IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић каже да нема договора о спајању три албанске и четири српске општине на северу КиМ и да то неће релативизовати аутономију Срба на северу.

„Наш циљ је да се поштује специфичност севера Косова“, казао је Дачић у Народној библиотеци у Београду и додао да у преговорима постоје неке теме које су заправо циљеви о којима не треба говорити јавно.

„Још се ради на постизању финалне верзије (споразума)“, рекао је премијер.

Најавио је да би до парламентарних избора 16. марта требало да буде одржана још једна рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу.

„Поручили смо Приштини да то што преговарамо није наша слабост, него наша снага, а наша снага је и да кажемо не када је то потребно“, рекао је Дачић.

Премијер је упитао да ли реконфигурација Еулекса заправо значи припрему хапшења Срба на северу Косова и поновио оцену да је хапшење лидера СДП-а Оливера Ивановића неразумна одлука која може да дестабилизију ситуацију.

Приштински дневник Коха диторе објавио је данас да ће, према договору премијера Србије и Косова, етничка структура запослених у суду на северу Косова бити 60 према 40 у корист Албанаца.

Дневник пише да ће, према истом споразуму, председник Основног суда на северу бити српске националности, док ће главни тужилац бити Албанац. Они ће управљати судом који ће опслуживати седам општина.

Дачић је после преговора у Бриселу пре два дана казао да је близу договор о спајању тих седам општина, али да ће у суду у северној Косовској Митровици бити заштићени интереси Срба.

Браћа Грим су умрла одавно

Премијер Србије и председник СПС Ивица Дачић рекао је да на изборима 16. марта очекује најбољи резултат социјалиста од 2000. године.

Он је упитао опозиционе странке како их није срамота да његова странка и напредњаци сада остварују циљеве 5. октобра.

Дачић је новинарима у Народној библиотеци у Београду казао да се не бори „да буде прва пратиља на изборима“, већ да победи, и навео да не треба веровати истраживањима јавног мњења, која се како је казао раде по жељама наручилаца.

„Јел’ ви стварно мислите да ће Борис Тадић освојити 10 одсто? Да ли ви стварно мислите да ће Чеда Јовановић бити неки фактор и да ће Млађан Динкић ући у парламент“, казао је лидер СПС-а. Дачић је навео да „ово није бајка“ и да су „браћа Грим умрла одавно“.

Свим опозиционим странкама које га нападају поручио је да се више неће освртати на „њихове глупости“.

„Лако је нападати мене, зашто не нападају Вучића. Мисле да им је лако да се боре против мене – показаћу им“, казао је Дачић.

Председник СПС-а је казао да га не занима колико ће СНС да освоји гласова, већ га занима да његова коалиција добро прође на изборима.

„Најбоља истраживања су избори. Ми немамо истраживачке агенције, већ агенције за стварање јавног мњења. Имате оне који превише верују истраживањима, као што је био Борис Тадић, који је по њима победио Томислава Николића у другом кругу за 16 одсто, и оне који уопште не верују, као што је био Слободан Милошевић који је изгубио изборе“, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, опозиција на изборе излази подељена у четири колоне и сада чека да се појави и пета.

Дачић отворио изложбу у Народној библиотеци Србије

Премијер Србије Ивица Дачић отворио је данас изложбу у Народној библиотеци Србије „Завештања и дарови – легати као културна добра од великог значаја“, поручивши да у наредним деценијама треба учинити напор „не само на јачању државе и тражењу новог места на светској мапи, већ и на просвећењу јер без тога нема напретка“.

„Да би уопште имали Србију, неопходно је да укинемо Дан књиге, Дан музеја и остале дане и то претворимо у свакодневне активности. И тек тада ће Србија бити јака и поштована, онаква каква је била“, рекао је Дачић.

Он је такође нагласио да изложба „Завештања и дарови – легати као културна добра од великог значаја“ шаље порука да су легати „један од стубова државности и модерно доба наставља њима да се бави“.

„Циљ ове изложбе је да се представе легати од националног значаја, оживе тренуци приватног живота оних који су легате оставили и утврди њихов допринос у Европи“, рекао је премијер Ивица Дачић.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Светлана Јанчић поручила је да су библиотеке излог и огледала нације и културе. Она је подсетила да је библиотека основана 1832. године, три године пре доношења Сретењског устава и да је носилац Сретењског ордена.

Изложба обухвата десет легата. Недеља обележавања Сретења, дана државности, у библиотекама и архивима више градова Србије, почела је управо данашњим отварањем изложбе у Народној библиотеци.

Химну „Боже правде“ извео је хор „Еквилибријум“.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић са Киплинга прешао на браћу Грим

* Обавезна поља