vucic-dacic-kosovoБЕОГРАД –Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Хрватска против Србије води трговински рат и економску агресију, оценивши да је Србија „нападнута”.

„Ако желе сукобе, нема никаквих проблема”, рекао је Дачић и нагласио да, уколико неко мисли да Србија неће да уведе мере, да се не игра са Србијом.

„Имамо спремне мере, али смо их одложили”, рекао је Дачић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк и додао „имамо сва права да заштитимо нашу државу, нашу економију”.

Министар је додао и да је Србија суочена са ултиматумом и да су земље „због овога ратовале у прошлости”, али да Београд не жели било какве сукобе.

Србија је одложила почетак примене контрамера, што је наишло на позитивну реакцију код европских партнера, истакао је Дачић.

Дачић је оценио да Хрватска није извукла поуке из досадашњих проблема, те да хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама наставља да провоцира Србију, што не доприноси њиховом решавању.

Милановић је, наиме, рекао да Србија неће увести никакве мере против Хрватске, јер би то биле мере против ЕУ, а Дачић каже да је Хрватска насупрот Европе суспендовала С СП и једнострано увела мере против Србије, онемогућила Србији нормалан саобраћај, проток робе и капитала и људи, што су основне тековине ЕУ и да је прекршила европске конвенције.

Споразум о граничним прелазима између Србије и Хрватске не предвиђа могућност затварања било ког граничног прелаза за саобраћај, истакао је Дачић.

„Мислио сам да ће после јучерашњег разговора са премијером Вучићем, Хрватска кренути путем тражења одређеног решења, али не видим да су извукли одређене поуке из свега тога”, оценио је Дачић.

Министар спољних послова је најавио да ће данас обавити разговоре са колегама из Румуније, Бугарске и осталих земаља, које жели да упозна о ономе што се дешава.

„Ми смо свима већ рекли шта је Хрватска прекршила, али ЕУ са својим механизмима очигледно не показује баш превелику ефикасност у овом моментима”, оценио је Дачић.

Министар спољних послова је подсетио да је ово незабележен случај од Другог светског рата и да је једино за време ратова на простору бивше Југославије била затворена граница.

Он је додао да „смо сви жртве унутрашњих политичких прилика у Хрватској”, јер се припремају избори у тој земљи и да је за све боље да се дође до решења, да не долази до даљег компликовања ове ситуације.

На питање да ли би се Србија сагласила да прими натраг избеглице које би јој вратиле европске земље, министар је одговорио „апсолутно не” и упитао „зашто би ми били жртве апсолутне неспособности ЕУ”.

ВУЧИЋЕВО ПИСМО ЕУ

Хрватска угрожава националне и економске интересе Србије

Премијер Александар Вучић упутио је писмо европским званичнима у којем им је потврдио спремност Србије да одржи отворени дијалог са свим регионалним партнерима о могућим решењима мигрантске кризе и скренуо пажњу да је Хрватска „агресивним и неприхватљивим” мерама драстично погодила националне и виталне економске интересе Србије, али и снажно подрила регионалне односе и стабилност.

„Упућујем вам писмо како бих вам поново скренуо пажњу на ситуацију на Западном Балкану, у којој је наш сусед, Република Хрватска, држава чланица Европске уније, затворила граничне прелазе за проток робе из Републике Србије, земље кандидата за чланство у Европској унији”, навео је премијер.

Агресивним и неприхватљивим мерама, истиче се у писму премијера, Хрватска је драстично погодила наше националне и виталне економске интересе, али и снажно подрила регионалне односе и стабилност, имајући у виду целокупан контекст процеса регионалног помирења, као и отворена и нерешена питања, која још увек постоје у нашим билатералним односима, навео је премијер.

„На основу мог недавног разговора са председником Владе Републике Хрватске господином Зораном Милановићем, желео бих да поново потврдим спремност Републике Србије да одржи отворен дијалог са свим регионалним партнерима о могућим решењима за мигрантску кризу”, наводи се даље у писму.

