356514_ceda-djilas-beta_fБЕОГРАД – Потпредседник Либерално демократске партије Бојан Ђурић изјавио је данас да без стварања нове политичке странке сарадња ЛДП и Демократске странке нема смисла и нагласио да да ту не може бити речи о утапању две странке.

– Наше дубоко политичко уверење је да ако желимо нешто да урадимо, онда то мора бити кроз успостављање једне нове моћне, другачије, јаче политичке организације, односно странке, која би могла да обави неопходне послове у Србији – изјавио је Ђурић новинарима у парламенту Србије.

Сви други разговори, додао је, који би се свели на коалиције, поготово локалне су бесмислени.

– Коалиција је у Србији увек један плус један једнако два, а ми мислимо да има простора да ДС и ЛДП у новом збиру дају три – рекао је Ђурић и објаснио да то није утапање, већ нова организација, која би искористила сву снагу ЛДП и још постојећи потенцијал ДС.

Ђурић је оценио да ЛДП не може да се утапа у другу странку јер је у овом тренутку боље стоји.

Протеклих осам година стекли смо кредибилитет, тако да је сада тренутак да уз то спојимо и нешто ново, без обзира каква су лидерства, рекао је Ђурић уз оцену да би о томе требало да одлуче чланства две странке.

Ђурић је истакао да се разговори ДС и ЛДП не прекидају, али да без нове политичке организације ситни кораци сарадње немају смисао.

– Убрзо ћемо морати да пресечемо и уколико нисмо у стању да се договоримо, онда свако на своју страну, а грађани ће проценити ко је био уверљивији – закључио је Ђурић.

_____________________________________

БЕОГРАД – Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) у Народној скупштини Борислав Стефановић изјавио је у уторак да та партија „апсолутно нема намеру“ да се уједињује са Либерално демократском партијом (ЛДП) или било којом другом странком.

Он је истакао да у ДС постоји „велика жеља“ да се сарађује са ЛДП у решавању кључних проблема у друштву.

„Ми смо странка која има своје име и презиме већ 100 година и апсолутно смо отворени за сарадњу у правцу решавања проблема у друштву са свим демократским проевропским странкама, а наравно и са ЛДП“, рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

Либерално-демократска партија (ЛДП) тражила је на јучерашњем састанку са вођством Демократске странке (ДС) да се те две партије уједине, док се ДС залагао за склапање коалиције.

„Поштујемо легитимно изражену жељу и циљ ЛДП-а, али ДС има своје име и ту нема места за спекулације тог типа“, рекао је шеф посланичке групе ДС.

Према његовим речима, ДС и ЛДП ће сарађивати „у Скупштини и ван ње“, а ускоро ће се знати конкретни кораци у тој сарадњи.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ДС и ЛДП – хоће ли бити нове странке?

* Обавезна поља