Нећу радити против председника Александра Вучића, а ако СПС већински хоће да ради против Вучића, сигурно нећу у томе учествовати нити више остати на месту председника СПС-а, поручио је данас лидер социјалиста и министар спољних послова Ивица Дачић.

„То су (појединци из СПС-а) лоши примери и замолио сам председника Вучића да ми шаље све шта год има неко мој да је направио неку глупост. Мислим да је наша партија у целини остала на оном путу који сам ја зацртао још прво вече протеста“, рекао је Дачић гостујући на ТВ Хепи.

Подсећа да је још тада изнео свој став осудивши оно што се дешавало испред Скупштине Србије.

Говорећи о иступима појединих чланова СПС -а и људи који имају са њима везе који су подржали демонстрације, Дачић је поручио:

„Већ сам рекао, да свако ко учествује на овим демонстрацијама, ко их на било који начин подржава и може да се доведе у везу са тим, ако има неке везе са СПС – ом да ће сносити последице“.

Ипак, додаје да има ту и кадрова који су „са њихове стране постављени који се не понашају морално у овој ситуацији“.

„Што се тиче Горана Тривана, о његовој одговорности ћемо расправљати на Председништву странке“, рекао је Дачић.

Додаје да најоштрије осуђује изјаву Новице Тончева и истакао да Тончев није смео уопште да изговори на било који начин блокаду саобраћајница.

Дачић наводи да се у Србији води специјални рат и да је један корак у томе и одвајање СПС-а од Вучића.

„Зато сам и рекао да пут ка рушењу Вучића води преко рушења Дачића“, додао је Дачић.

Такође, Дачић истиче да је убеђен да је коалиција са Вучићем у интересу Србије, као и да ништа што је у интересу Србије не може да буде против интереса СПС-а.

„Говоре људима у СПС-у како сви једва чекају да СПС оде у опозицију… да ће да добију подршку са Запада…“

Каже да сви ти иступи појединаца људи из његове странке обесмишљавају све оно што он ради.

Коментаришући то што су у појединим новинама били наслови:Дачићу буди фаца и пређи у опозицију, каже да се говори људима у СПС-у како сви једва чекају да СПС оде у опозицију и да ће тада имати 20 или 30 одсто подршке.

„Да ће да добију подршку са Запада, а ако ја то нећу, да ће онда да крену да ме руше у СПС“.

Дачић додаје да постоји једна податак који је за њега фасцинантан, а то је да је СПС освојио 50.000 више гласова на локалним изборима него на парламентарним, то се никада није десило, што говори да су „више радили за локалне изборе него за парламентарне“.

„Ми смо онда освојили 10,4 одсто , а циљ нам је био 10,9 одсто, значи 0,5 одсто мање односно око 18.000 смо имали мање гласова него што је требало по неком нашем циљу. Али, 380.000 гласова колико смо освојили на локалним изборима је 12 одсто, е сада можете да замислите… Не могу то да тумачим другачије него као један веома сумњив податак и то тек треба да се анализира да ли је у питању опструкција, мислим да јесте“.

У јавности се, каже, како је ето СПС имао 560.000 гласова када је започео коалицију са Вучићем и да су сада дошли до 340.000 гласова, то јест са 14,5 одсто на 10,4 одсто.

Истиче да је то тачно, али да су остале странке нестале са политичке сцене. То је политички цунами који је тешко издржати и право је чудо како смо ми уопште опстали.

„И тих 560.000 гласова сам ја направио, јер када сам преузео СПС 2006. године, имали смо 230.000 гласова или нешто више од пет одсто гласова. И тада су ме нападали, али смо ми имали једно тврдокорно бирачко тело и имамо га и данас“, додао је Дачић.

„Ако нам је циљ да одбранимо систем и Вучића, онда треба да ојачамо Дачића“

Дачић је изјавио да нема времена да се бави питањима од националног значаја, попут Косова и Метохије, од објашњавања да не учествује и не подржава демонстрације.

„Извињавам се Србији и грађанима Србије због тога“, казао је Дачић на ТВ Хепи.

Навео је да није битно да ли ће бити у будућој влади министар спољних послова, али да се не сме тренутно занемаривати ситуација и притисци које Србија трпи.

У том смислу, навео је да је у Бурундију умро председник, а да је Беџет Пацоли одмах честитао новом председнику уз опаску да је Пацоли заборавио да он познаје и новог председника лично.

„Свако ко дође на место министра спољних послова мора да води рачуна о томе“, навео је Дачић.

Како каже, због тема везаних за демонстрације нема времена сада да се бави са тим, због чега се извињава Србији.

„Ово су теме које ме окупирају и глупости које замарају. Молим Вучића да што пре формира владу“, казао је Дачић.

Истиче да је избацивањем СПС-а из власти остварен први део за „бушење Вучића“.

„Ако нам је циљ да одбранимо систем и Вучића, онда треба да ојачамо Дачића. А сада треба по цео дан и ноћ да расправљам ко је неко на демонстрацијама, док се за то време свашта дешава“, каже Дачић и додаје да може само да замисли како је Вучићу који поред демонстрација мора да се бави и Косовом, где се активира питање статуса, као и регионалним питањима.

