dodik-putinБАЊАЛУКА — Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће финансијска помоћ Русије за отклањање последица поплава у Републици Српској бити значајна.

Он је рекао да ће ових дана бити окончане процедуре за њену реализацију.

Додик је рекао да је помоћ Русије РС договорена на његовом недавном састанку са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, али није изнео детаље о тој помоћи.

Он је упозорио на покушаје централизовања дистрибуције међународне помоћи која пристиже у БиХ, истичући да је за Републику Српску неприхватљиво да институиције БиХ „заобилазе“ ентитетске институције и њихове компентенције.

„Очигледно је да штете нису исте, али да се помоћ покушава на различите начине злоупотребити. Ми ћемо оценити да ли ћемо учествовати у пословима у вези са концентрацијом међународне помоћи, али је неприхватљиво да се обилазе ентитетске компетенције и да се покушавају директно контактирати у поједине локалне заједнице“, рекао је Додик после састанка са руским амбасадором у БиХ Александром Боцан-Харченком.

Председник РС је рекао и да Русија неће одустати од реализације пројекта изградње гасовода Јужни ток, додавши да је током недавне посете Русији добио чврста уверавања о наставку улагања у нафтну индустрију РС.

Додик је захвалио Русији што није подржала саопштење с последње седнице Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИЦ) у БиХ који је, како је навео, показао да ПИЦ није неутрална организација, већ да се „бави креирањем БиХ како они желе“.

Додик је истакао опредељеност Русије за поштовање Дејтонског споразума и немешање у унутрашња питања БиХ.

Према његовим речима, поплаве, које су погодиле БиХ, настојале су се искористити за промовисање неких нових политичких идеја.

Говорећи о санирању последица поплава у РС, Додик је казао да ће ребаланс републичког буџета бити неопходан, али да је у овом тренутку рано о томе говорити, јер нема процене о кретању јавних прихода.

Он је навео да је Република Српска обезбедила пакет помоћи за стамбено збрињавање од по пет хиљада марака (2.500 евра), који ће, највероватније, бити обезбеђен путем емисије ваучера.

Додик је најавио да ће помоћ бити додељена путем фонда солидарности, додавши да је реално увођење солидарног доприноса на плате свих запослених у Републици Српској на три посто.

Он је најавио увођење нових такси на аутомобиле, мобилну телефонију и телефоне уопште.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Финансијска помоћ Русије биће значајна

* Обавезна поља