dacic-oko-rte1БЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић рекао је да Кина жели да буде присутна у овом делу света. „Они инвестирају 10 милијарди долара у разне пројекте, а планира се да до 2015. године те инвестиције порасту на 100 милијарди“, каже премијер.

„Ако Немачка може да сарађује с Кином и Русијом зашто и ми не можемо да сарађујемо са тим земљама. Велики је ред пред шалтером Русије и Кине“, рекао је премијер гостујући у емисији „Око“ на РТС-у.

Према његовим речима, Србија је у предности у односу на друге земље јер се у сарадњи са Кином већ реализују пројекти попут Костолца, моста Земун-Борча и пута Обреновац-Љиг.

Премијер је рекао да су се Кина и Мађарска обратиле Влади Србије да се изјасни да ли жели да учествује у пројекту изградње брзе пруге Београд-Будимпешта.

„То је идеја која је прихваћена, тројица премијера су пружила руке. Желимо да се та пруга модернизјује, пре свега мислимо на модернизацију и реконструкцију постојећег колосека и изградња једног новог чија би брзина била 160 километара на сат“, навео је Дачић.

Премијер је рекао да Кинези предлажу да се размотри и брзина од 300 километара на сат, јер сматрају да би то било веома изазовно за инвеститоре из других земаља.

Коментаришући изјаву да је Запад Србију приближио Русији, која је изазвала бројне рекације на Западу, Дачић је рекао да је он председник Владе Србије, а не председник владе Русије, Европске комисије нити радник америчке администрације, као ни кинески гувернер.

„Ја гледам наше интересе. Наши су интереси да постаномо чланица ЕУ и да имамо веома битне односе са Вашингтоном, Москвом и Пекингом“, истакао је Дачић.

Буџет нису Потемкинова села

Премијер Дачић каже да Влада Србије не може да прихвати ставове Фискалног савета да државни буџет за 2014. треба да буде рестриктивнији.

„Овај буџет нису Потемкинова села. Ово је први буџет који је реално сагледао проблеме, приходе и расходе. Није нама циљ да поштујемо ставове Фискалног савета, а да нам умре пацијент“, рекао је Дачић.

Упитан о ставовима Фискалног савета да ће Србији наредне године требати додатне уштеде, Дачић је рекао да је Влада Србије почела реформе и да жели да укине непотребне трошкове, али је додао да „живот у Србији не може да стане“.

Дачић је рекао да је Србија у протеклих пет-шест година изгубила 400.000 радних места и да је незапосленост порасла на 24 одсто.

Премијер је рекао да није само лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић у протеклом периоду водио српске финансије, наводећи да је Демократска странка од 2008. до 2012. године била одговорна за финансије Србије.

Упитан да ли очекује да ће се Косово апострофирати у свих 35 поглавља у преговорима са ЕУ, Дачић је рекао да тако нешто не очекује.

„То је немогуће зато што онда не би ни требало да постоји преговарачки оквир већ би свуда писало само Косово. Ваљда ЕУ има и неке друге вредности“, рекао је Дачић.

Говорећи о напретку у евроинтеграцијама, Дачић је рекао да је Косово несумњиво основни политички критеријум за напредак у дијалогу са ЕУ.

О изборима на Космету

Уочи одржавања другог круга локалних избора на КиМ, председник Владе је поручио да је најважније да ти избори протекну у миру, јер би штету од сваког другачијег сценарија трпели и Срби на Косову и сама Србија која би плаћала последице неодговорног поступања.

„Било би добро да победе они чији су ставови на линији ставова Владе Србије како не бисмо имали сметње на везама и у планирању заједничке политике“, рекао је Дачић.

Након избора ће, како је рекао, прво уследити имплементација договора у области полиције и правосуђа, после тога следи прављење статута Заједнице српских општина, а потом ће бити утврђени и сви детаљи о њеном функционисању.

Он је још једном сународницима на Косову поручио да Србија ништа није изгубила бриселским споразумом са Приштином, а да су Срби који тамо живе добили могућност да формирају Заједницу српских општина.

„Успеће само онај ко води реалну политику, а не онај ко започиње битке које не може да добије и ја то најбоље знам јер сам такве ситуације видео много пута у животу“, рекао је Дачић, истичући да таквом авантуризму може да буде склон појединац, али да се таквој опасности не сме излагати читав народ.

Премијер Дачић рекао је да је јуче у Букурешту на маргинама конференције разговарао са хрватским премијером Милановићем о тужбама за геноцид.

„Евидентно је и јасно да ће Србија и Хрватска ићи на тужбе пред Међународним судом и мислим да је то можда и најбоље решење да би се то питање заувек скинуло са дневног реда и да не би било политизације око тога“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Хрватска није способна за озбиљне, историјске кораке као што је Србија изразила спремност у многим питањима.

„Ми се не плашимо суђења, али ако је то најбоље решење сигуран сам да Србија има веом добар тим и да ћемо спремно дочекати суђење и сигуран сам да то неће бити на нашу штету“, рекао је Дачић.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о Косову и међународним односима

* Обавезна поља