Иако су у простор и време кренули из једне тачке, прославе 17. година оснивања Харадинајеве „Алијансе за будућност Косова“, процеси се одвијају наизглед паралелно. Са једне стране апсолутна медијска доминација Рамуша Харадинаја у косовској предизборној кампањи, а са друге повратак на сцену Вилијама Вокера који је Албанцима објавио да зна тајну њиховог уједињења.

Али, ти процеси нису паралелни. Они ће се, у догледно време, пресећи у једној тачки која се зове Србија! Тачније, Југ Србије. Да је тако говоре нам Харадинајева кампања која се искључиво бави антисрпском реториком и чињеница да је Вокер започео са својим активностима у региону, упркос јаловој галами српске дипломатије и Вучића лично.

Према новинским извештајима Вокер се 23.05.2017. у Гњилану(1), на наводну иницијативу тамошњег председника општине, Љутфи Хазирија, срео са представницима Албанаца са Југа Србије, које је предводио Шаип Камбери, председник општине Бујановац. Свој сусрет са Вокером описао је сажето, али јасно:

„Са Амбасадором Вокером смо разговарали о ситуацији у нашим општинама, нашим захтевима према централним властима у Београду у виду “Плана од 7 тачака“ и нашим настојањима да побољшамо положај Албанаца ових општина у склопу процеса евроинтеграција“.(2)

Примећујемо да Шаипи Вокера назива „амбасадором“ а не господином, иако се боравак Вокера на Косову сматра приватним. Но, оно што забрињава много више јесте да је након Вокера, Шаипи похитао у Тирану где се сусрео са албанским председником Нишанијем. Такође, општине Бујановац и Прешево недавно су примљене у организацију „Strong Cities“, која заправо представља мрежу међународне сарадње градова и општина чији су чланови Сан Диего, Лос Анђелес, Лондон, Анталија, Архус и много других градова. Лепо друштво за интернационализацију проблема, нема шта. 

Дакле, Вокер не губи време, нити се обазире на дипломатску галаму коју диже Србија поводом његовог присуства у региону. Као искусни обавештајац, који је кризе и ратове изазивао широм планете, он већ плете своју мрежу и почиње склапање коцкица. А то значи да је његове активности неко важан већ аминовао и да Србија на дипломатију само губи време. Много је сврсисходније оперативно га онемогућити да преко посредника вршља Југом Србије, па били они и легитмни представници локалне самоуправе. 

Али, може ли то Бата Гашић, с обзиром да Вокер сигурно неће клечати?

____________________________________

(1) happytv.tv/vesti/politika/44292/voker-na-tajnom-sastanku-na-jugu-srbije-okupio-lidere-lokalnih-albanaca-spremaju-pakleni-plan

(2) bupress.co.rs/2017/05/25/razgovor-s-povodom-saip-kamberi-predsednik-opstine-bujanovac/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли је Вокер већ започео своју нову мисију?

* Обавезна поља