Обавештајни функционер иранског парламента Аболфаз Амуи изјавио је да су Израелу у организовању атентата на атомског физичара Мохсена Фахризадеха помагале шпијунске централе још неких земаља.

Амуи је ово рекао након затвореног заседања националног парламента којем су присуствовали и високи званичници иранских обавештајних служби и Министарства одбране. Иранска новинска агенција Фарс објавила је неке детаље о том атентату.

Навела је да је Фахризадехов блиндирани аутомобил, у којем је била и његова супруга, 27. новембра ујутро кренуо из града Ростамкола у провинцији Мазандаран на северу Ирана према градићу Абсард, у близини Техерана, где је извршен атентат.

Пратила су их три аутомобила са обезбеђењем. Када је онај који је био на челу повећао растојање „да провери ситуацију“ – на Фахризадехово возило је отворена ватра. Он је наводно помислио да је аутомобил наишао на неку физичку препреку или да има проблеме са мотором. То је био разлог да изађе из возила.

Истог тренутка је на њега отворена аутоматизована рафална ватра из аутомобила Нисан удаљеног 150 метара. Ово подразумева да је ватру усмеравао компјутер, а не човек. Односно: вероватно и човек, али – дистанционо и преко компјутера… Телохранитељ је својим телом наводно заклонио Фахризадеха, али су физичара ипак погодила два метка. Један у бок и један у леђа.

Телохранитељ је изрешетан са неколико метака. Након тога Нисан је експлодирао. Све је трајало само три минута. Власник Нисана је напустио Иран још 29. октобра.

Како је могао да буде убијен Фахризадех?

Атомски физичар Мохсен Фахризадех био је један од најбоље заштићених људи у Ирану. Његово убиство баца лоше светло на тајну службу Револуционарне гарде која тврди да има све под контролом у Ирану.

Негодовање на друштвеним мрежама је велико: „Док су тајне службе и безбедносни апарат заузети праћењем и малтретирањем студената, активисткиња, новинарки и неистомишљеника, нуклеарне научнике нам убијају на улици усред белог дана”, наводи се у бројним твитовима и коментарима Иранаца, после убиства Мохсена Фахризадеха.

Трећи пут за мање од годину дана ирански безбедносни апарат је очигледно заказао – апарат који се хвали да има све под контролом у Ирану. Дана 27. новембра у близини Техерана убијен је нуклеарни физичар Мохсен Фахризадех, један од најважнијих иранских нуклеарних научника.

До тада је на интернету тешко могла да се нађе његова фотографија. Фахризадех, који се такође сматра оцем иранског нуклеарног програма, био је један од најбоље заштићених људи у Ирану. На њега је још 2008. извршен напад – мотоциклиста је на његов аутомобил био прикачио експлозивну направу, а Фахрисадех је једва успео да искочи из аутомобила.

Овај пут није имао шансе. Министар одбране Амир Хатами рекао је да је на Фрахризадехов аутомобил прво пуцано, а недуго затим је на удаљености од око 15 до 20 метара експлодирао пикап пун експлозива. Убрзо након тога, нуклеарни физичар је подлегао повредама у болници.

Припадници иранске револуционарне гарде носе тело убијеног научника Мохсена Фахризадеха

Мосад је пре две године украо документе

Фахризадех је био стручњак за производњу ракета. Најкасније од маја 2018, светска јавност га познаје као кључну личност иранског нуклеарног програма. Током конференције за штампу израелски премијер Бенјамин Нетанјаху тада је представио материјал који је израелска тајна служба Мосад украла у Ирану. Нетанјаху је најавио вруће детаље о иранском нуклеарном програму и нагласио: „Запамтите ово име, Фахризадех”.

Према израелским изворима, Фахризадех је од пре двадесетак година водио војни нуклеарни програм под именом „Амад” („Нада”). Приликом једне операције 2018. Мосад је украо више од 55.000 страница докумената тајне службе у Техерану. Агенти Мосада отворили су неколико ормарића у складишту са специјалним апаратом за вруће резање метала. Локација докумената не би била могућа без инсајдерског знања.

Операција Мосада у Техерану представљала је срамоту за ирански сигурносни апарат, посебно за тајну службу Револуционарне гарде. Револуционарна гарда (ИРГЦ) одговорна је за војни део иранског нуклеарног програма. За овај програм регрутују људе из својих најближих кругова.

Фахризадех – Сулејмани

И 63-годишњи Фахризадех је био члан Револуционарне гарде, и то од своје младости. Био је под заштитом ИРГЦ, организације за заштиту информација – баш као и командант бригаде Ал-Кудс, Касим Сулејмани, којег је америчка војска убила почетком јануара ове године.

Информације о пребивалишту Сулејманија у Ираку Цији и Мосаду је наводно испоручио преводилац из бригаде Ал-Кудс у Сирији – Махмуд Мусави Маџид који је погубљен у јулу. Он је наводно за тајне службе САД и Израела шпијунирао „разне безбедносне области” и заузврат добијао велике суме новца, изјавила је портпаролка иранског правосуђа.

Чињеница да је према званичним информацијама Мусави ухапшен у октобру 2018. оставља многа питања без одговора. Најважније гласи: Како је – у затвору две године касније – могао да прими и проследи информације о томе где се налази генерал Сулејмани?

Безбедносне рупе у систему

„Краду се детаљи о нуклеарном програму; циљано се убијају људи који су добро заштићени; у нуклеарним објектима врше се саботаже – а органи безбедности се пре свега баве хапшењем новинара”, пише ирански новинар Мехди Махдави Азад.

У јуну 2020. године нуклеарно постројење у Натанцу било је мета саботаже. Експлозија је нанела велику штету нуклеарном постројењу и омела производњу центрифуга за обогаћивање уранијума. У августу је портпарол Агенције за атомску енергију Бехрус Камалванди потврдио на државној телевизији:

„Експлозија у Натанцу била је резултат саботаже.” Ко је стајао иза ове акције и још увек се не зна.

После атентата на Фахризадеха, командант Иранске револуционарне гарде Хосеин Салами заклиње се на освету. На друштвеним мрежама су реакције углавном овакве:

„Баш као и након убиства генерала Сулејманија. У то време сте, међутим, напали празне америчке базе, али истовремено оборили путнички авион са невиним путницима”, пише корисник на Твитеру – подсећајући на обарање украјинског путничког авиона од стране Ирана у јануару 2020. године са 176 погинулих.


Извор: Вијести, Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Детаљи убиства иранског научника

* Обавезна поља