savet-bezbednost-unЊУЈОРК – Србија очекује од држава чланица Савета безбедности Уједињених нација да искористе свој ауторитет како би утицале да се приштински Закон о Трепчи стави ван снаге, изјавио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Очекујемо да државе чланице Савета безбедности искористе снагу свог ауторитета како би утицале да се овај Закон стави ван снаге, ради спречавања негативних правних и безбедносних последица које прете да угрозе стабилност на Косову и Метохији и у региону и процес дијалога и нормализације односа”, рекао је Дачић у седишту УН.

Он је додао да ће, у противном, Косово и Метохија ће постати „црна рупа” Европе где је приватна својина апсолутно незаштићена.

Према његовим речима, удар на Трепчу је није само удар на једно предузеће, већ удар на право једног народа да постоји на једном простору и удар на саме темеље резолуције Савета безбедности УН 1244 , на којој почивају мир и стабилност у Покрајини.

Он је подсетио да је Трепча жила куцавица и основ постојања Срба на северу Косова и Метохије, да су на Трепчиној земљи изграђена српска насеља, у њеним рудницима раде хиљаде људи и од тога издржавају своје фамилије.

„За њих је одбрана Трепче одбрана права да постоје”, додао је Дачић на седници Савета безбедностуи УН посвећеној Косову.

У том смислу је покушај да се Трепча отме својим законитим власницима уједно и покушај да се доврши етничко чишћење над Србима и да се трајно доведе у питање етничка структура у српским срединама, што је неприхватљиво, истакао је Дачић.

Он је подсетио да је Србија од отпочињања дијалога управо инсистирала да се питање имовине стави на дневни ред и на томе годинама инсистирала у готово свакој рунди дијалога и то на свим нивоима разговора, али да Приштина одбија да се о томе разговара.

„Овакви акти Приштине којима се промовише атмосфера једностраног наметања, свршеног чина и ултиматума уместо решавања отворених питања кроз дијалог, са циљем изналажења за све инволвиране стране прихватљивих решења, каквих је било и раније, ни у ком случају нису у интересу мира и стабилности у региону”, оценио је Дачић.

Он је указао да је Приштина до сада једнострано приватизовала око 70 одсто друштвене и државне имовине на Косову и Метохији.

„Паралелно са овом противзаконитом приватизацијом друштвене и државне имовине, Приштина је наставила са пљачком приватне имовине Срба и Српске православне цркве. Ова широко распрострањена пракса спровођена је у великој мери помоћу лажне документације коју су косовске институције издавале локалним Албанцима”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, оваквим једностраним деловањем привремених институција самоуправе уноси се правна несигурност која може озбиљно да угрози крхку безбедносну ситуацију на Косову и Метохији.

„Посебно је узнемирујуће што овај Закон трајно нарушава одрживи економски развој, без којег је етничка структура у српским срединама на северу Покрајине директно угрожена”, нагласио је Дачић.

Оваквим деловањем привремене институције самоуправе на Косову и Метохији отворено су прекорачиле оквире свог мандата, конфискујући приватну имовину Трепче, чиме су директно погођени власници/акционари, повериоци и запослени, супротно принципима међународног права које забрањује овакав вид конфискације, рекао је Дачић.

Он је додао да је реч и о озбиљном нападу на интересе Срба, укључујући 3.000 њих који у Трепчи раде, пошто се процењује да око 38 одсто српских породица директно или индиректно зависи од Трепче.

„Својина и право власништва су свуда, а посебно у демократском свету, светиња, а то чије је власништво Трепча је више него евидентно. Трепча је власништво фирми из Србије, Републике Србије и њених грађана који су је градили и никаква противправна одлука косовских власти то не може променити”, рекао је Дачић.

ivica-dacic-sednica-s

Дачић: Настављамо дијалог, али не његову злоупотребу

ЊУЈОРК – Србија ће, у интересу регионалне стабилности, са Приштином наставити дијалог чији су примарни циљеви решавање животних проблема људи који живе на КиМ и нормализација односа, а не дијалог који се злоупотребљава као платформа за наметање независности Косова, изјавио је данас шеф српске диломатије Ивица Дачић.

„Подсећам да је суштина сваког дијалога, па и овог у Бриселу, да се постигне заједнички договор а не да се решења намећу. Улога међународне заједнице је да помогне у постизању компромиса, а не да помаже једној страни да наметне своје интересе”, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН.

