ivica-dacic-beograd-23-10-2014-1Србија је војно неутрална земља и нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО пакту, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Србија је војно неутрална и немамо намеру да постанемо чланица НАТО, али постоји заједнички интерес грађења мира у региону, у сарадњи са НАТО,“ рекао је Дачић за ТВ Пинк, коментаришући Индивидуални план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО, који је почео да се примењује од пре неколико дана.

То, како је истакао Дачић, представља највиши ниво сарадње са НАТО једне земље која није чланица тог пакта и да се такав споразум са НАТО-ом потписује на две године.

„Не треба око тога правити спектакл јер нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО,“ поручио је Дачић и поновио да то не значи било какву промену става Србије о војној неутралности земље.

Он је напоменуо да се сарадња Србије и НАТО одвија на добро познатим основама и да са том војном организацијом Србија одраније има Потписан уговор о партнерству за за мир.

Дачић је истакао да је Србије сарадњом са НАТО пактом добила додатне гаранције да било какве косовске безбедносне снаге неће моћи да уђу на север Косова без сагласности НАТО-а.

Дачић је нагласио да је циљ Србије да гради партнерске односе са свима, подсетивши да наша земља има исти статус посматрача и у Организацији за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ), који предводи Русија.

Сарадња Србије са обе стране не угрожава нашу неутралност, рекао је он и подсетио да наша земља изводимо војне вежбе и са једном и другом страном.

Говорећи о реконструкцији Владе, Дачић је рекао да је на премијеру Александру Вучићу да одлучи да ли је задовољан радом министара из СПС-а у Влади Србије.

Не постоји ни једна суштинска тема око које са Вучићем имамо различито мишљење, рекао је Дачић и додао да он са премијером Вучићем има висок ниво односа и да, како је рекао, „не морамо чекати реконструкцију, ако имамо проблеме, то се може решити и раније.“

Дачић је рекао да нису тачна новинска нагађања да постоје различите позиције између њега и Вучића, истакавши да он (Дачић) у иностранству говори у име Владе Србије и да ни један састанак у свету није имао „у четири ока“.

Коментаришући писање медија да у иностранству тражи подршку за себе, Дачић је запитао зашто би њега неко са стране морао да брани код Вучхића да остане на функцији министра спољних послова.

Дачић је негирао и писање појединих медија да тајно сарађује са ДС-ом и додао да када је чуо за то „мислио је да је то нека шаљива вест“.

„Смешно је да са (Бојаном) Пајтићем победим Вучића. Зашто бих рушио Вучића, нисам ушао у Владу да га рушим и зашто бих сарађивао са странком као што је ДС, која је освојила само пет, шест одсто гласова?“, запитао је Дачић.

Говорећи о Србији као председавајућем ОЕБС-а, Дачић је указао да успевамо да водимо избалансирану политику по питању украјинске кризе.

„За то је потребно пуно дипломатске вештине и Србија за сада то успешно ради,“ казао је Дачић.

Он је најавио и да ће Србија у наредних месец и по дана именовати најмање 20 нових амбасадора и конзула у иностранству.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Дачић и НАТО – манипулативна техника „порицања“

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић и НАТО – манипулативна техника „порицања“

* Обавезна поља