Вучић је указао да једнострана одлука Хрватске да забрани пролаз теретног саобраћаја никако нема везе са решавањем европске мигрантске кризе, већ са кршењем Споразума о стабилизацији и придруживању, што директно наноси штету економској сарадњи Србије са Европском унијом.

izbeglice-balkan 19

„Док Влада Србије улаже напоре, и људске и финансијске, да отвори прихватне центре, једна држава чланица Европске уније једнострано нам затвара границу за све економске активности, укључујући и превоз робе”, истакао је Вучић.

У ситуацији мигрантске кризе која се погоршава сваког дана на западнобалканској рути, у којој Србија реагује на најозбиљнији, људски и одговоран начин заснован на европским вредностима, замолио бих вас да позовете Републику Хрватску, као званичну државу чланицу Европске уније, да коначно почне тако и да се понаша, наводи премијер даље у писму.

„Као што сигурно знате, Србија није увела никакве сличне мере према било којој од суседних држава, било да је земља кандидат или чланица обавезна да поштује Даблинске прописе, било да је земља кандидат која мора да поштује обавезе које произилазе из аранжмана визне либерализације. Напротив, Србија је сама сносила све трошкове мигрантске кризе, без билатералне финансијске подршке или финансијске подршке Европске уније. Трошкови за регистрацију миграната и набавку хране износили су 20.000 евра дневно током протекла четири месеца. Укупни трошкови су далеко већи, док су оперативни за само један прихватни центар процењени на пола милиона евра месечно, навео је Вучић.

Оценивши да је реч о једностраној одлуци без преседана Републике Хрватске да затвори границе за теретни саобраћај, Вучић је истакао да она представља директно кршење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Републике Србије.

Једнострано затварање границе је, каже, у супротности са циљевима Споразума о стабилизацији и придруживању дефинисаним у члану 1. овог Споразума, а посебно у супротности са циљем доприноса политичкој, економској и институционалној стабилности у Србији, као и стабилизацији у региону.

„Отварање граница и успостављање економских односа на Западном Балкану је најопипљивији облик сарадње, обично далеко развијенији него политички односи на Западном Балкану. Желели бисмо да истакнемо да је економска сарадња оно што је покретало процес помирења у Западној Европи после Другог светског рата. Подизање ограда и затварање граница негира саму нит помирења и процес европских интеграција на континенту”, истакао је премијер.

Он даље каже, да осим кршења циљева Споразума о стабилизацији и придруживању, Република Хрватска својом једностраном одлуком крши неколико других важних чланова овог Споразума, као што је члан 36, који предвиђа да никакве нове наплате, које имају еквивалентан ефекат, неће бити увођене у трговини између Уније и Србије.

Затварање граница представила крајњу квантитативну рестрикцију, истакао је премијер Вучић.

„Свесни да Споразум о стабилизацији и придруживању у члану 45. омогућава забрану увоза, извоза или робе у транзиту, оправдано по основи јавне безбедности, морамо да истакнемо да он, такође, предвиђа да те забране или ограничења не представљају средства арбитражне дискриминације или прикривене рестрикције по трговинску размену између уговорних страна. Сматрамо да затварање граница за теретни саобраћај представља диспропорционално и дискриминативно ограничење, које не служи контроли миграције. Ово Србију додатно ставља у тежак положај, имајући на уму да две трећина укупног српског извоза иде овом рутом”, истакао је Вучић.

Потписнице Споразума о стабилизацији и придруживању су, подсетио је, такође, обавезане чланом 129, у коме пише да би уговорне стране требало да консултују једна другу пре доношења одлука попут ове, и да у избору мера приоритет мора да има она која најмање омета функционисање овог Споразума. Затварање граница без консултација са Србијом представља веома забрињавајући спољнополитички чин.

