Ивица Дачић је у емисији „Седмица” на Радио Београду истакао да никакве преправке споразума не долазе у обзир.

„Приштина заборавља да смо Бриселски споразум потписали тадашњи косовски премијер Хашим Тачи, висока представница Европске уније Кетрин Ештон и ја. У њему је јасно дефинисано шта треба да се уради и каква су овлашћења. Приштина јасно треба да каже хоће ли то или неће. Никакве преправке не долазе у обзир. Ако се то преправи, цео Бриселски споразум пада”, истакао је Дачић.

Он је оценио да се Приштина „игра ватром” јер не схвата да је српски фактор у овом тренутку стабилизирајући фактор на Косову и Метохији.

„И поред свих проблема који постоје, ми учествујемо у косовској влади”, подсетио је Дачић и додао да је право питање да ли Приштина жели стабилност или не.

Он је напоменуо да је формулацију „правно обавезујући споразум” измислио Штефан Филе, у тренутку када је усвајан Бриселски споразум.

„Имао је задатак да припреми некакав документ. Није му полазило за руком да нађе нешто што би било опште прихватљиво, а тиче се Косова и Метохије. Онда је измислио тај ‘правно обавезујући споразум’ и сви су били сагласни јер нико није знао о чему се ради. И сви су задовољни јер свако може да тумачи на свој начин”, истакао је министар спољних послова.

Он је додао да, међутим, време пролази и да треба нешто конкретно урадити.

„Али и у новој Стратегији ЕУ за проширење такође нема одреднице шта то треба да буде, чак је избачена и година када би то требало да се договори и потпише тај споразум, па је само написано хитно. Зашто? Зато што постоји велико неслагање унутар ЕУ јер то није формулација Београда, већ ју је Европска унија у својим документима донела”, истакао је Дачић и додао да ће то остати питање о којем ће се и даље разговарати.

Шеф српске дипломатије каже да у Приштини не желе дијалог о трајном решењу јер сматрају да су прогласили своју државу „и да Београд само треба да призна ту државу”.

Он сматра да је сада лакше разговарати о КиМ са актуелном америчком администрацијом него са њиховим претходницима, јер људи који су сада на челу САД нису били активни учесници догађаја у региону.

„Они желе ‘вин-вин’ стратегију, а то значи да сви треба да имају корист. Американци не желе да дође до нових проблема, и веома пажљиво су саслушали наше иницијативе за трајно решење проблема Косова и Метохије”, навео је Дачић.

Поводом земаља које су признале једнострано проглашену независности Косова, он је рекао д а се њихов број смањује.

„Податак приштинских власти да је Косово признало 116 држава је лаж, јер се на том списку налазе Нигерија, Уганда и Мали, што те државе нису учиниле. На списку су и земље које нису чланице Уједињених нација као што су Кукова острва и Није”, навео је министар спољних послова и подсетио да су Суринам, Бурунди и Гвинеја Бисао повукли признање.

„Све док има земаља које повлаче своје признање то је показатељ да је проблем и даље актуелан, да није решен, и да ми желимо решење, али до решења проблема може доћи само компромисом а не наметањем тога да Србија треба да призна независност КиМ”, закључио је Дачић, пренео је РТС.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о „Бриселском споразуму“ и формату ЗСО

* Обавезна поља