То се пре свега односи на Заједницу српских општина, као пресудно питање за српску заједницу на Косову и Метохији, додао је он и истакао да Србија неће никада признати једнострано проглашену независност Косова, али ће наставити политику мирног решавања овог питања, на бази одговорног приступа и уз пуно спровођење постигнутих договора у оквиру Бриселског дијалога.

Дачић је рекао да ће Србија, без обзира на бројне изазове и учестале демонстрације одсуства конструктивности и изражене склоности ка штетним унилатералним потезима друге стране, и даље посвећено радити на нормализацији односа.

„Не желимо да ситуација на КиМ буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона, и зато ћемо се и даље предано ангажовати на мирном решавању несугласица, свесни да је пред нама дуготрајан процес, у којем, да ствар буде тежа, често немамо одговарајућег саговорника који са нама дели визију другачијег, помирењу, владавини права и демократским вредностима истински посвећеног региона”, нагласио је шеф српске дипломатије.

Он је, такође, позвао државе које нису признале једнострано проглашену независност Косова да, упркос притисцима које многе од њих трпе, остану доследне у свом принципијелном поштовању међународног права, Повеље УН и врховног ауторитета СБ УН на плану очувања међународног мира и безбедности, чија резолуција 1244 потврђује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије.

„Имајте на уму да је подршка међународне заједнице кључ успеха дијалога Београда и Приштине. Свака промена става држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова би негативно утицала на даљи конструктиван приступ страна у дијалогу и на имплементацију постигнутих договора. Истовремено позивам и оне државе које су признале једнострано проглашену независност Косова да ову своју одлуку озбиљно преиспитају и на тај начин дају допринос настојањима да се за питање Косова и Метохије изнађе обострано прихватљиво решење”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је то оно што Србиија тражи – прилика за дијалог и договор уместо унилатерализма.

„А од вас, цењених чланица Савета безбедности, очекујемо да подржите оваква настојања у духу вредности које оличавају Уједињене нације, и да не дозволите да будете заварани пропагандним манипулацијама и лажима које изнова слушамо од представника привремених институција самоуправе на Косову на седницама Савета безбедности”, рекао је Дачић.

Он је поново истакао да је Србија искрено опредељена за мир, дијалог, помирење и регионалну стабилност – једном речју, за трајна решења која ће водити у будућност, уместо сукоба из прошлости, преноси Танјуг.

Дачић: Међународна заједница да не заборави расељене са КиМ

ЊУЈОРК – Важно је да међународна заједница из свог фокуса не изгуби интерно расељена лица са Косова и Метохије, и поред бројних проблема са којима се свет суочава, укључујући и актуелну избегличко-мигрантску кризу, изјавио је данас у Њујорку министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Међународна заједница не сме дозволити да ови људи буду заборављени. Није довољно само констатовати неприхватљиво низак степен повратка, већ анализирати разлоге неуспеха, у којима пресудну улогу има чврст став већинске заједнице али и њихових политичара о неприхватању повратка интерно расељених Срба”, рекао је Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација, посвећној Косову.

Он је подсетио да је стварни одрживи повратак остварило тек неких 4.000 расељених Срба (1,9 одсто).

Према његовим речима, не могу се разумети разлози из којих се у извештају генералног секретара УН смањује простор и фокус посвећен запажањима у погледу безбедности средина где су повратници.

Дачић је зато предложио да се у кварталне извештаје генералног секретара УН унесу нова поглавља посвећена положају заједница јужно од Ибра, утврђивању препрека које отежавају или онемогућавају повратак интерно расељених, имовинским правима и борби против некажњивости етнички мотивисаних злочина.

Поред статистике, додао је, било би корисно да у извештају буде дат и приказ институционалног реаговања надлежних полицијских, тужилачких и правосудних органа у смислу истраге, откривања извршиоца, подизања оптужница, кривичног или прекршајног процесуирања, врсте изречене казне заједно са правоснажношћу и извршењем, код кривичних дела мотивисаних етничким елементом.

„Услед непостојања елементарних услова за одрживи повратак, број повратника у Покрајину и даље је поражавајуће мали. Може се слободно рећи да је ово заједнички неуспех свих актера инволвираних у процес повратка. Сви сносимо одговорност да то променимо и створимо услове у којима ће расељенима не само декларативно, већ истински бити остављен избор између повратка и локалне интеграције”, нагласио је Дачић.

