Седница Савета безбедости Уједињених нација показала је да је било потребно да се изборимо да Косово остане на дневном реду, јер су представници привремених институција у Приштини на њој доживели потпуни дебакл, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је, у изјави за РТС, рекао да је та седница Савета безбедности УН била веома позитивна, али је додао да не треба очекивати да ће се након ње ситуација на Косову и Метохији аутоматски поправити, преноси Танјуг.

Дачић је указао да су чланице Савета безбедности УН једногласно осудиле приштинску одлуку о увођењу такси на робу из Србије, а већина и формирање војске Косова.

„Сви су осудили таксе, већина је осудила и одлку о формирању војске Косова. Али, за (амбасадорку) Вљору Читаку је велико изненађење када је од председника Америке чула да моментално мора да се укину таксе. Без обзира што је однос 10 према пет у смислу ко је признао Косово, десило се да је (у Савету безбедности) пет земаља које нису признале Косово, али поред тога Перу, Обала Слоноваче, па чак и Белгија тако жестоко говоре против потеза косовских власти, да су представници Приштине веома нервозно реаговали, чак су и вређали саме чланице”, рекао је Дачиц за РТС.

Министар Дачић је истакао да је ова седница први случај од 2012. године, откад учествује на седницама, да ниједна земља није позвала друге земље да признају једнострано проглашену косовску независност.

Дачић је нагласио да постоји настојање Запада да се Косово скине са дневног реда Савета безбедности.

„То је мишљење да је Резолуција 1244 изгубила на значају, да Унмик више не треба да постоји и да та тема Косова више није актуелна, односно да има много важнијих тема о којима Савет безбедности треба да разговара”, рекао је Дачић.

Како каже, западне земље су онда прибегле томе да када држава која је признала Косово председава Саветом, она скида Косово са дневног реда, као што је то урадила Велика Британија.

„Не можете да се изборите са тим, јер је онда потребно процедурално гласање. Ако нека земља која није признала Косово стави Косово на дневни ред, онда они траже процедурално гласање о свакој тачки дневног реда. То значи да је постојала велика опасност да се та тема потпуно скине са дневног реда”, каже Дачић.

Он је додао да је Србија сама ишла у сусрет тим догађајима и рекла: „У реду од нас и не зависи то колико ће пута да буде та седница, већ зависи од чланица Савета безбедности и тога колико често генерални секретар пише извештај. Он пише на три месеца, али да видимо која је то оптимална бројка, немогуће је да та тема буде скинута са дневног реда”.

И показало се обрнуто: да смо постигли договор – ове године ће бити три седнице, следеће године ће бити две седнице, даље ћемо разговарати сходно ситуацији”, нагласио је Дачић.

„Ова седница је показала да је било потребно да се изборимо да Косово остане на агенди, јер су представници привремених институција у Приштини на овој седници доживели потпуни дебакл”, истакао је Дачић.

Подсећајући да од приштинских власти дневно долази „по 10 различитих врста изјава”, Дачић наглашава да остаје да се види да ли ће таксе бити укинуте.

Према речима министра, косовски председник Хашим Тачи увек говори да треба наставити дијалог Београда и Приштине по сваку цену, када оде у Вашингтон, али да по повратку у Приштину мења своју реторику.

Подсећајући да је Кадри Весељи наговорио косовског премијера Рамуша Харадинаја, кога Дачић назива Тачијевим човеком, да таксе са 30 увећа на 100 одсто, оцењује да се приштинске власти играју „добрих и лоших полицајаца”.

„Они су довели преговарачки процес у питање”, рекао је Дачић и истакао да Београд неће наставити дијалог све док се таксе не укину.

Дачић: Протест Хрватској због инцидента

Министарство спољних послова је припремило и уручиће протест Хрватској због инцидента у Сплиту, у коме су нападнути ватерполисти Црвене звезде, изјавио је за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је оценио да је данашњи напад последица антисрпске кампање и атмосфере која се ствара у хрватском друштву.

„Тражићемо тачно утврђивање починилаца, али и кажњавање”, додао је Дачић.

Он је истакао да је поносан што се тако нешто не би десило, нити се дешава у Србији, без обзира што имамо неслагања са Хрватском.

„Зато је одговорност оних који носе политичку власт да стварају једну атмосферу која неће бити подстицајна на овакве шовинистицке, па на крају крајева и антицивилизацијске поступке”, истакао је Дачић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о седници СБ о Косову и инциденту у Хрватској

* Обавезна поља