dacic glas amerikeСАЛЦБУРГ – Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је ће Србија и даље бити значајан фактор регионалне стабилности и поуздан партнер у међународним односима.

Дачић је, на конференцији у Салцбургу посвећеној Првом светском рату, нагласио је да је за Србију Косово и Метохија најважније безбедносно питање и да је Београд посвећен дијалогу с Приштином, као и спровођењу свих договора из Бриселског споразума, наведено је у саопштењу МСП.

„Србија је одлучна да и даље буде значајан фактор регионалне стабилности и поуздан партнер у међународним односима“, рекао је он, подсетивши на сарадњу Србије са ЕУ у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, њено активно учешће у програму Партнерство за мир, сарадњу са УН и ОЕБС-ом, као и иницијативама у домену разоружања.

Шеф српске дипломатије је, на панел дискусији под називом „2014: Савремена кризна жаришта“ у оквиру конференције „1814, 1914, 2014: Лекције из прошлости, визија за будућност“, рекао да Србија преузима председавање ОЕБС-у у деликатном и компликованом моменту на европском простору.

Учешће ОЕБС-а у решавању украјинске кризе је, према његовим речима, додатна потврда релевантности саме организације.

Министар Дачић је истакао да се сви спорови у свету морају решавати мирним путем, у складу с међународним правом и Повељом УН.

Он је оценио да би међународни фактори, у складу са својим утицајем на глобалној сцени, требало да дају допринос смиривању актуелних криза у Украјини, Ираку, Сирији, на Блиском истоку и да раде на изналажењу одрживих и дугорочних решења.

„Искуство Западног Балкана током деведесетих година прошлог века говори да је конфликте могуће превазићи, о чему данас сведочи све боља сарадња земаља у региону“, нагласио је Дачић.

Он је поновио да је ЕУ најбољи оквир за све земље региона, у коме ће најлакше остварити своје појединачне интересе.

„Процес европских интеграција је историјски подухват који захтева велике напоре и рационалност свих актера, а Србија је одлучна да у том процесу истраје“, поручио је Дачић.

Циљ јуче отворене дводневне конференције у Салцбургу јесте неформална размена мишљења лидера и експерата из различитих области друштвеног живота.

Скуп су организовали министри иностраних послова Норвешке и Канаде, Глобални семинар Салцбурга и Међународни институт за мир.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићево заклињање у Бриселски споразум

* Обавезна поља