devenportБЕОГРАД – Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт изјавио је да Брисел од нове владе Србије очекује што скорије спровођење економских и структурних реформи, које су веома битне за борбу против корупције и за економски раст.

„Ја сам убеђен у то да ће нова влада веома озбиљно да се бави тим реформама”, рекао је Девенпорт Танјугу и додао да је ЕУ „спремна да подржи владу која ће спровести такве реформе”.

Имајући у виду да ЕУ очекује и наставак дијалога с Приштином и пуну имплементацију Бриселског споразума, шеф делегације Уније у Београду, честитајући Српској напредној странци на „великој победи”, оцењује да „нова влада носи велику одговорност и имаће велике изазове”.

Он је подсетио да је досадашња влада радила на веома битним реформама и на новим законима, међу којима су закон о приватизацији, о стечају, о планирању и изградњи, закон о раду…

Подсећајући да је слоган СНС у предизборној кампањи био „свом снагом за реформе”, он је оценио да ће што скорије спровођење конкретних реформи бити највећи приоритет и за нову владу, и за земљу, и за грађане.

Девенпорт је посебно указао на реформе у области правосуђа и економске и структурне реформе.

Он је подсетио да на пољу правосуђа већ постоји Стратегија и Акциони план.

„Сада желимо да подржимо даље кораке у том правцу. Ово ће, наравно, бити од великог значаја за (приступне) преговоре и, нарочито, за напредак у оквиру Поглавља 23 и желимо да отворимо то поглавље што пре, али треба да видимо тај напредак”, казао је амбасадор ЕУ.

ЕУ, према његовим речима, жели и да влада Србије настави дијалог с Приштином.

„Ово је кључна ствар за Европски савет. Као што знате, желимо да видимо пуну имплементацију споразума од 19. априла”, казао је Девенпорт и додао да има још важних тема, чак и у вези са спровођењем Бриселског споразума.

Он је оценио да је „веома охрабрујуће” то што су чак и током предизборне кампање одржане две рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу.

„Ми смо спремни и желимо да наставимо тај процес, тај дијалог и ми смо, упркос свим различитим притисцима, наставили и током ове изборне паузе све техничке и аналитичке прегледе”, рекао је он.

Девенпорт је похвалио и преговарачки тим Србије, који предводи Тања Мишчевић, за рад „пуном снагом” протеклих месеци и истакао да је сваки састанак и аналитички и технички преглед био задовољавајући.

Он је нагласио и да је заједнички циљ Србије и ЕУ да поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе, правду, слободу и безбедност, буду отворена што пре и додао да две стране интензивно раде на остварењу конкретног напретка у том погледу.

Девенпорт је указао на значај ефикасне координације свих активности везаних за европске интеграције, оценивши да ће то, вероватно, бити највећи изазов за нову владу.

На питање каква је била садржина поруке високе представнице ЕУ Кетрин Ештон у вези са ситуацијом у Украјини, коју је пренео министру спољних послова Ивану Мркићу на састанку у среду, Девенпорт је одговорио: „Могу само да вам кажем да сам објаснио министру Мркићу став ЕУ што се тиче веома озбиљне ситуације која сада постоји у Украјини. Објаснио сам му став ЕУ после седнице Савета у понедељак.„

Ештонова је у понедељак изјавила да ЕУ неће признати резултате референдума о припајању Крима Русији, а Спољнополитички савет ЕУ је истог дана пооштрио санкције Русији, усвојивши списак од 21 кримског и руског функционера којима ће бити забрањено да путују и располажу имовином у ЕУ.

Амбасадор Девенпорт је оценио и да је изборни процес био „веома миран” и да су „испуњени сви услови за добре изборе”, подсетивши да су и посматрачи ОЕБС потврдили да је све протекло у складу са законом.

Он је, међутим, приметио да су посматрачи ОЕБС имали неколико примедби везаних за медијско извештавање.

„Они су говорили, на пример, о недостатку медијског плурализма у Србији током ове кампање. То је нешто на шта смо и ми указивали, током неколико година, у извештају (Европске комисије) о напретку (Србије)”, рекао је Девенпорт.

„Сада је заиста веома битно да се нова влада хитно бави применом медијске стратегије, нарочито што се тиче сета нових закона. Постоје три нова закона у овој области и мислим да сви разумеју да би било добро да не чекамо на конкретне резултате у овој области”, оценио је он.

Коментаришући хапшење Дарка Шарића, амбасадор ЕУ је оценио да је то велико достигнуће у борби против организованог криминала.

„То је, такође, плод напора Владе, релевантних агенција у Влади, али и резултат ефикасне сарадње са колегама, агенцијама, владама ван Србије и у региону. То је веома битан аспекат овог успеха”, рекао је он.

Девенпорт је изразио очекивање да ће судски поступак бити „у складу са свим законима у овој области и да ће тај рад бити потпуно професионалан”.

Девенпорт: Да Србија схвати озбиљност кризе у Украјини

НОВИ САД, – Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је данас у Новом Саду да ЕУ од Србије очекује да схвати озбиљност кризне ситуације у вези са Украјином.

„Очекујемо да Србија схвати озбиљност претњи миру поводом те кризе”, рекао је Девенпорт на панел дискусији о односима Србије и ЕУ после отварања преговора и почетка нове етапе у процесима евроинтеграција наше земље.

Ситуација око Украјине је веома озбиљна, нагласио је Девенпорт и додао да се у ЕУ очекује „да земље кандидати за чланство подржавају ставове ЕУ што се тиче спољне политике”.

Европска унија, додао је он, жели да ти проблеми у вези са Украјином буду решени на миран начин, а „јасно је, такође, да је сада нажалост понашање руске стране у Украјини неприхватљиво”.

Напомињујући да ЕУ очекује да Србија, као земља која ће председавати ОЕБС-ом следеће године, схвати озбиљност те кризне ситуације, Девенпорт је рекао да је о том проблему разговарао са министром спољних послова Иваном Мркићем и, како је додао, мисли да он дели велику забринутост ЕУ тим поводом.

У вези са постојањем специјалних односа Србије и Русије, Девенпорт је оценио да то није никакав изузетак, јер како је рекао и друге чланице ЕУ имају традиционално добре односе са Руском Федерацијом.

Споразум Србије са Руском Федерацијом о специјалним трговинским односима има веома важну улогу и „ја лично не видим никакав разлог због чега Србија не би могла да са Руском Федерацијом развија позитивне и конструктувне односе у свим областима”, рекао је Девенпорт.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт већ дели задатке новој влади

* Обавезна поља