Dacic i BanЊУЈОРК – Србија очекује да у што краћем року, а најкасније до почетка идуће године, буде формиран специјални суд пред којим ће бити подигнуте оптужнице против лидера ОВК осумњичених за злочине против човечности и ратне злочине, поручио је у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Уверени смо да ће све земље које поштују међународно право инсистирати на томе“, рекао је Дачић на седници Савета Безбедности УН.

Как је оценио, распрострањеност и обим злочина који се помињу у Изјави Главног тужиоца (специјалног истражног тима) Клинта Вилијамсона захтевају судски епилог, јер једино то може донети правду и мир за велики број жртава и њихове породице.

Он је апеловао на кључне факторе у међународној заједници да учине све што је неопходно како би специјални суд био основан до почетка следеће године и упозорио да не сме да се догоди, као што је то био случај, да због застрашивања сведока одговорни буду ослобођени због недостатка доказа.

Дачић је додао да сви који су умешани у застрашивање сведока такође морају бити процесуирани и проглашени кривим.

Похваливши труд који су Вилијамсон и сви чланови Специјалне истражне јединице уложили у истрагу, он истовремено указује да не изненађује чињеница да су се они током рада суочавали са бројним препрекама, понајвише са застрашивањем сведока и уништавањем доказа.

Србија ће као и до сада учинити све да се обезбеде додатни докази за трговину органима, али неопходно је да и друге државе уложе напор како би докази о трговини органима нашли пут до специјалног суда, рекао је он.

Како је рекао, Београд апелује и на све политичке актере на Косову да имају у виду да од њиховог савесног деловања зависи постизање правде за почињене злочине.

Дачић каже и да је Србија чврсто опредељена за наставак конструктивног дијалога са Приштином на свим нивоима, као и за примену до сада постигнутих договора, као и да од ЕУ очекује да тај дијалог олакшава.

Србија је савесно испунила до сада преузете обавезе, што се не може рећи и за приштинску страну, рекао је Дачић, додавши да Београд очекује и да Приштина у догледно време оконча постизборне процесе како би се омогућило формирање ЗСО.

Дачић упозорава на постојање суштинског јаза између међународних стандарда и законодавног оквира и стања на терену које карактеришу међуетнички инциденти, нерешена имовинска питања, ограничен приступ услугама јавних служби за припаднике неалбанских заједница, као и њихово неповерење у рад институција.

„Стање на Косову и Метохији је и даље тешко, Срби живе у сталном страху, а незапосленост у српским срединама је рекордна. Све то представља препреку за нормализацију односа и успостављање међу-етничког поверења, као и потенцијалну претњу по стабилност и безбедност у ширем регионалном контексту”, констатовао је шеф српске дипломатије.

У том контексту он је поменуо и арбитрарна хапшења локалних Срба, али и случај Оливера Ивановића.

„Влада Србије је гарантовала да ће се он појављивати у процесу, те је одбијање да се пусти из притовора непоштовање Владе Србије која је толико допринела нормализацији односа. Захтевамо да Оливер Ивановић буде пуштен из притвора“, поручио је Дачић.

Београд са забринутошћу прати и судски процес против такозване „Дреничке групе”, јер су тројица од седморице оптужених чланова бивше ОВК успели да побегну из установе у којој су били на медицинском третману, додао је он.

Дачић се осврнуо и на јунска дешавања око моста у Косовској Митровици, истичући да је уклањање барикада на северној страни моста на реци Ибар представљало акт добре воље српског становништва, док реакција њихових албанских суграђана није била добронамерна и само је допринела продубљивању нетрпељивости.

Према његовим речима, велики проблем је и даље приватизација коју спроводи Косовска агенција за приватизацију, јер се и даље спроводи приватизација јавних и друштвених предузећа која се налазе у српским срединама.

Дачић сматра и да се нису стекли услови за смањење интереса СБ УН за Косово, што како је рекао, потврђује и јучерашњи инцидент у Копненој зони безбедности у коме је погинуо Стеван Синђелић, припадник српске Жандармерије.

“Србија спремна да уложи максималне напоре у даљу стабилизацију и нормализацију прилика на КиМи јер је мир њен најважнији интерес“, закључио је Дачић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић на седници Савета безбедности о Косову

* Обавезна поља