DAVINICБЕОГРАД – Апелациони суд у Београду изрекао је осуђујућу пресуду некадашњем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Давинићу којом га је казнио условном осудом од осам месеци затвора с роком провере од три године јер је 2005. године Црној Гори незаконито поклонио војни брод вредан око 50.000 долара.

Иако је Давинић већ два пута првостепеним пресудама Вишег суда у Београду био ослобођен тих оптужби за злоупотребу службеног положаја, Апелациони суд је након одржаног претреса, изрекао осуђућу пресуду, а оштећену Републику Србију је ради остваривања имовинско – правног захтева упутио на парницу.

У образложењу своје пресуде објављене на сајту, Апелациони суд наводи да је Давинић оглашен кривим што је 18. августа 2005. године у Београду искоришћавањем службеног овлашћења нанео штету Министарству одбране Државне заједнице Србије и Црне Горе јер је одлучио да се Региналном центру за обуку ронилаца за подводно разминирање из Бијеле уступи без накнаде пловно средство Војске СЦГ – баркаса хидрографска.

То пловно средство је затим 7. септембра 2005. године предато Регионалном центру из Бијеле, заједно са бројним материјалним средствима и пратећом опремом у вредности од око 3.6 милиона динара.

У образложењу пресуде Апелационог суда се између осталог наводи да је Давинић био свестан да ставља ван снаге претходну донету одлуку о продаји баркасе као вишка средстава и тиме причињава штету буџету савезне државе коме би била уплаћена средства од остварене продаје.

„Тим пре што га је правна управа Министарства одбране Државне заједнице претходно обавестила да се таква одлука не може донети, без обзира што је Дирекција за имовинско правне послове Министарства одбране накнадно дала мишљење да нема правних примедби на нацрт уговора јер је окривљени одлуку о уступању без накнаде предметне баркасе донео пре него што је добио мишљење Дирекције за имовинско правне послове”, наводи Апелациони суд.

Истрага у вези са бродом покренута је у априлу 2009. године, а случај је пријавио Генерални инспекторат Министарства одбране Србије.

Давинић је током суђена негирао да је извршио кривично дело, наводећи да је све учинио у складу са споразумом између Министарства одбране и црногорског центра.

Он је већ правоснажно ослобођен по три оптужнице (афера Панцир, станови за Кобре, стан за једног официра), а у току му је суђење за аферу „сателит”.

Још једну оптужницу против њега као и његовог тадашњег помоћника Милуна Кокановића због сумње да су у поступку продаје вишка наоружања злоупотребом службеног положаја 2005. године оштетили буџет Србије тужиалштво је подигло прошле године.

Том оптужницом Давинићу се на терет ставља да је искоришћавањем свог службеног положаја предузећу „Југоимпорт-Монт“из Подгорице прибавио имовинску корист од 1.617.686 америчких долара и држави Србији у том износу нанео штету.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Давинић најзад за нешто осуђен (условно)

* Обавезна поља