу да коментаришем. Ја радим исто што сам радила годину и по дана. Живот није стао јер је кампања. Ја сам и даље министар енергетике и заштите животне средине. И докле год будем обављала јавне функције причаћу са људима… Занимљиво је да се нико од новинара не занима тиме, да нико кад је на функцији не разговара са људима”, каже Зорана Михајловић.

Она је овакве сусрете са грађанима организовала 15 пута за годину и по дана, а поред Београда, били су и у Шапцу, Лесковцу, Панчеву, Крушевцу и, у недељу, у Новом Саду.

Агенција је одмах по расписивању парламентарних избора јавно упозорила функционере да се у кампањи понашају у складу са законом, али је у петак приметила да они, и поред упозорења, настављају да користе јавне ресурсе и јавне функције за промоцију политичких субјеката. У саопштењу агенције није било наведено на које се функционере мисли, али би се, бар у делу навода, могла препознати управо Михајловићева. Јер, агенција каже: „На овај начин они збуњују бираче, јер својим понашањем остављају простор за сумње да посете електранама, коповима, другим јавним предузећима и јавним установама, као и сусрете које имају у својству јавних функционера користе у сврху изборне кампање.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли је министарка прекршила законе?

* Обавезна поља