dacic minБЕОГРАД –  Косово није прошло квалификације да може да се пријави за чланство у Унеску, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је позвао све друге институције у Србији да се укључе у борбу против пријема Приштине у ту међународну организацију.

„Главна слика из те земље у којој се хулигани, криминалци, терористи и пљачкаши налазе на крову цркве и ломе православни крст, обишла је цео свет… И они ће сада чувати културну баштину”, рекао је он на конференцији за новинаре после састанка са генералним секретаром Организације америчких држава Луисом Алмагром.

У том контексту, Дачић је подсетио да је на Косову и Метохији уништено више од 250 православних споменика, цркава, манастира…

Кад је реч о захтеву Приштине за чланство у Унеску, Дачић је упозорио да је све могуће и да свакаква одлука може да буде донета, али је истакао да „границе лицемерја ипак постоје”.

„Позивам све друге институције у Србији да се укључе у ову борбу. Није ово питање само за Министарство спољних послова или за Владу Србије, већ за целу Србију”, нагласио је Дачић.

Српска православна црква, указао је он, има велике могућности да ради на томе, да разговара са православним црквама других земаља, као и са Католичком црквом, јер је, како је истакао, реч о заштити хришћанства на КиМ.

Дачић је изразио уверење да ће Уједињене нације одбити захтев Приштине да доставе предлог за њено чланство Унеску јер би, како је нагласио, такав потез био кршење међународних принципа и Резолуције 1244.

„Али, то не значи да та битка неће бити настављена”, упозорио је шеф српске дипломатије и додао да је могуће да се Косово само обрати Унеску, или да то учини нека друга држава, те да Србији зато предстоји тежак период политичке борбе.

kosovo-manastir

Дачић: Само Србија у региону спремна да се суочи са злочинима

БЕОГРАД – Одуговлачење Приштине да оснује Суд за ратне злочине потврђује да нико осим Србије у региону није спреман да се суочи са сопственим злочинима, рекао је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је, одговарајући на питања новинара после састанка са генералним секретаром Организације америчких држава Луисом Алмагром, истакао да је Србија доста била мета притисака, али да не признаје „симетрију кривице”.

„То значи да свако треба да напредује у складу са својим доприносом регионалном миру и стабилности”, поручио је шеф српске дипломатије и додао да је Србија активна у свему томе, док Приштина није.

„Разлика између Београда и Приштине је то што ми када нешто прихватимо, ми то и реализујемо”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је тема оснивања Суда за ратне злочине била на дневном реду Савета безбедности УН и да је речено да ће сама Приштина то урадити, а она сада покушава да избегне ту врсту обавеза.

„Али, ако то не уради она, урадиће неко други”, истакао је Дачић.

На питање какав је став Србије о предлогу Алијансе за будућност Косова о усвајању резолуције о геноциду на КиМ и шта би то значило за преговоре у Бриселу, Дачић каже да то питање не треба постављати Србији, већ одговор на њега треба да да међународна заједница.

„Предлог те резолуције је једна од тема која се увек спомиње у дијалогу кад год се жели растурити дијалог, али је сигурно да сваки дијалог губи смисао уколико овакви предлози уопште долазе на дневни ред”, казао је Дачић.

Он је истакао да је Србија у дијалогу са Приштином конструктиван фактор, да жели да да свој допринос, али да постоје проблеми у доношењу одлука у Приштини, те да Београд сада од ње чека одговор да ли ће бити примењено оно што је договорено у Бриселу.

Дачић је указао да Србија мора бити више присутна у међународним форумима како би заштитила своје државне и националне интересе, а као пример је навео то што су многе земље које су намеравале да своју војску пошаљу на параду у Загребу, 5. августа, промениле одлуку након што је Београд поручио да ће то сматрати антисрпским ставом.

На питање новинара да ли има неких препорука од стране Министарства српским грађанима што се тиче одласка у Хрватску, Дачић је рекао да препорука за сада нема, али да „за то нису ни потребне препоруке”.

Он је приметио да је клима у нашим односима променљива и да зависи од многих унутрашњих питања, посебно у Хрватској, као и од политизације одређених датума као што је годишњица 5. августа.

„Ми ћемо учинити и чинимо све са наше стране да подстакнемо политику помирења, а ако је помирење недостижан циљ, онда барем да живимо у добрим односима због садашњости и будућности”, истакао је Дачих.

На двадесетогодишњицу војно-полицијске акције „Олуја” коју Хрватска обележава као Дан победе и Дан хрватских бранитеља, први пут ове године овај датум ће бити обележен 4. августа у Загребу и сутрадан 5. августа у Книну.

У Загребу ће 4. августа бити одржана војна парада којом се први пут на овај начин слави дан када је из Хрватске протерано 220.000 Срба, док је готово 2.000 њих погинуло, или се води као нестало.

Најављујући активности Министарства у наредном периоду, Дачић је рекао да „у августу нема одмора” те да ће 3. и 4. августа боравити у посети Ирану, 6. августа ће присуствовати отварању новог Суецког канала у Египту, док ће 18. и 19. августа Београд посетити ирачки министар спољних послова.

Како је навео, 21. августа би требало да буде одржана седница СБ УН о Косову, којој би и он требало да присуствује, а 24. августа ће боравити у Мексику, док крајем месеца следи Бечка конференција као наставак Берлинског процеса балканске шесторке, а 31. августа и 1. септембра – Бледски стратешки форум.

„Циљ је да што више мањимо број земаља које би признале независност Косова”, објаснио је шеф српске дипломатије и подсетио да су је у протеклих годину и по дана признале само две земље.

Такође је најавио да ће од понедељка почети процедура именовања више од 30 нових српских амбасадора и генералних конзула, која треба да буде завршена до краја године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о захтеву Косова за пријем у УНЕСКО

* Обавезна поља