Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатије Ивица Дачић састали су се са патријархом српским Иринејом и члановима Синода. Након састанка Вучић је истакао да је ситуација у којој се Србија налази тешка, али да српски народ и српска држава неће остати на цедилу. Имали смо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо, каже патријарх.

После једночасовног састанка у Патријаршији Српске православне цркве, Александар Вучић је рекао да је државни врх информисао патријарха Иринеја и чланове Синода о опасности коју носи косовска платформа за преговоре са Београдом.

„Донели смо текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их о свим акцијама Приштине и ономе што су чинили – од непровођења Бриселског споразума, увођења такси на српску робу, до ове платформе која је показатељ колико неки људи желе изазивање кризе, а не решавање проблема“, рекао је Вучић.

Проблем су, каже, изложили „тачку по тачку“.

„Образложили смо патријарху српском и рекли колико то опасности носи са собом и колико је тешка ситуација у којој се Србија данас налази“, рекао је Вучић.

Додао је да су неки, рачунајући на убрзани економски раст и на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да је Србија спремна да заборави на свој народ и државу.

„Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни свој народ на КиМ ни нашу државу Србију ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу“, истакао је Вучић.

Поручио је да је разочаран јер међународна заједница није реаговала да спречи доношење ове платформе, иако их је, каже, молио да упозоре приштинске власти да овакав текст не може бити усвојен.

Истиче да више не очекује ништа, те да се сваког дана појави нека нова акција која онемогућава постизање компромиса.

„Ако су вам ово услови за дијалог, немојмо да губимо време и трошимо новац за пут до Брисела. То је чисто као суза. Дијалог у којем Србија треба да призна независност, суференитет, да се формира ад хок трибунал за суђење Србији за злочине, како кажете, да се формира суд који треба да суди Србима за сексуалне злочине, да вама дамо наше амбасаде по принципима сукцесије, да вам дамо имовину, наше иконе и културно благо… Шта је с вама“, упитао је председник.

О дијалогу после укидања такси

Напомиње да је то што Приштина тражи од Србије „увреда за здрав разум“.

„Тај трик у којем би да нас уведу у причу да ми нешто чинимо да би они нама велики плезир направили укидањем такси, тај филм нећете да гледате. Прво је ваш посао да укинете таксе, па да видимо да ли има наставка дијалога или га нема“, рекао је Вучић.

Навео је да су и „неки из Србије“ учествовали у криминализацији севера Косова и Метохије, те да зато данас има још десет потерница за Србима „за ко зна каквим делима“. Напоменуо је да је Хашим Тачи за неке од њих говорио да су морали да буду протерани.

„То нам само указује на њихове наредне акције, шта су њихови нови циљеви и шта је то што би могли да предузму против нашег народа. Наш је посао такав да смо увек спремни за разговоре, али ти разговори морају да буду са онима који су спремни на њих“, рекао је Вучић.

Захвалио је патријарху и архијерејима што су саслушали државне званичнике и најавио да ће цркву обавештавати о будућим потезима, али и да ће држава увек бити спремна да саслуша ставове српске цркве.

Иринеј: Добро да смо на истој страни

Патријарх Иринеј поручио је да је стање на Косову и Метохији из дана у дан све теже и компликованије, али да је добро да су црква и државни врх на истој страни.

„Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо у оваквим приликама“, каже патријарх.

Сматра да су овакви састанци у данашњим приликама веома потребни.

„Пожељно је да буду што чешћи. Управо како се проблеми јављају, да тражимо најбоље решење и наш став, и цркве и државе“, каже патријарх.

Премијерка Ана Брнабић је у петак, после седнице Савета за националну безбедност одржане након што је косовска скупштина усвојила платформу за преговоре са Србијом, најавила да ће врх државе разговарати са патријархом Иринејом о ситуацији на Косову.

Председник косовског парламента Кадри Весељи потписао је у петак приштинску платформу и она је, како преноси Зери, постала јавни документ.

Платформа има 11 принципа којих приштински тим треба да се придржава у наставку дијалога, а Београд је тумачи као затварање врата дијалогу.

Састанак државног и црквеног врха у Патријаршији

БЕОГРАД– Завршен састанак председника Србије, премијерке и шефа дипломатије Ивице Дачића са патријархом Иринејем и члановима Синода СПЦ, који је почео јутрос.

Састанку у Патријаршији присуствовао је и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Састанак је одржан након што су привремене приштинске власти усвојиле платформу о преговорима са Београдом.

Након што је усвојена платформа у Приштини, у Београду је у петак одржана седница Савет за националну безбедност, а председник Вучић је реагујући платформу рекао да Србија неће пристати на ултиматуме, као и да садржај платформе показује да Приштина никад ниеј ни желела дијалог.

Председник је рекао и да дијалог са Приштином може да се настави, али на темељу неке паметније платформе.

“Од разговора никада нисмо бежали, али да нас уцењујете и правите будалама – тај филм нећете гледати”, рекао је тада Вучић.

Приштинска платформа подразумева измедју осталог узајамно признање, специјални суд пред којим би се судило Србима који су осумњичени за ратне злочине над Албанцима, гаранција територијалног интегритета Косова у садашњим границама, исплату ратне отштете…


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Државни и црквени врх разговарали о Косову у Патријаршији

* Обавезна поља