dacic glas amerikeБЕОГРАД — Први потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да само дијалог може да обезбеди трајно решење за кризу у Украјини.

„Апелујем на све и на украјинске власти и на руског председника Владимира Путина да дође до мирног решења јер заоштравање односа није никоме у интересу“, рекао је Дачић и додао да Србија неће да буде жртва због ове кризе и да треба само пронаћи прави приступ.

Србија подржава мирно решење украјинске кризе, поновио је Дачић и поручио да она „не може да санкционише веће и јаче од себе“.

„Сматрамо да само дијалог може да обезбеди трајно решење за кризу у Украјини. Ми не смемо да учествујемо у овом рату, али изгледа ми да је то некоме циљ“, рекао је Дачић на редовној месечној конференцији у Министарству спољних послова.

Упитан да ли се политика Србије променила када је реч о кризи у тој земљи, Дачић је поновио да Србија подржава територијални интегритет Украјине.

„Када ми из Европске комисије кажу да се експлицитно изразимо око Украјине, ја им онда кажем да прочитају своје саопштење о Израелу и Гази“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је поновио да први спољнополитички приоритет везан за чланство земље у ЕУ да подразумева да Србија усклади своју спољну и безбедносну политику са Бриселом.

„То је процес који нас чека и ми имамо ту обавезу, али морамо да имамо у виду и наше националне интересе“, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија с једне стране има добре односе са Русијом, али да нам са друге стране не треба сукоб са Западом, јер, како је навео, у том сукобу не можемо да победимо.

„Ми бисмо могли да размислимо о одустајању од Јужног тока, када бисмо имали неку алтернатриву. Али, ја нисам чуо за другу алтернативу“, рекао је Дачић.

„Свака одлука се мора донети, али све у своје време“, поручио је Дачић и поновио да ће притисци на Србији бити велики када је реч о украјинског кризи.

„Представили смо се као озбиљан политички играч“

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је Србија, за првих сто дана рада Владе, остварила велики помак у спољној политици.

„Међународни положај наше земље је много бољи него што је био раније. У овој области је остварен велики помак“, рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Коментаришући рад Владе у протеклом периоду, он је рекао да је ресорно министарство „у пуној мери било ангажовано“ у остваривању спољнополитичких приоритета – на првом месту, чланства земље у ЕУ, затим на јачању сарадње са суседима, као и на очувању територијалног интегритета.

„Министарство спољних послова је припремило извештај о раду и свима ће у недељу бити представљен“, најавио је шеф дипломатије.

Он је оценио и да Србија није „тема за разне врсте ултиматумума и притиске“.

„Успели смо да се представимо као озбиљан политички играч на међународној политичкој сцени – и у Москви, и у Паризу, и у Берлину“, рекао је Дачић.

Коментаришући председавање Србије ОЕБС-у следеће године, Дачић је оценио да земљу очекује „тежак посао“ и да је реч о „великом испиту зрелости“.

„Биће потребно много политичке мудрости како да Србија обави свој посао тако да ОЕБС функционише“, оценио је он.

Дачић је најавио да ће почетком децембра у Базелу бити одржана министарска конференција на којој ће Србија преузети председавање од Швајцарске, док ће први заседање Сталног савета ОЕБС-а под „српском палицом“ бити одржано 14. јануара у Бечу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић апелује …

* Обавезна поља