dacic kampanjaИвица Дачић, лидер СПС и новопечени шеф српске дипломатије, у интервјуу за Курир открива какве промене следе у његовој странци, говори о стању које је оставио у полицији, МСП и изазовима који нас као земљу очекују.

Рекли сте да СПС треба да се реформише и програмски и кадровски „због лоших рефлексија из прошлости“. На шта конкретно мислите?

– Не може се, како је Хераклит говорио, „два пута окупати у истој води“.

То је филозофски приступ. Кажите да вас народ разуме?

– Филозофски и практично – СПС мора да се мења. Морамо да пратимо савремене начине организације странака и начине на које странке долазе до подршке грађана. А кадрови треба да омогуће да се што више људи прикључи СПС. Не кажем само младих, него свих оних који имају нове идеје. А зашто ово говорим?

Зашто?

– Зато што је завршена једна ера у политичком животу. Ови избори су показали да је у атмосфери једног политичког цунамија ретко ко преживео.

Ви се већ припремате за наредне изборе?

– Нормално. Свако паметан размишља на такав начин. То не значи да они треба да буду убрзо. Не може модерна Србија да се заснива на старим концептима странака.

А на старим кадровима?

– Да разјасним – ја не гледам колико ко има година, него ко има превазиђени поглед на свет.

Да ли вас је неко од страначких другова разочарао начином на који је радио?

– Бескорисно је да ме питате која ће бити та нова кадровска решења. За такав одговор је сувише рано. Али, не може СПС само на име Ивице Дачића да добија гласове.

Мислите да је 15 одсто, колико сте добили на прошлим изборима, само ваша заслуга?

– Највећим делом. Нажалост. Слично је и са СНС и Александром Вучићем. Нико не гласа за програме.

Хоћете да кажете да су се неки у СПС бавили сопственим интересом, а не државним и страначким?

– Не бих то баш тако пластично коментарисао. Људи који су на важним функцијама запоставе партијски рад. И то би било нормално да се све не решава на изборима. СПС превише живи у прошлости.

Ко су они који живе у прошлости? Да ли рачунате на Мркоњића, Обрадовића, Славицу Ђукић Дејановић, Вању Вукића, Антића, Вукомановићеву, Ружића…?

– Не говорим о именима. И да знам, не бих вам рекао.

Зашто не бисте?

– Зато што то знам само ја.

А функционери ваше странке?

– Не знају.

А што им не кажете?

– Злоупотребљавали су моју доброћудност.

Позивали су се на вас, а да ви то нисте знали?

– Не само то. Злоупотребљавали су моју доброћудност јер су мислили да је то моја слабост. То је моја предност, али они то не схватају. То што сам човек који никога није смењивао, никога није нападао, не значи да у СПС може да постоји више политика. Може да постоји само једна.

Доста је било о СПС. Рекли сте да вам се прича о јавним предузећима смучила. Када бисте сада били у могућности да бирате и добијете неко јавно предузеће, да ли бисте то прихватили?

– Када бисте питали партију, вероватно би рекли другачије од мене. Мени се више смучила прича о директорима који, наводно, нешто раде у име СПС. Када бих лично о томе одлучивао, не бих тражио ниједног директора по партијској линији.

Ако ви не одлучујете о томе, ко одлучује?

– Нећу тражити никога по партијској линији. Када ме је Вучић питао „Шта тражите“, рекао сам „Не тражимо ништа“. Сам је предложио места која смо добили.

Вратимо се на јавна предузећа. Да ли Бајатовић поседује стручност за вођење „Србијагаса“?

– То је место за човека који уме да води тако велики систем.

Па да ли је умео?

– Ако би неко гледао по ефектима, сигурно би рекао да не уме јер је „Србијагас“ у губитку. Ту је и питање државне политике. Ствари треба реално сагледати.

Медији данима пишу о пропустима у МУП. На мети су начелници полицијских управа, који су у јавности словили за „ваше људе“ – генерал Симић, Томашевић…

– Моје секретарице у МУП нису сигурно имале службене аутомобиле. Тачно је да ми се неки од начелника, па и ови које помињете, нису јавили од избора. Не мешам се више у рад МУП, а мом наследнику пружићу пуну подршку. Нови министар је сада вероватно опхрван улагивањима тих начелника, који су исто и мени радили.

Како су се вама улагивали?

– Говорили су да су од почетка били чланови СПС. Нажалост, имају таква овлашћења да министар, све и да хоће, неке ствари тешко може да промени.

Надам се да у МСП неће као у полицији злоупотребљавати вашу доброту?

– Извукао сам поуке. А морам да вам признам да ми је и Душан Ковачевић рекао да нисам за полицију.

Да ли сте видели списак дипломатских пасоша?

– Нисам још. Јесам тражио. Све треба да се провери.

Када може да се очекује постављање амбасадора у земљама у којима их тренутно немамо?

– Веома брзо.

Значи ли то да је бивши министар одбране Небојша Родић наш будући амбасадор у Вашингтону?

– Не значи. Морамо да се научимо дипломатској пракси и протоколу, а то је да се имена будућих амбасадора никада не објављују пре добијања агремана из државе у коју се упућује. Те државе то сматрају увредом. Влада о томе није донела одлуку, а већ причамо о именима.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић се оштри на партијске другове

* Обавезна поља