Он је поновио да је од пресудног значаја за одрживи опстанак српског народа на Косову и Метохији да се у најкраћем року формира Заједница српских општина као механизам који треба да омогући систематску, институционалну заштиту српске заједнице.

„Нажалост, уместо да њено успостављање буде централно питање које је морало бити спроведено као приоритетно, она је постала предмет политичких уцена. Наша страна је у претходном периоду доследно инсистирала на томе да се дефинише динамика успостављања Заједнице и да се одреди датум почетка рада Управљачког тима”, рекао је он.

Заједница српских општина може да буде заснована једино на ономе што је договорено у дијалогу, а никако на нечијим накнадним покушајима да унилатерално мења оно о чему је, уз посредовање ЕУ, већ постигнут договор, напоменуо је Дачић, преноси Танјуг.

vljora citaku

Читаку: Београд нема право власништва над „Трепчом“

ЊУЈОРК – Амбасадорка Косова у Вашингтону Вљора Читаку рекла је вечерас у Савету безбедности УН у Њујорку да Београд нема никаква права на власништво над комплексом „Трепча”, већ да су власници тог комплекса грађани и власти Косова.

Читаку тврди да Београд инструментализује српску заједницу на Косову за своје интересе и истиче да рудник „Трепца” припада Косову и да ће њиме управљати Косово.

„Тврдње српских власти само показују њихове колонијалне тенденције према Косову”, рекла је она на седници на којој се разматра најновији тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Читаку је рекла и да су „прошла времена кад су се одлуке о „Трепчи” и другим косовским ресурсима доносиле у Београду” и упозорила да ће се Приштина успротивити тенденцијама Београда.

Како истиче, нема доказа да би косовски Срби били оштећени законом о „Трепчи”, већ су ствари управо супротне – оспособљавање „Трепче”, према њеним речима, доноси просперитет свим становницима Косова.

Амбасадорка Косова у САД је рекла и да Приштина остаје посвећена дијалогу са Београдом, али је напоменула да Косово није задовољно динамиком примене договореног.

Скептицизам Приштине је, објаснила је она, подстакнут тиме што Београд „стално крши споразум о слободи кретања”, а као пример је навела недавно хапшење два косовска грађанина – од којих је један полицијски комесар – на територији Србије.

Читаку је истакла да Приштина чини напоре у задовољењу правде, пошто је основан Специјални суд за злочине ОВК, док, како тврди, Београд по том питању ништа не предузима.

„Процес нормализације односа Београда и Приштине се не завршава у Бриселу где се споразми потписују, већ има смисла само ако се примене”, закључила је она.

savet-bezbednosti-kosovo

Танин: Закон о Трепчи препрека у дијалогу Београда и Приштине

ЊУЈОРК – Усвајање закона о „Трепчи” представља препреку у дијалогу између Београда и Приштине, а негативне реакције је нарочито изазвао начин на који је тај закон усвојен, рекао је вечерас у Савету безбедности УН шеф УНМИК-а Захир Танин.

Он је, отварајући путем видео-линка седницу СБ УН у Њујорку на којој се разматра Извештај генералног секретара УН о раду УНИМК-а, напоменуо да је то последњи извештај Бан Ки-муна на тој функцији.

Говорећи о закону о „Трепчи”, Танин је навео да су чланови парламента имали мање од 48 сати да прочитају нацрт закона, а да простора за анализу текста није ни било, што је изазвало снажан протест српске заједнице и званичног Београда тако да су представници косовских Срба обуставили учешће у косовским институцијама власти.

Шеф УНМИК-а је констатовао да на Косову постоје потешкоће у постизању политичког консензуса, при чему споразум о демаркацији са Црном Гором остаје нератификован, „са последицама по либерализацију визног режима за Косово”.

„То би могло имати последице и по нормализацију односа са Београдом”, упозорио је шеф УНМИК-а, истакавши да се нормализација односа Београда и Приштине сматра важним приоритетом.

Према његовим речима, у процесу дијалога се остварује напредак, укључујући по питању слободе кретања, а подсетио је и да је недавно успешно постигнут споразум о телекомуникацијама.

