Британска влада је изразила пуну подршку свом амбасадору у САД Киму Дероку након што је амерички председник Доналд Трамп рекао да више „неће имати посла“ са њим.

„Не познајем амбасадора, али о њему не мисле добро у САД нити им се он свиђа. Нећемо више да имамо посла са њим“, навео је Трамп у понедељак на Твитеру, преноси Ројтерс. Трамп је критиковао и британску премијерку Терезу Меј, наводећи да је добра вест за Велику Британију што ће ускоро имати новог премијера.

Дипломатске депеше које су раније процуриле у јавност откриле су да је британски амбасадор у САД рекао да је администрација председника Доналда Трампа неспособна и дисфункционална и да је мала вероватноћа да ће се побољшати.

Документа која је недавно објавио Мејл он Сандеј садрже веома критичне коментаре амбасадора Дерока о тренутном стању Трампове администрације и пружају редак увид у то како неки високи британски дипломата гледа на владу најближег савезника своје земље.

„Не верујемо баш да че ова администрација постати суштински нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидива, мање подељена, мање дипломатски неспретна и неспособна“, написао је Дерок у једном од низу процурелих докумената који се односе на период од 2017. до данас.

Портпарол британске владе је рекао да је цурење тих докумената за жаљење и да то не одсликава блискост односа две земље, али да амбасадор треба да има могућност да изнесе слободну и искрену процену политике у земљи у којој се налази, преноси Би-Би-Си.

Ким Дерок – Британски амбасадор у САД

Трамп поново – Амбасадор Велике Британије је помпезна будала

Председник САД Доналд Трамп покренуо је данас нови напад на британску премијерку Терезу Меј и британског амбасадора у САД-у, назвавши премијерку „катастрофом“ а Кима Дерока „помпезном будалом“.

Амерички председник је описао Дерока као „врло глупог типа“ који је био „наметнут Сједињеним Америчким Државама“, пренео је Дејли мејл. Трамп је на свом Твитер налогу написао: „Чудан амбасадор којег је Велика Британија утрапила Сједињеним Америчким Државама, није неко са киме смо одушевљени, веома глуп тип“.

„Он би требало да разговара са својом земљом и премијерком Меј о њиховим пропалим преговорима о брегзиту и да не буде узнемирен мојом критиком о томе како је то лоше изведено“, додао је Трамп. „Рекао сам како да се уради тај посао, али она је радила на свој луди начин – није била у стању да то уради. Катастрофа! Не познајем амбасадора, али су ми рекли да је помпезна будала“, написао је председник САД.

Раније данас портпарол британске премијерке изјавио је да британски амбасадор у Вашингтону Ким Дерок остаје на дужности и наставља да обавља своје обавезе уз пуну подршку британске премијерке Терезе Меј.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да се неће бавити британским амбасадором Кимом Дероком након цурења поверљивих дописа у којима је дипломата описао администрацију америчког председника као „неспособну“, пренео је Ројтерс. Сер Ким и даље има пуну подршку премијерке… Он наставља да обавља своје дужности уз пуну подршку премијерке“, рекао је портпарол, додајући да је Мејова поновила својим министрима да је цурење информација неприхватљиво. Дипломатске депеше које су раније процуриле у јавност откриле су да је британски амбасадор у САД Ким Дерок рекао да је администрација председника Доналда Трампа неспособна и дисфункционална и да је мала вероватноћа да ће се побољшати.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Дипломатски раскол Британије и САД

* Обавезна поља