srebrenicaУ нацрту резолуције Велике Британије о Сребреници, у који је „Политика” имала увид, осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници, а чланице УН се позивају да будућим генерацијама „усаде лекције” из прошлости

Резолуција о Сребреници коју би на предлог Велике Британије 7. јула, четири дана пре обележавања двадесетогодишњице злочина у Сребреници, требало да усвоји Савет безбедности УН усковитлала је политичке страсти и изазвала опречне коментаре не само у Србији него и у читавом региону. Београд се још није званично изјаснио о овом документу који му је Лондон доставио на увид.

„Политика” је ексклузивно добила нацрт резолуције, који има четири стране и у коме се 35 пута помиње реч геноцид, а само три пута помирење. У уводном делу се подсећа да је Хашки трибунал у пресуди генералу Радиславу Крстићу 19. априла 2004. констатовао да се у Сребреници десио геноцид и да је исту квалификацију за злочине у Сребреници дао и Међународни суд правде 26. фебруара 2007. Такође се наводи и да су „десетине хиљада жена, девојака, мушкараца и дечака жртве сексуалног насиља током сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући и Сребреницу”.

У завршном делу се од Савета безбедности тражи и да усвоји 13 тачака, које наш лист преноси.

1. Најоштрије се осуђују геноцид, сва кршења људских права и злоупотребе међународног хуманитарног права

2. Најоштрије се осуђује геноцид у Сребреници

3. Осуђује се свако порицање овог геноцида

4. Изражава саосећање за жртве на свим странама у сукобу у Босни и Херцеговини, као и за њихове породице, и позива државе чланице да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима, укључујући по потреби оне који су били жртве сексуалног насиља.

5. Позива државе да спрече геноцид и друге озбиљне злочине и да се боре против њих и потврђује ставове завршног документа светског самита из 2005. године о одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности.

6. Позива државе које још нису ратификовале Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида или јој приступиле да им то буде питање високог приоритета. Где је то потребно, треба да усвоје законе у националној скупштини како би испунили своје обавезе из те конвенције.

7. Поздравља напоре на спровођењу истраге и процесуирању оптужених за геноцид у Сребреници, позива све државе да сарађују са Хашким трибуналом, Међународним резидуалним механизмом за кривичне трибунале и Судом Босне и Херцеговине и тражи од трибунала да заврши свој рад што је брже могуће.

8. Наглашава суштински значај помирења које је засновано на дијалогу, прихватању дела из прошлости свих страна у сукобу и посвећености правди и подршци жртвама, као основи за јачање безбедности, стабилности и просперитета, како у Босни и Херцеговини тако и у ширем региону. У том циљу поздравља недавни споразум парламента и политичких лидера Босне и Херцеговине о амбициозном програму реформи, који укључује посвећеност мерама да се убрза процес помирења.

Позива државе чланице да развију образовне програме који ће будућим генерацијама усадити лекције које су извучене из прошлих геноцида, ратних злочина, етничких чишћења и злочина против човечности у циљу спречавања да се понове.

10. Подстиче државе чланице да размотре одређивање контакт особа које би се бавиле превенцијом злочина и одговором на злочине, редовно се састајале и координирале кораке, делећи са другим државама чланицама и релевантним регионалним и субрегионалним механизмима најбољу праксу брзог одговора и спречавања масовних злочина.

Потврђује значај лекције о неуспеху да се спречи геноцид у Сребреници, као што је наведено у извештају генералног секретара у складу са Резолуцијом Генералне скупштине 53/35, и одлучује да рано и ефикасно делује како би се спречило понављање такве трагедије и у ту сврху искористи сва расположива средства.

Прима к знању да кршења људских права или злоупотребе међународног хуманитарног права, укључујући и оне које се односе на сексуално и родно засновано насиље, могу бити рани показатељ могућности геноцида и у том смислу поздравља напоре УН да побољша свој колективни одговор на будућа кршења људских права и злоупотребе међународног хуманитарног права.

Захтева од генералног секретара да осигура већу сарадњу између постојећих механизама за спречавање геноцида и других тешких међународних злочина кроз рано упозоравање, како би се помогло у откривању, процени и реаговању на изворе напетости и тачке ризика или идентификацији рањивих популација, и подстиче генералног секретара да настави да Савету безбедности предочава информације и анализе за које верује да могу допринети спречавању геноцида.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Детаљи Резолуције о Сребреници

* Обавезна поља