ivica-dacic-kongresБЕОГРАД – Ивица Дачић, који је данас поново изабран за преседника Социјалистичке партије Србије, поручио је да има част и обавезу да СПС сачува, не само као странку, већ и као идеју.

Он је делегатима деветог Конгреса СПС-а, под називом „Одговорно за будућност”, обећао да ће бити на челу партије док странка од њега буде имала политичке користи и док и сам не постане оличење прошлости.

„Бићу на челу странке док не створимо услове да овде буду неки нови лидери. Зато је потребно не само да извучемо поуке из прошлости него и храброст за будућност”, рекао је Дачић.

Он је додао да ће лично предложити потпредседнике, чланове Председништва и Извршног одбора на следећиој седници Главног одбора, подвукавши да то неће бити данас, јер је, како је објаснио, тежина конгреса таква да је неопходно добро размислити.

Дачић је такође нагласио да није склон да прихвати све предлоге које је добио од страначких органа.

„Нисам склон да прихватимн оно што сте предложили само зато што нисте хтели да се замерате, али то не значи да не прихватам њих, морамо добро да размислимо са чим ћемо пред народ. У Главном одбору странке некада је било шест, седам академика, а данас би ми рекли ‘па они нису ни чланови месне организације’. Постоје виши интереси”, рекао је Дачић.

Нови стари председник СПС рекао је и да на наредним изборима очекује бољи резултат и социјалистима поручио да не треба да одустану од циља а то је милион гласова, јер је то реално и њихова снага.

Дачић је у завршном обраћању делегатима више пута подвукао да су промене неопходне и да нису „ђаволско дело”, као што је то пророк Мухамед говорио али и да није свака промена на боље.

„Ово је крај прве етапе, данас отварамо другу и све што је за музеј треба да иде у музеј. Свако мора да допринесе и једним гласом, јер је свако лидер и носи одговорност”, рекао је Дачић.

Он је делегатима пренео да је дуго размишљао да ли да прихвати кандидатуру за још један председнички мандат јер је, како је објаснио, дошло време за промене.

„То што сам прихватио функцију не значи да се ја нећу променити. Бићу много оштрији, мораћу да тражим већу дисцилплину, одговорност, мудрост и нови дух СПС на сваком месту”, рекао је Дачић.

Завршавајући обраћање у свом маниру Дачић је испричао да у разговорима са међународним званичницима, када објашњава шта је то филигрански рад, каже да је то олимпијска дисциплина „дриблинг на малом простору”.

„Ми нисмо најјача странка, морамо да будемо мајстори и да постигнемо гол у свакој прилици”, закључио је Дачић.

Дачић је на деветом конгерсу изабран акламацијом, а на питање да ли има неко против или уздржан уместо уобичајених одговора флајерима, делегати су углас оба пута одговорили нема.

Нови шеф СПС честитао је и рођендан досадашњем председнику Извршног одбора Бранку Ружићу.

Дачић је раније данас представио и нови лого странке, а председник СНС-а и премијер Србије Александар Вучић који је био гост на конгресу, позвао је социјалисте да заједно наставе реформе које су започели.

„Радимо да бисмо мењали Србију, да бисмо боље живели и надам се вашој подршци. Сигуран сам да заједно можемо да урадимо много на напретку земље”, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићев конгрес изабрао само Дачића, не и органе странке

* Обавезна поља