Осим тога, додао је, овај једнострани чин негира целокупан Протокол 4 о транзиту, а нарочито његов члан 11, који има за циљ да омогући слободан транзит између уговорних страна.

Подсетили бисмо вас да је Европска комисија проценила да Република Србија без икаквих проблема примењује Споразум о стабилизацији и придруживању и да се увек консултовала са Европском комисијом пре доношења одлука које се тичу примене Споразума, понашајући се као искрена страна Споразума и поуздан партнер Европске уније, навео је премијер.

Србија се, истакао је, увек придржавала својих међународних обавеза и потписаних споразума.

„Сматрамо да је једна од основних вредности Европске уније и процеса европских интеграција одговорност и поштовање преузетих обавеза. Због тога је Србија конкурисала за чланство у Европску унију, делећи те вредности. Србија од највиших представника институција Европске уније тражи да подсете државе чланице да је пракса једностраног кршења Споразума неприхватљива и представља његово флагрантно кршење”, указао је Вучић у писму европским званичницима.

Истакао је и да је Србија са економске стране већ претрпела огромне штете проузроковане поплавама, у износу до 1.7 милијарди евра у 2014. години.

„Имајући за циљ фискалну консолидацију, Влада Републике Србије је предузела веома озбиљне социјалне мере, попут смањења плата у јавном сектору и пензија, као и реформе јавног сектора, са снажним акцентом на реорганизацији и смањењу радних места у јавном сектору. Резултате фискалне консолидације похвалила је и Европска комисија, и недавно мисија Међународног монетарног фонда током своје успешне ревизије финансијског аранжмана, који Србија има са Фондом”, навео је премијер.

Даљи негативни утицај, указао је, може проистећи из неекономских баријера за улазак које Хрватска подиже. То не само да може да повећа економски притисак на Србију, већ и да нанесе штету укупним напорима усмереним ка унапређењу регионалне економске слике, упозорио је премијер.

Вучић је истакао и да последња најава која долази из Републике Хрватске сигурно не доприноси предвидљивости, која је од суштинског значаја за развој економских и добросуседских односа.

„Од почетка приступних преговора Србија је посвећена унапређењу билатералних односа са свим суседима, што није поздрављено од стране свих њених суседа. Као искрен партнер Европске уније и као земља кандидат, не желимо да верујемо да ће Европска унија дозволити једној од својих држава чланица да укључи целу Европску унију у кршење Споразума о стабилизацији и придруживању, и нанесе штету економским односима између Европске уније и Србије”, навео је Вучић.

Изразивши наду да ће мере које су уведене Србији бити укинуте у што краћем року, како бисмо избегли примену реципрочних мера, премијер је још једном гласио личну спремност и посвећеност решавању свих питања са суседима Србије путем политичког дијалога, без економске штете по било коју страну.

Нада се, како је рекао, и да је могуће избећи сваку сличну меру у будућности.

„Истовремено, као будућа чланица Европске уније, надамо се да ћемо учествовати у свеобухватном европском решењу за мигрантску кризу, која нас све погађа”, наводи се у писму премијера Вучића.

Председник Владе Србије је, поводом једностраног затварања граничних прелаза од Хрватске, упутио писмо председнику Европског савета Доналду Туску, председнику Европског парламента Мартину Шулцу, председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру, потпредседници Европске комисије и високој представници ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федерики Могерини и европском комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Београд, 23. септембар 2015. године

Љајић: Погоршало се стање на граници Србије и Хрватске због блокаде

Rasim ljajićСитуација на граничном прелазу Батровци-Бајаково с Хрватском данас је погоршала због потпуног обустављања путничког и теретног саобраћаја и протеста камионџија, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

„Ми чинимо све што можемо да се дође до решења, али изјаве из Хрватске нису охрабрујуће”, рекао је Љајић новинарима у Београду на конференцији о информационој безбедности.

