dacic minШешељ је у Хрватској „топ тема“ због предизборне кампање, а тој земљи недостаје храброст да реши питања из прошлости, сматра мнистар Ивица Дачић.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је лидер радикала Војислав Шешељ „топ тема“ у Хрватској из тамошњих унутрашње-политичких разлога и предизборне кампање.

Реч је о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са нама нема никакве везе, рекао је вицепремијер и додао да је понашање хрватске власти, која тражи да се Влада Србије огради од изјава лидера радикала, класично лицемерје и замена теза.

„Кад Хрватска буде могла да без великих снага полиције сачува 10 ћириличних табли онда може да држи лекције Србији“, навео је Дачић напоменувши да све што говори, говори добронамерно јер Србија хоће да гледа напред.

Хрватска, додао је, треба да има много више храбрости за решавање питања из прошлости – тражењу несталих особа, али и остваривању права Срба који су тамо некада живели. Ту је, казао је, и питање граничне линије.

Зато, истакао је Дачић, унутрашњеполитички разлози морају да устукну пред интересима државе.

Србија је, додао је, управо то учинила када је доносила низ тешких одлука, али је истовремено остварила значајне кораке – спровела је унутрашње реформе, Београд води дијалог са Приштином, потписан је Бриселски споразум…

Дачић је подсетио да су поједини хашки оптуженици, Албанци, муслимани и Хрвати у својим земљама дочекивани као нациоанлни хероји који су потом у својим наступима слали различите поруке.

„Србија Шешеља није дочекала као националног хероја и ми нисмо ни на који начин учествовали у процесу његовог пуштања. Све то је само једна замена теза и покушај да се Србија увуче у нешто што са нама нема везе“, рекао је Дачић и поновио да Шешељ не представља никакву снагу на политичкој сцени Србије, те да Србија нема одговорност за оно што ће Шешељ говорити.

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да су се у медијима појавиле „материјалне неистине“ о његовим наводним везама са недавно ухапшеним Гораном Перчевићем.

Дачић је казао да једва чека резултате истраге, „јер није у току“.

„Ја сигурно нисам никоме помогао. Сви добро знају да најбоље у политици пролазе они који су против мене“, казао је за Пинк Дачић.

Он је рекао да је са Перчевићем заједно почео политичку каријеру у СПС-у, али да је Перчевић после 5. октобра изашао из партије, као и да је Интеркомерц почео сарадњу са МУП-ом још 1998. године.

„На Новом Београду постоји простор у коме МУП држи свој ауто сервис. 2006. године је Влада својим закључком донела одлуку да за три милиона и 200 хиљада евра смањи своје учешће у власништву Интеркомерца и да то постане власништво МУП-а“, казао је он.

Дачић је казао да је други део зграде који је на истој парцели тражио Сектор за ванредне ситуације и договор је у односу на 2006. годину проширен и на ту зграду.

„Перчевић није живео у космосу, или на Марсу он је живео и радио овде и радио са свима. Његова фирма је била једна од успешних које је хвалила и Привредна комора“, навео је Дачић.

Председник СПС-а најавио је за 14. децембар конгрес те партије.

„Ми немамо проблем, да ли ће ту бити неких сукоба, раскола, распада партије. Ми овде имамо проблем како обавити тај кадровски распоред, а да истовремено задовољимо потребе за промененама у СПС-у „, казао је Дачић.

IVICA DACIC

Он је рекао да ће то бити конгрес „промена и реформи“, јер „СПС мора да се мења као што се мења и Србија“.

„Важно је да на конгресу дође до кадровских и програмских промена и промена имиџа странке“, казао је Дачић и казао да је у том смислу некадашњи слоган Савеза социјалистичке омладине „Мењајмо да нас не промене“ примерен.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да, у случају убиства Марка Ивковића у петак у Истанбулу, Турска треба да истражи и осуди тај злочин.

Турска је, каже Дачић, направила пропуст у смислу процене ризика, а нису имали ни одговарајуће полицијске снаге за обезбеђење кошаркашке утакмице Црвена звезда – Галатасарај.

„Ми смо као држава реаговали на начин како би реаговала свака држава која штити своје интересе“, рекао је Дачић.

Министар је апеловао на спортске клубове да када имају информацију да ће навијачи ићи у иностранство на утакмице о томе обавесте министарства унутрашњих и спољних послова.

„То је неопходно да бисмо могли да разговарамо са људима по тој линији, како бисмо евентуално спречили да дође до оваквих ситуација“, рекао је Дачић.

Приметио је да је заправо од самог почетка организација тог спортског догађаја у Турској била лоша.

„Били смо укључени, јер смо имали захтев од Црвене звезде да се обезбеде улазнице. Упозоравали смо полицију и друге надлежне органе да може да дође до инцидентних ситуација. И, ето, десио се овај трагични догађај“, рекао је Дачић.

Претходно је, каже, Србија изразила незадовољство третманом Звездиних навијача имајући у виду да су навијачи турског Бешикташа били овде недавно, те да им је тада била пружена потпуна заштита и није било ниједног инцидента.

Дачић очекује да га његов турски колега за дан-два обавести о новим информацијама о истрази.

„Оно што је важно је да се истрага спроведе до краја и самим тим се покаже однос турских власти која тај случај треба најооштрије да осуди“, закључио је Дачић.

Навијач Црвене звезде Марко Ивковић у петак је испред хале Абди Ипекчи у Истанбулу избоден ножем у сукобу са присталицама Галатасараја уочи меча два тима у 6. колу Евролиге.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – Шешељ је топ-тема предизборне кампање у Хрватској

* Обавезна поља