Директор Управе полиције Веселин Вељовић саопштио је да неће бити дозвољена јавна окупљања којима се крше мере Националног координационог тела и да ће бити процесуирано свако одговорно лице у случајевима непоштовања закона и угрожавања здравља грађана Црне Горе.

Након што је из Митрополије црногорско-приморске СПЦ најављено да ће литије бити обновљене од 14. јуна, Вељовић каже да су јавна окупљања и даље реална претња и ризик по здравље грађана.

Амфилохије најавио да ће литије бити настављене 14. јуна Митрополит црногорско приморски Амфилохије претходно је најавио је да ће од 14. јуна бити настављене литије у Црној Гори, због спорног Закона о слободи вероисповести. Амфилохије је рекао да то од њега тражи народ и да је дужан да то поштује.

Он је изразио наду да ће, како је рекао, „Господ просветити разум онима који управљају Црном Гором”.

„Позивам их да не муче мој народ и свештенство, већ да то реше мојим ликвидирањем. Ја их позивам, те другове и господу, па нека ураде то ако мисле да тиме могу да излијече овај народ од тог опаког вируса којим смо затровани још од времена оне безбожне идеологије”, рекао је Амфилохије.

Он је додао да се надају и у међународну заједницу да ће помоћи да у Црној гори буде заустављен „вирус братомржње и богомржње”. Литије које су организоване поводом усвајања новог Закона о слободи вероисповести биле су прекинуте због епидемије корона вируса, преноси Танјуг.

СРУШЕН КОНАК МАНАСТИРА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА КОД УЛЦИЊА

Рано јутрос почело је рушење конака у оквиру новог манастира Светог Василија у залеђу Улциња, у месту Зогање на Бриској гори. По налогу инспекцијских служби, уз асистенцију полиције, према незаничним сазнањима Новости за рушење је агажована фирма из Никшића.

Свештеници СПЦ наводе да је ово одговор власти у Црној Гори, након најаве Митрополита Амфилохија да се литије у Црној Гори настављају 14. јуна.

БАГЕРИСТА ОДБИО ДА РУШИ КОНАК

Багериста Мирослав Копривица из Никшића одбио је да грађевинском машином сруши конак сестринства који су мештани пре два три месеца почели да граде у оквиру манастира Светог Василија Острошког у залеђу Улциња, у месту Зогање. У среду ујутро око пет сати, Копривица је стигао испред верског објекта, заједно са колегама из фирме “Вилуси компани” доо.

Међутим кад су кренули из Никшића нико му није рекао шта треба да се руши.

– Речено ми је да багером идем за Улцињ, али ми нико није рекао шта треба да се руши. Тек на лицу места, у залеђу Улциња, испред манастира, схватио сам шта треба да радим. Изашао сам из багера и рекао – нећу рушити конак, нити учествовати у томе, казао је Копривица. Човек се испред верског објекта прекрстио, и пешке кренуо ка Улцињу.

Срушени конак и слика Мирослава Копривице који је одбио радни налог за рушење ове светиње

Од манастира Светог Василија Острошког у Зогању до Улциња има око 13-ак километара.

Пре него што је кренуо да се удаљава од манастира, на Мирослава је вршен притисак да руши конак. Међутим, за Мирослава Копривицу није било дилеме – рушити објекат у манастирској порти неће.

Према незваничним информацијама Новости, уместо Копривице у багер је сео син власника фирме “Вилуси компани”, Марко Даковић и грађевинском машином почео да руши, и срушио започети конак манастира Светог Василија Острошког у Зогању.

ТИВАТ ПОД БЛОКАДОМ, НА МЕТИ ЈЕ КРСТИОНИЦА

Иако нису смириле страсти након јутрошњег вандалског рушења конака новог манастира Светог Василија у Улцињу, тензије су подигнуте на другој страни црногорске обале – Михиљској Превлаци код Тивта, Крстионици посвећеној Светом Ловћенском Тајновидцу Петру Другом Петровићу Његошу.

 

Око 14 сати на том простору примећено је груписање полицијских снага! Свештенство и народ сабирају се у манастиру Светог архангела Михаила на Превлаци, како би одговорили евентуалној акцији надлежних државних органа да сруше Крстионицу.

– Много је полиције у граду не само из Тивта него и суседних општина. Ту су и чак „марице“. Не знамо због чега. Народ, када је видео шта се јутрос десило у Улцињу, почео је да се сабира у манастиру Светог архангела Михаила. Ту смо и ми свештеници, па ћемо видети шта ће се даље дешавати – казао је кратко за „Новости“ свештеник Мијајло Бацковић.

Подсетићу на недавну изјаву премијера Душка Марковића да држава није заборавила на Крстионицу коју су прошле године покушали да сруше, али је управо верни народ одбранио. Међу полицајцима који су од ране зоре крстарили Тивтом примећен је исти онај инспектор који је прошле године у априлу предводио десант на Крстионицу! Успели смо на суду да срушимо решење грађевинске инспекције о уклањању Крстионице, тако да је свака нова реакција државе према њом – нелегална!


Извор: Политика, Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Драматично у Црној Гори након најаве обнове литија

* Обавезна поља