Љајић је нагласио да ће штета бити непроцењива за обе стране, ако се блокада настави.

Министар је истакао да очекује од ЕУ да се активно укључи и допринесе решењу спора, јер је Хрватска чланица ЕУ.

„Овај проблем се сам од себе неће решити. ЕУ мора да изврши притисак на своју чланицу (Хрватску) јер је угрожен Споразум о стабилизацији и придруживању (ЕУ) са Србијом”, рекао је Љајић.

Он је подсетио да је Привредна комора Хрватска у уторак затражила од своје владе да деблокира гранични прелаз јер хиљаде хрватских привредника сарађује са привредницима у Србији и проценила да дневно трпе штету од милион евра.

Амбасадор САД у Србију Мајкл Кирби је рекао новинарима на истом скупу да је трговински проблем Србије и Хрватске део избегличке кризе и истакао да прво треба решити проблеме у земљама одакле избеглице долазе, јер је то једини начин да се криза превазиђе.

Хрватска је у понедељак затворила границу са Србијом за теретни саобраћај због чега су се створиле километарске колоне камиона на граници, а за путнички саобраћај отворен је само прелаз Шид.

Вучић: Није ми до духовитости, већ одговорности и озбиљности

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је на опаску премијера Хрватске Зорана Милановића „Шарај, брате, мало” лако дати и духовитији одговор, али да му у оваком тренутку није до духовитости, већ до озбиљности и одговорности.

„Боримо се и радимо све да се криза превазиђе, ћутимо и радимо. Зато позивам на разум, озбиљности и одговорност”, рекао је Вучић у Сенти и додао: Није ми до шала, смеха нити било чега другог, већ сам веома забринут и зато сам писао писма целу ноћ у тежњи да добијем разуман одговор од ЕУ”, рекао је Вучић.


Вучић и Сијарто (Танјуг/ Тања Валић)

Поновио је да ЕУ треба да објасни о чему се ради и да ли је затварање граница нечија планирана идеја или је она дошла из унутрашњих потреба.

„Европски комесар Јоханес Хан долази у петак. Чекам да видим шта ће да каже, шта је то што је Србија погрешила”, рекао је Вучић и додао да је разочаран помало реакцијом наших људи, који, како је рекао, не виде шта је све влада урадила за земљу и критикују је и кад ништа лоше није учињено.

Како каже, то више говори о тим људима, а грађани то виде и знају ко су они који се боре само за своје фотеље због чега и имају толико малу подршку.

Сијарто: Боље да Милановић мање напада, систем им се распао

СЕНТА – Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто изјавио је данас да би хрватском премијеру Зорану Милановићу и влади у Загребу било боље да су се мање бавили нападима на Мађарску и остале суседне земље, јер се, како је навео, систем те државе за мигранате можда не би распао за 24 сата.

Одбацивши „с индигнацијом” нападе хрватског премијера Сијарто је поручио да „Милановић говори о шоу програмима”, а да се животима људи не може на тај начин говорити.

„У протекле две недеље Мађарска је изложена незаслуженим критикама и нападима, а често је Хрватска на челу тих напада. Очито је да своје драгоцено време хрватски премијер користи да би без разлога критиковао мађарску и Србију”, рекао је Сијарто и оценио да је то непримерено и незаслужено, јер, како је навео, Мађарска је примила 230.000 избеглица и већину регистровала, а хрватски се систем у међувремену распао за 24 сата.

„Када би се хрватска влада мање бавила нападима на Мађарску и остале суседне земље, можда би њихов систем издржао чак два дана”, изјавио је Сијарто у Сенти где је заједно с премијером Александром Вучићем пустио у рад фабрику „Tisza Automotive”.

Сијарто је рекао да Мађарска брине о избеглицама и поручио да ће и даље поштовати европске прописе без обзира на нападе из суседства.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић напада, Вучић пише писма а систем се распада

* Обавезна поља