Dacic i DjukanovicБЕОГРАД – Ивица Дачић и Мило Ђукановић оценили да су односи две државе у успону, али да саобраћајне везе између нису на нивоу економске сарадње и потребе грађана.

Премијер Србије допутовао је јутрос у званичну посету Црној Гори, прву од промене власти у Србији. С њим су делегацији су и министар спољних послова Иван Мркић, министар привреде Саша Радуловић и министар саобраћаја Александар Антић.

Дачића је испред виле “Горица” у Подгорици дочекао Ђукановић уз највише државне и војне почасти, гарду и интонирање химне две земље.

Дачић је на конференцији за новинаре после разговора с Ђукановићем оценио да је пуно времена потрошено на ствари које нису од суштинског значаја за животе грађана две државе и њихове односе и то илустровао тридесеточасовним путем воза од Београда до Подгорице, због запуштености пруге и неулагања.

„Нисмо се бавили суштином. Бавили смо се дељењем, а не тражењем заједничких интереса“, оценио је Дачић.

Црногорски премијер сагласио се да путна и железничка инфраструктура нису на нивоу економске сарадње две државе, потреба грађана и перспективе јачања те сарадње.

Они су оценили да треба побољшати железничку пругу, ауто-пут и радити на заједничким пројекитма за привлачење страних инвестиција.

Разговарали су и о нерешеном питању платног промета и Дачић је у том смислу рекао да ће централне банке сагледати могућност успостављања директног платног промета, оцењујући да је постојећи начин преко комерцијалних банака на штету привреде и грађана.

Дачић ће се, затим, састати с председником Скупштине Црне Горе Ранком Кривокапићем и председником Филипом Вујановићем.

Током посете, Дачић ће се у амбасади Србије у Подгорици одвојено састати с лидерима СНП-а и Демократског фронта – Срђаном Милићем и Миодрагом Лекићем.

Уочи Дачићеве посете Црној Гори, новоименовани амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац је предао акредитивна писма црногорском председнику Филипу Вујановићу.

Вујановић се том приликом заложио за максимално блиске и пријатељске односе Црне Горе и Србије, наводећи да они треба да буду пример региона и као такви препознати у међународној заједници.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић у Подгорици

* Обавезна поља