ivica-dacicБЕОГРАД — Председник Томислав Николић требало је да буде кандидат за Нобелову награду, јер је он предложио разговор са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем, каже Дачић.

Николић је стајао иза свега тога, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић, реагујући на Николићеву изјаву да неће подржати његову кандидатуру за то међународно признање.

„Мислим да је Николић требало да каже да не подржава Тачија за Нобелову награду, а формулација да не подржава Дачића је у складу са оним инструкцијама које је мени давао кад год сам га питао шта да радимо у Бриселу“, рекао је Дачић.

Он је навео да му је Николић једном приликом рекао: „Немој да потпишеш, али немој ни да одбијеш“.

Дачић је напоменуо да се прихватио веома тешког задатка да преговара са Тачијем и да га нико није питао да ли он то жели или не.

„Једноставно се дошло до тога да је Тачи неки председник владе, ми ту владу не признајемо, али Николић је то предложио. Он је тражио од мене да преговарам са Тачијем“, објаснио је премијер Србије за македонску ТВ Сител.

Према његовим речима, Николић се о томе договорио са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Буквално је рекао – ево вам двојице премијера, затворите их у собу и шта се они договоре ја ћу да прихватим“, рекао је Дачић, поновивши да он није ни тражио да то ради, нити је, како каже, због тога био политички срећан или пресрећан.

Ја сам у свему томе учествовао због Србије, нагласио је Дачић, додајући да преговоре са Тачијем није ни обављао због Нобелове награде.

На питање да ли је спреман за Нобелову награду, Дачић је одговорио да о томе није размишљао, нити га је о томе било ко консултовао да ли треба или не треба да се кандидује.

„Ја нисам тражио Нобелову награду, нисам ни радио за то, нити ме то интересује. Нисам тражио ни да се о томе изјашњава ни Николић, нити било ко други, само мало је некоректно да се изјашава на такав начин, да када треба да се преговара – онда мора да се преговара са Тачијем“, рекао је Дачић.

Он је поновио да му је „драже што је кандидаван за Нобела него за Хаг“ и додао да не верује да ће добити ту награду, нити да га то интересује.

Ако Ивица Дачић, макар и као кандидат за Нобелову награду, стане уз Хашима Тачија, не може да добије моју подршку, изјавио за Новости председник Николић.

Подсетимо, српски и албански кокуси у Конгресу упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују Ивицу Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир.

Премијер Србије је раније навео да се такве номинације не објављују раније, тако да чим се појавила информација о номинацији он закључује да то није тачно.

Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је раније да је почаствован номинацијом за Нобелову награду за мир и да то признање, више него ико други, заслужују грађани Косова.

„Удар на унутрашњу дилерску мрежу“

ТАБАНОВЦЕ — Премијер Србије Ивица Дачић рекао да је акција „Гром 1“ усмерена на унутаршњу дилерску мрежу која наступа онда када дрога већ стигне у нашу земљу.

„У овом случају, предмет акције није био пут дроге како она долази до Македоније или Србије, већ удар на дилерску мрежу“, рекао је Дачић новинарима.

Он је додао да је у наставку акције, јутрос извршен претрес на више од 1.100 локација, да је полицијски задржано више стотина људи, код многих је пронађена дрога, оружје, новац нелегални или фалсификовани, украдени аутомобили, а пронађена су и лица за којима се трага.

У данашњој истовременој акцију „Гром 1“ на подручју Србије одређена је мера задржавања до 48 сати за 124 осумњичене особе, тужилаштву је спроведено седам лица, одузето скоро 20 килограма различите врсте дроге, више од 50 врста различитог оружја, пронађено је шест особа по потрагама, расветљено осам кривичних дела.

Извршен је претрес на 1.165 адреса, на којима је пронађено 1.045 особа, а по налогу надлежних тужилаштава биће поднете кривичне пријаве против 115 лица, саопштио је МУП Србије.

На граничном прелазу Табановце данас је отворен Центар за полицијску сарадњу министарстава унутрашњих послова Србије и Македоније.

Заједнички центар отворили су Дачић и министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанкулоска.


Извор: Б-92, Танјуг

Коментари

Један коментар на Дачић за „Нобела“ кандидује Николића

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић за „Нобела“ кандидује Николића

* Обавезна поља