потроснјаВАШИНГТОН – Најпродаванији производи широке потрошње на глобалном нивоу су производи само десет индустријских гиганата.

Компаније Кока-кола, Нестле, Џенерал Милс, Џонсон и Џонсон, Келогс, Крафт, Март, Пепсико, Проктер и Гембл и Унилевер су царства која владају нашим фрижидерима и нашим ормарима, наводи се на сајту Реди који је направио карту најутицајнијих фирми на светску потрошњу.

Најприсутнији производи током доручка су Корфлекс и Нескафе, најпродаванији шампон је Хед енд Шсолдер а гел за туширање који се најчешће користи је Дове. Најпродаванија паста за зубе је Орал Б, а фармерице Дизел. А сви они су на посредан и непосредан начин у вези са најутацајнијим светским компанијама.

Крема за лице Виши на пример припада Лореалу али који је 30 одсто у влашништву Нестлеа. Оранжина је власништво ДрПеперСнејпла а која је ћерка компанија Кадбарија који је пак у власништву Крафта.

Дакле сви ови примери показују да су дест набројаних индустријских гиганата на посредан и непосредан начин повезане са најпродаванијим производима који су у свакодновневној употреби широм света.

Зато се треба запититати да ли су такозвана слободна тржиста истински слободна или су слободни једино они који на њима раде шта им се прохте, закључује се у тексту објављеном на сајту Реди.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Десет компанија које контролишу светску потрошњу

* Обавезна поља