dodik-izbori 02БЕОГРАД — Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да ће тај ентитет објавити сопствене податке о спорном попису становништва у БиХ.

Он је додао да нико од званичника РС неће присуствовати предстојећој комеморацији у Поточарима 11. јула.

Додик је у интервјуу Политици оценио да Бошњаци желе да покажу да чине више од 50 одсто становништва БиХ „како би направили исламску државу“.

„У спровођењу Закона о попису, који је у принципу добар, интервенцијама и подршком чак и иностраних медијатора, нека правила која су касније усвајана, омогућила су додатне шпекулације. И тако смо добили 196.000 људи више на страни Бошњака него што је реално. Ми не тражимо ништа друго него да се примени закон и стандарди који свуда важе, да је домицилан онај ко је овде живео непрекидно годину дана, а тих 196.000 није“, казао је Додик.

Говорећи о предстојећем обележавању годишњице злочина у Сребреници, Додик је најавио да званичне делегације из РС неће присуствовати комеморацији у Поточарима због прошлогодишњег напада на премијера Србије Александра Вучића.

„Мајке Сребренице је удружење које треба да оплакује жртве и ја то разумем. Али те мајке су кренула у политику. Они су политичко удружење које промовише политичко решење. Тако се могло десити да једна добра намера премијера Вучића да прошле године оде у Поточаре буде протумачена као да им је неко ‘украо’ прошлогодишњу комеморацију“, оценио је председник РС.

Додик је рекао да је БиХ сложена заједничка држава, односно „државна заједница две државе – Федерације и РС“.

„За мене је Сарајево иностранство, ја тамо нисам отишао више од годину и по дана. Нећу ни отићи. То је забит која у менталном и политичком смислу вуче све назад“, рекао је Додик.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Бошњаци од БиХ желе да направе исламску државу

* Обавезна поља