ivica-dacic-kongresАко је Ивица Дачић желео да докаже да је СПС он, успео је у тој намери. Има пола године како сам влада социјалистима, јер главни одбор изабран на 9. конгресу СПС-а још није одржао ни конститутивну седницу. За све време док се чека да Дачић каже ко ће заузети потпредседничке функције у странци – рејтинг СПС-а није пао.

Објашњавајући ово несвакидашње одуговлачење избора ужег руководства странке, Дачић је на ТВ Б 92 сликовито рекао да се „чорба не једе док је врућа”. „Хлади се и то ћемо ускоро завршити”, додао је он. Дачић је поручио његова намера није да прави било какву сечу или да смењује, већ да постави што квалитетније руководство.

Уредник „Нове српске политичке мисли” Ђорђе Вукадиновић каже да је ситуација каква постоји у СПС-у нешто незабележено у политичкој историји, а да узрок томе нису били рат или ванредно стање.

Иако Дачић није званично рекао када ће бити одржана седница главног одбора, „Политика” сазнаје да је он својим најближим сарадницима најавио да ће најкасније до краја овог месеца бити изабран његов страначки тим.

Новица Тончев, председник општинског одбора социјалиста Сурдулице и један од кандидата за потпредседника, тврди да није добио никакав позив за седницу главног одбора и да нема информацију када ће бити одржана.

„Мислим да би Дачићу било лакше да коначно буде одржана седница ГО и изабрано председништво странке, јер онда не би читав посао и сва одговорност били на њему”, рекао је Тончев.

У потрази за одговарајућим кадровским решењима, а посебно за особом од поверења која ће управљати партијом док је он заузет државним обавезама, Дачић је, како „Политика” сазнаје, функцију заменика председника је понудио Петру Шкундрићу. По нашим сазнањима, бивши министар енергетике још вага понуду.

Ivica-dacic-bilbord-2012Бранећи се од питања зашто није комплетирао руководство СПС-а, Ивица Дачић је употребио занимљив аргумент: рејтинг партије од парламентарних избора мирује и очигледно не зависи од тога имају ли социјалисти потпредседнике или немају. Касније је појаснио да неће још да се изјасни зато што локални одбори нису испунили његову жељу да СПС има нове људе у врху. Тако су му из страначке базе стигли мање-више исти предлози за избор старих, добро познатих кадрова, као што су Александар Антић, Бранко Ружић, Дијана Вукомановић, Славица Ђукић Дејановић, Жарко Обрадовић и Душан Бајатовић. Дачић је, додуше, у недељу увече потврдио да у странци има места за легенду партије Милутина Мркоњића.

„То је преседан светских размера и ја не знам да се негде нешто слично догодило. Разлога за то сигурно има више, али мислим да за то нема оправдања и да представља један од начина да се покаже важност лидера. Тиме што Дачић самостално влада странком шаље се лоша порука чланству и партијским друговима – нико од вас није важан и странка, то сам ја”, истиче Ђорђе Вукадиновић.

Он додаје да чак и код странака које су више лидерске него што је то СПС, попут СНС-а или СРС-а, то није забележено. Вукадиновић подсећа и да је могуће да је лидер напредњака Вучић условио избор Бранка Ружића у сам врх странке због многобројних опозиционих изјава које је давао крајем прошле и почетком ове године.

Други разлог за одлагање избора страначких органа јесте најављена реконструкција владе, која се још није догодила, а била је предвиђена за крај априла. Када је и април прошао, нико осим Дијане Вукомановић, шефице посланичке групе СПС-а, није хтео каже за медије зашто се касни с избором руководства странке. Она је за унутарстраначку изборну комбинаторику оптужила поједине медије, рекавши да је недопустив покушај новинара да кадрују унутар СПС-а. Она јуче није била расположена да коментарише зашто нису изабрани најближи Дачићеви сарадници и што није одржана ниједна седница главног одбора, написавши у ес-ем-есу да нема коментар.

С обзиром да на више пута најављиване па одлагане рокове, нико у СПС-у није сто одсто сигуран да ће се до краја јуна нешто догодити. Можда им лидер спрема рођенданско изненађење у јулу, када СПС слави 25 година од оснивања.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – човек партија

* Обавезна поља