miroslav-lazanski-slajder 2Краћи одмор ме је спречио да уживо пратим српску хистерију око „Јужног тока“. Зато ме је поштар одмах и дословно заскочио питањем да ли сада за Србију наступа смак света? Комшија који вози ауто на плин сачекао ме је смркнутог лица: „А шта ћемо сада комшија?” Као да сам ја Алексеј Милер.

Комшија, само да се распакујем и позовем Кремљ, биће све сређено, нема зиме за нас у Србији…

Следећег дана ми је баба Милојка на пијаци „Стари Меркатор” објаснила да су јаја од данас нешто скупља, јер су Руси одустали од „Јужног тока“.

Милојка, ни јуче ни прекјуче, ни пре шест месеци, није било тог „Јужног“, па јаја нису поскупела.

Не знам ја ништа, новине пишу да су нас Руси издали и јаја морају да поскупе.

Окренем друга Олега у Москви и питам га што су нас издали?

Чекај брате, како да дођемо до вас када Бугари не дају? Да положимо цеви по дну Црног мора и дођемо до Бугарске, а они онда кажу: „Даље нећеш моћи“? Или да прокопамо тунел испод Бугарске? Него, зови ти нашег друга Цонева у Софију и питај њега о чему се ту ради?

Окренем број нашег друга Цонева у Софији, којег сви зовемо Тута Бугарин, и питам га је ли Бугарска самостална и суверена држава, или је и сада земља ограниченог суверенитета, као што је била и у време Брежњевљеве доктрине ограниченог суверенитета држава социјалистичког лагера? Само сада у оквиру лагера ЕУ.

Немој тако братко, и сам знаш да се ми око свега тога баш ништа не питамо, нама из Брисела кажу да је „Јужни ток“ у колизији са Трећим енергетским пакетом и да зато не пролази. Морамо да слушамо.

Чекај, а како то да „Северни ток“, који иде директно из Русије за Немачку, није у колизији са Трећим енергетским пакетом, има ли ту монопола? Око тога никаквих питања, јер Немци су у питању?

Јој, ништа ме не питај више, кажу да су то различита времена, него позови ти овај број у Бриселу и питај њих о чему се ту ради.

Чекај Туто, у време Варшавског уговора нисте имали совјетске базе у Бугарској и нисте морали у Авганистан. Сада имате америчке базе у Бугарској, морали сте у Авганистан и не дају вам руски гас.

Зови овај број у Бриселу…

Добијем Брисел, аутомат: „Добар дан, добили сте ЕУ, изаберите број 1 ако желите консолидацију своје демократије, изаберите 2 ако вам је потребна брза приватизација привреде, изаберите 3 ако хоћете европске банке, изаберите 4 ако су вам потребни детаљи како да уведете Русији санкције које боле, изаберите 5 ако хоћете да чујете Резолуцију 758 Представничког дома америчког Конгреса о Русији. Ако сте заинтересовани за ’Јужни ток’, молимо вас да останете на вези, обратиће вам се оператер који говори само енглески”.

Изабрао сам 5 и остао запањен. Резолуција 758  је објава рата Русији.Мораћу сутра на пијаци да питам Милојку хоће ли да ратује против Русије? Све друге Милојке у Србији о томе ових дана ни мукајет.

А „Јужни ток“? Живеће Србија и са њим и без њега.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Даље нећеш моћи

Оставите коментар

Оставите коментар на Даље нећеш моћи

* Обавезна поља