„За разлику од тога, мање је видљив напредак о примени договора о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО)”, констатовао је Танин.

Он је, такође рекао да отприлике исти број косовских Албанаца и косовских Срба – више од 50 одсто њих са обе стране – сматра да ЗСО треба да побољша безбедност косовских Срба.

Оценивши да процес политичког и друштвеног помирења морају да се допуњују међусобно, нагласио је да је политички дијалог праћен непходним напретком на нивоу заједница и похвалио напоре у правцу помирења на општинском нивоу са чим се, каже, слажу и УН и ЕУ.

Танин наводи и да је политичко насиље на Косову претходних месеци нешто утихнуло, али да остају различити ставови опозиције и владајуће странке, те да остаје дубоко поларизована политицка атмосфера што, упозорава он, није добро за Косово.

Он каже и да је и даље велики број нерешених случајева несталих лица и наглашава да право на безбедан повратак расељених лица остаје суштинско.

Похвалио је одлучност у процеусирању случајева корупције на високим нивоу и констатовао напредак у напорима да се успостави правна држава што, истакао је, треба подржати.

С друге стране, Танин истиче да је на Косову незапосленост и даље висока, при чему младе често привлаче „алтернативне приче”, а такође указује на и даље постојећу претњу од екстремизма и тероризма при чему је, по његовом мишљењу, потребно спровођење закона.

„УНМИК се труди да ефикасније одговори на свакодневне изазове на Косову. Од кључне важности је комуникација са косовским институцијама и ту има побољшања, што је од користи за све стране”, закључио је Танин.

Представник Русије – Питање српске имовине на Косову захтева већу пажњу УМНИК-а

ЊУJOРK – Заменик руског амбасадора у УН рекао jе на седници Савета безбедности посвећеноj Kосову да одлуке косовских власти као што jе усваjање Закона о „Tрепчи“ не доприносе побољшању тамошње ситуациjе, и изразио забринутост због одузимања имовине косовским Србима.

 

„Питање српске имовине на Kосову захтева већу пажњу УНMИK-а, коjи треба активниjе да решава таква питања jер она могу да направе проблеме“, истакао jе представник Русиjе на седници у среду увече.

Према његовим речима, ситуациjа на Kосову остаjе краjње нестабилна, праћена озбиљним инцидентима, а такође jе констатовао недостатак напретка кад jе реч о повратку избеглица на Kосово.

„Заштита српских верских обjеката на Kосову jе од наjвеће важности и треба посветити пажњу томе“, истакао jе он.

Што се тиче диjалога Београда и Приштине, руски представник примећуjе да нема опипљивог напретка у примени договора о Заjедници српских општина што jе, каже, кључно за косовске Србе.

Oн наводи и да припреме за почетак рада Специjалног суда за злочине OВK нису транспарентне и изражава наду да ће EУ, коjа тамо има распоређен Eулекс, поразговарати о томе шта се тамо дешава.

„Видимо кршење резолуциjе 1244… Изузетно jе важно задржати међународно око на оно што се дешава на Kосову“, закључио jе руски представник, додавши да нико нема права да доводи у питање резолуциjу СБ УН коjа jе, подсетио jе, донета у тоj истоj просториjи.

Руски представник jе, такође, реаговао након што jе његов jапански колега, током свог излагања на седници, држао на столу испред себе, и показивао док jе говорио, флашу вина произведеног на Kосову.

Представник Jапана jе излагање почео причом о винограду на Kосову коjи jе током рата 1999. пао у заборав, али сада jе обновљен и његов власник jе потражио инвестициjе из Jапана, у чему jе он посредовао.

„Mолим колегу из Jапана да склони флашу са стола, jер оваj сто заслужуjе поштовање“, рекао jе руски представник после обраћања представника Jапана, на шта jе он склонио флашу, али jе напоменуо да „ниjе знао да постоjи правило по коjем се флаша вина не сме ставити на сто“.

Jапански представник jе, иначе, оценио да се у диjалогу Београда и Приштине споро постиже напредак и нагласио да проблеме Kосова треба да решаваjу локални становници и регион, док УН треба да своjе ограничене миротворне снаге фокусира на друге регионе где су оне потребниjе.

Oн jе предложио да се преиспитаjу начини на коjи се троши време и енергиjа снага УН.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић на седници СБ ОУН о Косову

* Обавезна поља