Наводи да је кроз овакве ситуације прошао већ неколико пута деведесетих година и истиче да према искуству које има је убеђен да и сада неко са стране потпаљује и учествује у креирању и стварању логистичке подршке.

Према његовим речима, страни службеници су радили у свакој странци, па тако и у СПС-у.

„Они то не раде организовано, раде појединачно“, каже Дачић.

Истиче да свако треба да добије шта је заслужио и наводећи да су поједини функционери СПС-а криви због учешћа на демонстрацијама наглашава да је то напад и на њега.

„Ја не учествујем у томе, активно од прве ноћи браним и овај систем и Вучића“, истакао је лидер социјалиста.

Каже да никада није видео да се тако велики број људи спонтано окупи на улици за два, три сата, као што је било после Вучићеве конференције о пооштравању епидемиолошких мера.

У том смислу наводи да се види утицај страних служби и да би наше безбедносне службе требало да извуку поуку из свега тога.

„И у хаосу постоји организација“, каже Дачић и додаје да се све десило након што је Вучић поменуо све изазове који су пред земљом и позвао све политичке актере на јединство што говори у прилог томе да неки центри у свету, преко домаћих желе да наруше могуће јединство.

„Не одговара им јединство, већ дестабилизација, јер када је нестабилно њихова улога је веома битна“, каже Дачић и истиче да су демонстрације напад на политичку стабилност у Србији.

Истиче да ће у својој странци он решити проблеме, али да се мора решити питање тога ко организује демонстрације и ко води путем који није добар за Србију.

Коментаришући наводе да су ово прве демонстрације које организују Руси, Дачић каже да се зна да су све стране службе присутне у Србији, што је и логично, али да не верује у причу да су руске службе организатори јер зна да они подржавају сваки предлог који Србија прихвати.

Организатори сигурно нису Тончев и ови из Инђије

Каже и да се тиме што се пише о СПС-у замагљује тема ко је организатор протеста.

Према његовим речима, бежи се од теме ко организује демонстрације и шта су оне.

„Ово не може да буде случајно, ми немамо ни туристе из Киргистана, ко њих организује не знам, али сигурно није Тончев или ови из Инђије“, наводи.

SRBIJA GANA

Отац Срђана Нога био саветник Милошевића

Дачић каже и да се, читајући ко све учествује на демонстрацијама, може помислити да је главни организатор протеста СПС јер се издваја Срђан Ного чији је отац Сретен Ного раније био члан социјалиста и саветник Слободана Милошевића, а који је одавно напустио СПС.

Свако у СПС сноси одговорност за своје изјаве, Тончев да се извини Вучићу 

Свако мора да сноси одговорност за изјаве које су у супротности са политиком Социјалистичке партије Србије и рекао сам Новици Тончеву да се извини Александру Вучићу због непримерене изјаве, изјавио је председник СПС Ивица Дачић.

Он је за Б92 рекао да најоштрије осуђује изјаву Тончева и да ће о томе расправљати Председништво странке, а поновио је да је Петар Шкундрић разрешен дужности саветника у Влади Србије.

Изјаве потпредседника СПС Тончева, али и Владимира Шкундрића, сина Петра Шкундрића и саветника министра за заштиту животне средине Горана Тривана, Дачић је назвао „делом стратегије да се СПС разним причама одвоји од Вучића“.

Како је навео, „Ђиласови медији су објавили да је СПС због коалиције са Вучићем“ имао слабије изборне резултате него на претходним изборима.

Дачић је поручио да ће, док је он на челу СПС, та партија бити у коалицији са Вучићем, јер је то „у интересу Србије“.

Чланови СПС нису имали инструкције из странке да учествују на демонстрацијама, казао је Дачић, додавши да би требало да се испита да ли је било позива са стране, а навео је да је било и лажних позива чланова општинских одбора СПС, уз оцену да „ту постоје елементи специјалног рата“.

Дачић је истакао да би и Српска напредна странка требало да утврди који су људи из те странке уплетени у покушај насилне промене власти.

„Мислим да демонстрације нису успеле да ослабе позицију Србију пред преговоре са Приштином. Нетачно је да су скупови спонтани и да су организовани због епидемиолошких разлога, већ је разлог насилна промена власти“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је један од аргумената демонстраната да ће руководство Србије да изда Косово и навео да су „све то лажи, јер ми нисмо ни дошли до ситуације да наставимо преговоре“ у Бриселу.

Дачић је истакао да пут до рушења Вучића води преко његовог рушења у СПС, додавши да то није могуће.

Новица Тончев – Сурдулица је слободна територија

На седници СО Сурдулица народни посланик и потпредседник СПС Новица Тончев је поручио да ће оно што се дешава на улицама Београда да се пресели на југ Србије.

Он је рекао да ће пет, шест хиљада људи блокирати ауто пут Београд-Скопље уколико још неко од директора државних институција из СПС-а буде смењен.

Како је рекао, Сурдулица је једина слободна територија у Србији, „Ужичка република где једино нема мрака и страха“.

У Београду је крајем прошле недеље дошло до насиља на улицама након изласка демонстраната.

Насловна фотографија – Танјуг/Раде Прелић

 

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићево заклињање Вучићу

* Обавезна поља