dodik velikaСАРАЈЕВО – Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик потврдио је да нико из РС неће доћи на обележавање 100 година од Сарајевског атентата које организују власти у Сарајеву и које нема подршку унутар целе БиХ, јер је реч о „политизацији тог догађаја”.

„Уколико је некоме стало да још једном БиХ представи на погрешан начин, нека организује обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Сарајеву”, рекао је Додик на пријему који је у уторак у сарајевском хотелу „Европа” организовала амбасада Русије у БиХ поводом националног празника те државе.

Председник РС указао је на чињеницу да су уклоњене стопе Гаврила Принципа са места атентата, поручивши како нема намеру да долази у Сарајево испред табле на којој пише да је атентат извршио српски агресор.

Пре неколико дана је и члан Председништва БиХ из РС Небојша Радмановић обавестио аустријског председника Хајнца Фишера да, због очигледних подвала из Сарајева, концерту Бечке филхармоније, као централном догађају, неће присуствовати ниједан политички представник српског народа.

Радмановић у писму упућеном Фишеру наводи да је приликом организације било много злоупотреба, а све у режији управе града Сарајева, чији представници, како истиче, не узимају довољно у обзир значај обележавања стогодишњице, како за све народе у БиХ и земље учеснице у Првом светском рату тако и за поруке мира и помирења које су овим обележавањем требало да буду упућене свету.

У међувремену је и председник Србије Томислав Николић изјавио да неће доћи у Сарајево на обележавање стогодишњице од почетка Првог светског рата јер не може да иде тамо где ће неко да оптужи његов народ.

Политичка елита у Сарајеву је, благо речено, изненађена одлуком председника Србије и званичника РС, јер не види ништа лоше у томе да они присуствују церемонији у обновљеној сарајевској Вијећници, иако на плочи на улазу у тај објекат пише: „Српски злочинци у ноћи 25/26. 8. 1992. запалили су Националну и универзитетску библиотеку БиХ.”

„Не знам откуд господину Радмановићу, а ево сад и председнику Николићу, такав став”, изјавио је за Слободну Европу бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, поручивши им да натпис на улазу у Вијећницу треба посматрати у контексту времена када је постављена плоча, а „то је време кад је кренуо фактички геноцид у Сарајеву, јер ће 11.541 Сарајлија бити устрељен са брда”.

И председник ратне скупштине РБиХ Миро Лазовић не види ништа спорно у натпису, јер „Вијећницу јесу запалили злочинци из српског народа”, и то је, према његовом мишљењу, нешто што је незабележено у 20. веку, то је –„урбицид”. Они су, како је навео, припадници народа којем припадају и он и господин Николић.

Професор на Филозофском факултету у Сарајеву Енвер Казаз сматра да је натпис „непрецизан” и да је као такав омогућио „политизацију догађаја”, те да би одговорност за то требало да сносе политичари у БиХ.

„То је само знак свеопште хипокризије ума и глупости којом елите у Сарајеву, од оних у Председништву БиХ до оних на градском нивоу, мисле о историји. Дакле, на Вијећници је морала да стоји плоча на којој би писало да је гранатама Војске РС запаљена таква културна драгоценост, а не српских злочинаца”, каже Казаз.

О манифестацији која се припрема у Сарајеву и са које би, како тврди организатор, требало да буде упућена порука мира и суживота пишу и поједини тамошњи портали, но, нажалост, на начин који потврђује да прошлост и мржња и те како још живе у граду на Миљацки.

„Четничка душа Томислава Николића не може да поднесе лепоту обновљене Вијећнице”, наводи портал САФФ и додаје да „четнички зликовац у углађеном председничком стајлингу вероватно неће доћи у Сарајево и Вијећницу, не због плоче на којој стоји да су је запалили српски зликовци, то је само изговор, већ због страха и туге што је враћен живот згради коју су његови саборци са толиком страшћу запалили”. „Он и његови четници мислили су да ни Вијећница, а ни Сарајево никада неће повратити свој сјај”, закључује портал САФФ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Не прихватамо политизацију атентата

* Обавезна поља